Jan Vytiska: Tak špatný jsi, jak praví klepy, tak ďábla zveš, až k tobě vejde aneb v každém z nás je kousek Fausta

31.05.2016 13:46

The Chemistry Gallery – Praha

28. 5. - 21. 7. 2016

 


Na vernisáži prodejní výstavy nových obrazů, akrylů a olejů na plátně, jednoho z nejzajímavějších vypravěčů na současné mladé české výtvarné scéně, malíře Jana Vytisky, absolventa ostravské Fakulty umění z roku 2010, jsme zhlédli přes desítku velkoformátových obrazů plných figur s obličejem psa.



 

 

 

 

 

 

 

 

…hořící valašské dřevěnice, deathmetalové děti bloudící katastrofickou krajinou nebo chlupatí zombíci s vyteklým okem… Jan Vytiska je v českém prostředí výtvarného umění znám svými silně expresivními obrazy na pomezí apokalyptické grotesky a vyhřezlých vnitřností na plátnech… chlupatý Chewbacca ze Star Wars v tričku AC/DC a další hororové výjevy… jsou výsledkem malířské a kreslířské práce Jana Vytisky… (Nová galerie)

 

Na Vytiskových obrazech, které autor zasazuje do folklórních kulis, vidíme depresivní scény plné postav v ne úplně nejlepším životním období. Častým motivem jsou vypadlé oči, hořící dřevěnice nebo postava vlčího muže, to vše poskládané s notnou dávkou černého humoru do jakési vize apokalyptického venkova.

 

 

V jeho malbě je přitom možné objevit zřetelný obdiv k tradici českého kreslířství reprezentovaného díly Jiřího Trnky či Josefa Lady, ale také k české nové filmové vlně 60. let 20. stol. s její zálibou v absurdním humoru.

 

Jan Vytiska (* 1985)

  • 2011 -  získal cenu Art Prague Young Award pro nejlepšího mladého umělce do 35 let
     

https://www.facebook.com/events/1723717397918006/

A protože na www.www-kulturaok-eu.cz máme knihu ´obludárium aneb kabinet lidských kuriozit´, kterou napsal Frederick Drimmer, a kterou vydalo xyz nakladatelství v roce 2010, kde můžeme na straně č. 200 nalézt článek ´Jo-jo, chlapec s obličejem psa, uvedeme úryvek z článku, protože takoví lidé vskutku se narodili. Např. tehdy 16letého chlapce Fjodora objevil v roce 1884 Barnum a přivezl ho do USA…. “byl to příjemný mladý muž s chováním a držením vojáka.  Od krku nahoru však ani trochu nevypadal jako jezdec, ale spíš jako zvíře z pohádky Kráska a netvor.

Jak jej popsal New York Herald Tribune 13. 10. 1884:

Jo-jo se vzhledem rozhodně velmi podobá skotskému teriérovi. Obličej má úplně prorostlý hustými světlými vousy jemnými jako hedvábí. Tyto vousy jsou obzvláště husté po obou stranách nosu. Na tvářích má místy chomáče vousů připomínající teriéra. Má mírné oříškové hnědé oči a neuvěřitelně oddaný (psí) výraz… nadbytek ochlupení kontrastuje s malým počtem zubům. Má všeho všudy jenom čtyři zuby: dva horní a dva dolní. Jeho obličej je zarostlý nejhustěji, ale i ostatní tělo má nadprůměrně ochlupené.“

…Byl známou a populární cirkusovou postavou po mnoho let…

 

170 00 Praha 7

Bubenská 1

www.thechemistry.cz

 

 

 

 

Slavnostní otevření obchodu a VIP preview výstavy  - 24. 5. 2016

Dostali jsme ale také pozvánku na slavnostní otevření obchodu a VIP preview výstavy, které  se konalo ve skoro letním předvečeru v úterý 24. 5. 2016.

Jak jsme se dozvěděli, zatím jen na několik dní jsme otevřeli v místě, kde už The Chemistry Gallery
jednou působila, unikátní pop-up store.

 

Obchod, ve kterém je k prodeji to nejlepší od současných českých designérů, společně s vybranými starožitnostmi a retro kousky z významných období českého designu, např. tzv. bruselský styl 50. a 60. let.

Kombinace nového a starého, uměleckých děl a designu, vše na jednom místě pod taktovkou The Chemistry Gallery, která už 8 let představuje to nejzajímavější ze současné umělecké scény.
 

 

 

 


Zastoupení autoři: Klára Šípková, Janja

Prokic, Nalejto, Ondřej Batoušek, Michal Cimala, Shit happens, Michal Škapa, Matěj Hájek, Stanko/Sequens
 

110 00 Praha 1

U Lužického semináře 11 (vedle Karlova mostu)

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková