Jan Švankmajer: Objekty aneb surrealism´s is not dead!

11.07.2016 11:41

DSC Gallery - Praha

28. 6. – 31 7. 2016

 

Na vernisáži nové výstavy  Objekty, která se koná v suterénu DSC Gallery  jsme se opět setkali s dalšími díly Jana Švankmajera, neúnavného jedenaosmdesátiletého slavného českého filmaře a režiséra. Spustil  na serveru Indiegogo crowdfundingovou kampaň, aby mohl  natočit další film, svůj připravovaný snímek ´Hmyz´/´Insects´. Samozřejmě  se jedná o autorův opět  surrealistický film, a tentokrát na  motivy alegorické divadelní hry bratří Čapků  ´Ze života hmyzu´.

 

 

DSC Gallery se spontánně přidala a podpořila tuto aktivitu a v posledních dnech této kampaně zorganizovala tuto výstavu Švankmajerových děl s cílem upozornit na jeho nejnovější vycházející filmy. Můžeme se podívat na umělecké objekty slavné žijící legendy české kinematografie. Sochy vznikly v letech 2013 až 2016 a jsou tedy skvělou ukázkou aktuální estetiky Jana Švankmajera. Na výstavě se  promítají i slavné krátké filmy tohoto tvůrce (Zamilované maso, Možnosti dialogu, Rakvičkárna, Do sklepa (Do pivnice).

Jednorožec liščí

 

Se samotnou sbírkou na snímek Hmyz slaví Švankmajer velký úspěch. S týmem spolupracovníků se mu podařilo v kampani vybrat už téměř 200 tisíc dolarů, natáčení scén s živými herci tak může začít ještě tento rok. „Hra bratří Čapků je velice mizantropická – brouci se chovají jako lidé a naopak. Můj scénář tyto motivy posouvá ještě dál a čerpá přitom i z Kafkovy slavné Proměny,“ řekl Švankmajer ke svým inspiracím.

 

 

110 00 Praha 1

Dlouhá 5

www.dscgallery.com

www.insectsmovie.com

Hodnocení:  79 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/moznosti-dialogu-aneb-poznejme-svankmajerovskou-estetiku/


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/jan-svankmajer-naturalia-aneb-kdyz-ztratime-respekt-k-tajemnemu-radu-prirody-i-lidske-tvorby/


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/jan-svankmajer-moznosti-dialogu-mezi-filmem-a-volnou-tvorbou-aneb-kdyz-propojime-realitu-se-snem/