Jana Babincová: Šestá vlna/The Sixth Wave aneb když se inspirujeme intuitivním tancem?!

27.04.2015 15:46

Ústav makromolekulární chemie AV ČR -  Praha

Galerie Makráč / Makrokoule

13. 4. - 8. 5. 2015

Na vernisáži v Galerii Makráč jsme se osobně setkali s Janou Babincovou,  s umělkyní, která kromě obrazů vystavila své z papíru vyřezávané artefakty.

 

 

„Šestá vlna, nebo možná šestý smysl? Jana Babincová se ptá sama sebe na povahu a vizuální výstupy  psychedelické zkušenosti a vytváří projekt vycházející z metody intuitivního tance. Tento nápad se zrodil z účasti umělkyně na několika workshopech, kde sledovala intuitivní pohyb, který člověku umožňuje objevit jiný přístup k vlastnímu tělu a mysli.

 

 

Jedinečná metoda intuitivního tance  byla popsána, zavedla se a je praktikována o celém s větě jako jeden ze způsobů , jak pochopit vlastní mentální a fyzický stav.

 Forma intuitivního tance vychází z fenoménu 5 základních rytmů, přiřazovaných k různým idiomům jako ´lyrika´´, ´staccato´´, ´ chaos´. Společně vytvářejí vlnu, hlavní nástroj v tzv. Movement Medicine – léčení pohybem.  

 

Na výstavě se Jana Babincová představuje jako ´převaděč´, vytvářející propojení mez  přirozeným pohybem a abstraktními tvary.  Experiment je  kódován do vizuálních forem a tanec začíná být viditelný a čitelný prostřednictvím geometrie uměleckých děl.

 

V přípravné fázi výstavy chceme zdůraznit a ilustrovat tento proces samotný – transformaci  chaosu spontánního tance do  jistého druhu vizuálního řádu, což by mohla být cesta k pochopení mystického spouštěče, který je v metodě intuitivního tance obsažen.

 Potěšila nás možnost uskutečnit projekt flirtující s vědou a jdoucí za hranice jejích tradičních pojmů právě v akademickém prostředí Galerie Makráč.“  (kurátor: Piotr Sikora)


160 00 Praha 6 – Petřiny

 Heyrovského nám. 2

 

(500 m od stanice metra Petřiny, konečná stanice tramvají 1, 18; autobusy 108, 168, 191)
Máme otevřeno:  pondělí  – pátek:  8.00 – 18.00 hodin

 https://janababincova.info/cs/

www.imc.cas.cz

 

 

Hodnocení: 80 %

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/jana-babincova-trans-in-form-%28%c2%b4ztraceno-v-prenosu%c2%b4%29-aneb-vystavime-li-i-marketu-gebrian-%21/