Jan Švankmajer: Možnosti dialogu/Mezi filmem a volnou tvorbou aneb když propojíme realitu se snem

30.08.2014 19:48

Česká centra – Praha

Galerie Rytířská 31

29. 8. – 14. 9. 2014

 

 

Na vernisáži  nové putovní výstavy, kterou připravila Česká centra  k 80. výročí  narození Jana Švankmajera (4. 9. 1934), osobitého českého výtvarníka a režiséra, jsme byli seznámeni s důvody, proč je výstava tentokrát panelová. Důvodem je, že tato forma výstavy je nejjednodušší  formou, jak propagovat naši českou kulturu, bez nutnosti platit pojistné za případně vystavované a provážené artefakty skrze hranice. Z České republiky výstava dále pokračuje do Sofie, Kodaně, Budapešti a Bukurešti, doposud byla k vidění v Limě, Sydney a Melbourne.

 

 

Proč ´Možnosti dialogu mezi filmem a volnou tvorbou´?

Název retrospektivní výstavy  vychází ze stejnojmenné knihy kurátorské dvojice František Dryje – Bertrand Schmitt. Pro účely zahraniční prezentace připravili autoři průřez Švankmajerovou tvorbou.

 

Panely jsou vždy věnovány určitému tématu, spjatého s daným okruhem rozsáhlého Švankmajerova díla, filmům a volné tvorbě a tomu, jak se vzájemně prostupují. „Dochází k takové kuriózní věci, že filmaři mě berou jako výtvarníka, který fušuje do filmu, a zase naopak výtvarníci jako filmaře, který fušuje do výtvarného umění,“ poznamenal Švankmajer.

 

 

 

 

 

 

 

Příklady názvů z  vystavených čtyř desítek panelů

Loutkové divadlo  a Divadlo masek (1954 -1964)

Loutkový film – loutka jako magický přímluvce

Fantastický přírodopis

Taktilismus

Arcimboldo

Triumf infantilismu

Obsese, erotismus…emoce

Automatické kresby

Koláže a ilustrace

 

 „Taková stručná prezentace samozřejmě nemůže vystihnout bohaté a mnohovrstevnaté dílo Jana Švankmajera v jeho úplnosti,“ řekl jeden ze spolukurátorů výstavy František Dryje. „Pokusili jsme se tedy v jakési významové i výrazové zkratce plasticky ilustrovat některé výrazné aspekty a souvislosti Švankmajerovy tvůrčí metody a jejích principů, což po mém soudu může fungovat jako impuls k bližšímu nahlédnutí a k rozvoji vlastního diváckého porozumění tomuto tajemnému tvůrčímu zjevení.“

 

Film Food (jídlo)

Na výstavě můžeme věnovat čas zhlédnutí filmu Food (jídlo)… Švankmajer nikdy nepůsobil v oblasti mainstreamu a jeho filmy nelámaly rekordy návštěvnosti, nicméně každá jeho práce byla filmovou událostí. Vedle ALENKY k jeho nejslavnějším filmům patří krátkometrážní snímek JÍDLO. Švankmajer je uznáván jako jeden z nejlepších světových animátorů a v současnosti je za hranicemi patrně nejuznávanějším českým filmovým tvůrcem. Je považován za vizionáře, který obor významně obohatil, a jeho práce inspirují studenty animace po celém světě. Má velmi specifický výtvarný rukopis.

 

 (zdroj: Česko-Slovenská filmová databáze © 2001-2014 POMO Media Group s.r.o. Všechna práva vyhrazena).

 

 

Kurátoři:  František Dryje,  Bertrand Schmitt

Máme otevřeno: denně ve všední den: 10.00 – 17.00 hodin

www.czechcentres.cz

Vstup: volný

 

Možnosti dialogu  aneb poznejme „švankmajerovskou estetiku“

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/moznosti-dialogu-aneb-poznejme-svankmajerovskou-estetiku/

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková