Jan Šrámek a Veronika Vlková:´Dostaneš, co uneseš´ aneb když se nám na Krym zapomenout nedaří?!

26.12.2013 15:23

Nau Gallery – Praha

25. 11. 2013 – 5. 1. 2014

 

Byli jsme na vernisáži výstavy akvarelů a tisků dvou autorů Jana Šrámka a Veroniky Vlkové ´Dostaneš, co uneseš´, která navazuje na výstavu ´Kouzlo zapomnětlivosti´, která se zabývala tématem ´rekonstrukce ´události v životě konkrétního umělce, který se ji snažil vytěsnit z celého  svého života. Jednalo se o válečného pilota, který havaroval nad Krymem (avantgardista, hrdina, modla, byl jím nejznámější německý poválečný umělec, Joseph Beuys, na druhém místě hned za Albrechtem Dürerem).   

 

Jak píše Martin Mazanec, instalace se odvíjí od volného způsobu uvažování nad scénami, a poprvé ve společné práci Jana Šrámka a Veroniky Vlkové vychází z překreslování existujících předobrazů reality.


Výstava formou baladického vyprávění sděluje tajuplný příběh, ve kterém mísíme atributy mytologického/bezčasého a moderního/současného světa…a výsledkem je v jistém ohledu jakoby  antropologická, ´národopisná´ studie prostředí Krymu a současné studium avantgardní tvorby ´přírodního muže´ sociálních plastik, Josepha Beuyse.

Veronika Vlková a Jan Šrámek v rámci společně zvolených témat a motivů rozvinuli dialog. Jejich vzájemná umělecká komunikace proběhla mezi formami a detaily uměleckých výstupů jejich individuální tvorby. Akvarely a objekty Veroniky Vlkové byly skladebně kombinovány s vektorovou kresebnou zkratkou a animacemi Jana Šrámka.


Žertovné příhody s kloboukem Josepha Beuyse

  • Na dotaz malého asi šestiletého chlapce jménem Flo: jak to, že nikdy nemáš nový klobouk? odpoví ´náš´ umělec: „Ale ano, měním si je! Ten, který zrovna mám na sobě, nosím asi půl roku. Zhruba po dvou letech je obnošený, propotí se, promastí, je opravdu hnusný, no a pak si vezmu nový – ale vždycky ten samý model! Staré klobouky prodávám, někdy na nich ještě něco dodělám, odstřihnu kus z krempy, udělám inspirativní otvor, natřu nahnědo, měl jsem i klobouk posypaný cukrem.!“
  •  
  • Osmiletá dívka Lilli se ´našeho´ umělce zeptala:“Proč si nikdy svůj klobouk nesundáváš?“, přičemž umělec pohotově zareagoval -   „Mám si ho sundat? (sundal si ho). Dělám to jen pro děti, protože pro děti to má smysl., ostatní mne vyprovokují jen kvůli nějaké pitomosti. Za války jsem byl letcem a měl jsem díky zranění promáčknutou lebku. Od té doby jsem na hlavu trochu citlivý. Nějakou dobu jsem nosil i kšiltovku.“ (Martin Mazanec a parafráze citací umělce J. B.)
                                                                           Jan Šrámek (*1983 v Praze)

https://www.anymadestudio.com/artists/jan-sramek/

 

Veronika Vlková (*1985 v Brně)

2004 - 2010 Fakulta Výtvarných Umění, VUT Brno ( Mgr. Richard Fajnor)

 

Joseph Beuys (1921 – 1986)

Joseph Heinrich Beuys byl německý performer, sochař, malíř, estetik, filozof a teoretik umění, pedagog Kunstakademie Düsseldorf. V České republice se proslavil tím, že Milan Knížák zakoupil jeho dílo ´Auto´ do Národní galerie za 500 000 Euro. (zdroj: Wikipedie)


 

Nau  Galllery

101 00 Praha 10 - Vinohrady

Korunní 78

 

Máme otevřeno: pondělí 15.00 - 18.00 hodin

nebo po dohodě na tel. čísle +420 607 991 959 nebo bara@naugallery.com

Vstup: volný

www.naugallery.cz

Hodnocení: 90 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka, internet

 

 Nau Gallery

 vznikla v roce 2009 jako internetová galerie prezentující několik současných českých umělců mladé generace. V roce 2013 otevřela svůj výstavní prostor v Praze na adrese Korunní 76. Galerie je prodejní. Jejími kurátory jsou Filip Horyna, Václav Misař a Barbora Hegenbartová.

Naše ambice je zprostředkovat veřejnosti nejen vizuální stránku umění, ale i myšlenky a pohnutky autorů, které je vedou k tvorbě. Snažíme se poodkrýt kulisu obrazu, instalace nebo fotografie a ukázat to, co se nachází za ní. Ať už se setkáváme s jakýmkoli druhem umění, vždy se ptáme: Proč? Nejvíce nás přesvědčí autorův názor, jeho vnitřní energie, originalita, životní postoj. To nás motivuje k další výstavě. Nenecháme se omezovat věkem, pohlavím nebo národností. Vždy, když to najdeme, jsme ochotní se za to bít.

Pravidelně zapůjčujeme obrazy do Lazy Boudoiru na Letné Dobrovského 11, Praha 7