Jana Babincová- Trans/in/form (´Ztraceno v přenosu´) aneb pozveme-li i Markétu Gebrian?!

26.06.2013 15:47

Galerie Prokopka – Praha 3

24 . 6. - 31. 8. 2013
 

Dostali jsme pozvání na vernisáž výstavy TRANS/IN/FORM v galerii Prokopka, na pondělí 24. června 2013 v 18.00 hodin. Výstavní plán galerie Prokopka směřuje k mladé a střední generaci výtvarníků a obsáhne všechny výtvarné obory od malby, designu, přes fotografii, nová média až po sochu. Výstavní projekty jsou různorodé i ojedinělé. Galerie Prokopka se nevyhýbá ani skupinovým výstavám. Přítomny byly konceptuální malířka Jana Babincová i Markéta Gebrian, jako vystavující host. Skvělý hudební program zajistil  DJ B大GIR大 a Miki-discjockey.

Letní sezónu jsme otevřeli  výstavou dvou pestrých´ kostek komunikace´od výtvarnice  Jany Babincové, instalovaných na hlavní stěně galerie, přičemž víme dobře, že již delší dobu autorka pracuje s geometrickou abstrakcí. Navazuje tak na ´hard edge´, ale do strohých, ostře řezaných abstraktních tvarů vnáší nový význam. Výtvarným jazykem Babincové jsou ´kódy´, její práce nás vybízejí k dešifrování, rozkrýváním znaků nám zprostředkuje  jednotlivé obsahy… záznamy zážitků, vzpomínek, tance,zvuků…  i když autorka sama podotýká, že rozklíčování jejích obrazů není vždy nutné…

Trans/in/form – ztraceno v přenosu
Galerijní projekt Markéty Vlčkové nás seznámí s výtvarným principem, který symbolizuje příběh mezilidské komunikace. Nosný motiv  ´obrazu´, kde převládají barvy sytě žluté a hnědé,  Babincová umístila na bočních stranách ´kostky komunikace´, jež představují dva pomalované objekty, umístěné na hlavní stěně galerie. Na vedlejší stěně je instalace dotvořena mnovrstevnaným  papírovým objektem.   Jak sama na vernisáži řekla Jana Babincová, když objevila přenádherné videopráce Markéty Gabrian, dohodla se s ní na projektu, na kterém obě pracovaly skoro měsíc, aby na její výstavě rovněž Markéta Gabrian předvedla svou pestrou videoprojekci.  Babincová totiž v její tvorbě nalezla symboly transpersonálních  zkušeností, které jsou společné všem lidem, bez rozdílu kultur a náboženství.

Co nevíme o Galerii Prokopka ?!

Jedná se o menší nezávislou galerii, kterou najdeme v přízemí hotelu Prokopka v Prokopově ulici, tj. v místnosti, kde se podávají hotelovým hostům snídaně – není to tedy jen prázdný galerijní prostor, najdeme  zde  stoly a židle.  Určitě se hotelovým hostům u výstavy  dobře snídá. A navíc,  z galerie se stává místo pro prezentaci děl mladé a střední generace výtvarníků, ale i místo, kde, díky osobnímu nadšení provozovatelky galerie Markéty Vlčkové, dochází  vskutku, čehož jsme byli svědky,  k přátelským  a neformálním vernisážovým  setkávání lidí z uměleckých oborů i mimo ně.   Galerii podporuje hotel Prokopka, na některé projekty přispívá, ale jen to, že galerie neplatí hotelu nájem, je vlastně základ její existence. Umělec věnuje na chod jen nepatrnou částku.

 

Vedení hotelu chtělo atmosféru: jsme rádi, že to tu žije

A tak do toho Markéta Vlčková šla, a začala dělat galerii a další kulturní akce (design market, autorské čtení, workshopy). Díky recepci v hotelu Prokopka je galerie přístupná všechny dny v týdnu od 11 do 21 hodiny.  Výstava probíhá měsíc a pak se obmění. Můžeme si tam posedět,  dát si něco k pití, připojit se k wifi  a přitom zhlédnout  výstavu.  Kurátorka Markéta Vlčková si pro další výstavu vybírá díla podle jejich kvality, sdělení a podle osobnosti umělce.  Vše je založeno na společném nápadu kurátorky a autora. Markéta Vlčková dá na svůj instinkt, vystaví i autora, který  ne vždy má umělecké vzdělání dokončené, ale netradičně či zajímavě kreslí.

 

Markéta Vlčková (1980) se věnuje především malbě, kterou vystudovala v ostravském ateliéru Daniela Balabána (1999–2005). Kromě tradičních forem pracuje i s netradiční technikou fólií lepených na žaluzie. Kurátorsky a organizačně se podílí na galerii Prokopka.  Svou tvorbu prezentovala na řadě výstav společných i samostatných.

 

Jana Babincová- Trans/in/form (´Ztraceno v přenosu´)

  • kurátorka: Markéta Vlčková

 

illustrační foto: obal na DVD -jana Babincová

 

Galerie Prokopka

Prokopova 9

 Praha 3

Otevřeno: denně od 11.00 – 21.00 hodin

vystavující host  Markéta Gebrian (video)

 

 

 

 

 www.galerieprokopka.cz

www.marketavlckova.cz

www.inigallery.cz

janababincova.info
 

Hodnocení:  100 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: internet