Jan Trejbal: Každý správný muž má mít svůj ostrov aneb blaze tomu, kdo nic nemá!?

02.01.2015 15:11

Galerie Makráč / Makrokoule - Praha

17. 12. 2014 – 15. 1. 2015

 

„Může v dnešní době samovolně vzniknout (pouhé 3 km vzdušnou čarou od pražských Hradčan) kus pevniny – ostrov ve Vltavě, o kterém nikdo neví?

S tímto ´neuznaným´ pruhem země jsem se seznámil v únoru 2014. Rozhodl jsem se ostrov po vzoru středověkých lokátorů zaměřit a odebrat veškeré vzorky, vytyčil jsem triangulační značky, vytvořil mapu za pomoci GPS a ostrov fotograficky zdokumentoval. Následně jsem tyto informace poskytl odpovědným institucím, aby mohl být ostrov zlegalizován. “

Jan Trejbal

 

Na vernisáži jsme za www.www-kulturaok-eu.cz nebyli, bylo těch akcí více, takže jsme si zajeli do Makráče později. Výstava zcela netradiční představila činnost Jana Trejbala, který pod názvem své výstavy  ´Každý správný muž má mít svůj ostrov´ nás seznamuje s různými rovinami vnímání celé problematiky. Vystavené fotografie i videoprezentace přibližují jasně problematiku a na vystavených dopisech a dokumentech si můžeme  číst donekonečna . ..

 

  •  
  • Především jde o samotnou záchranu kusu země. Muž - aktivista se snaží v nekonečné komunikaci přesvědčit instituce (Úřad veřejného ochránce práv, Kancelář Prezidenta ČR, Český zeměměřičský a katastrální úřad, ministerstva a další), aby někdo za ostrov převzal odpovědnost a zabránil jeho zániku po prokazatelných 76 letech jeho klidné existence v korytu Vltavy.
  • Další rovina pak potvrzuje obtíže, kterými musí projít muž při hledání svého Místa. Vrozené, v podvědomí stále přetrvávající očekávání muže – hrdiny, jež poskytuje oporu, dnes nedochází naplnění. Tradiční mužské prvky a vlastnosti byly odmítnuty a zbagatelizovány, ať už jde o role opírající se o mužskou sílu, i o role vůdců, lokátorů, nebo třeba zabodávačů pomyslného totemu v bažinaté krajině. Paradoxně, řada, ne-li většina žen se v tomto uspořádání cítí více přetížena než svobodná.

Daleko pozornější bychom ovšem měli být k odbornému/profesnímu odmítání zodpovědnosti za stav prostředí a míst, ve kterém pomalu nastává celoevropské bezčasí, které před konečným kolapsem ještě narychlo využívají určité polo-politické levicové skupinky a dezorientovaní kupci všeho.

  • Metafora ostrova nakonec na výstavě končí v rovině prožitého smutku a zmaru, který zlikvidovaný ostrov přesouvá pouze do polohy bdělého snění o Místě, kde můžu být sám sebou. /J. T.

 

Jan Trejbal MgA.Bc.

ČVUT + AVU Praha

+ 420 606 332 95

 

Komentovaná prohlídka ve čtvrtek 15. 1. 2015 v 18.00 hodin

 

Galerie Makráč / Makrokoule

Praha  6 – Petřiny

Heyrovského náměstí 2

 

konečná tramvají: 1, 2, 18

Máme  otevřeno: pondělí – pátek: 8.00 – 18.00 hodin

www.imc.cas.cz

www.neolokator.cz

Hodnocení: 50 %

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková