Jan Mlčoch: Levitation aneb křest knihy odvážných fotek odvážných dívek, vytvořených odvážnou technikou

06.12.2017 10:30

CPP - Praha/1. 12. 2017

 

Když jsme se před časem zúčastnili každoročního erotického veletrhu (viz. náš článek https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/erofest-2017-aneb-kdyz-spojime-erotiku-s-umenim-i-kosmetikou/), setkali jsme se tam v rámci doprovodných programů i s fotovýstavkou Jana Mlčocha. Slovo dalo slovo a my dostali pozvání na křest jeho fotoknihy, a to do Czech Photo Center.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nejprve něco o autorovi

Jan Mlčoch (* 1979) se narodil v Trutnově, pod horami u polských hranic, jak to sám glosuje. A jak dodává, tak přesto, že ho v dětství fascinovaly okolní hory a přitahovaly jejich fotografie, dospívání však přineslo posun k neméně nevyčerpatelnému tématu – aktům. Ale není akt jako akt a fotka jako fotka. Autor zvolil lákavé téma, ale k jeho ztvárnění si vybral náročnou cestu.

 

Dozvěděli jsme se, že asi v 25 letech jeho zápal pro akty jako takové povýšily zkušenosti a zájem o uměleckou fotografii. A Jan Mlčoch začal experimenty s luminografií.

Jak nám ozřejmil:

*

luminografie

je fotografická technika využívající velmi dlouhé časy expozice

a vyžadující náročnou práci se světlem

*

Navíc si autor, v zájmu neotřelého uměleckého vyznění svých fotografií, klade do cesty i další překážky. Fotografuje - v době všeobecné digitalizace - na klasický černobílý svitkový film (FOMA), a protože chce mít celý proces vzniku fotografie ve svých rukou, tak po vlastnoručním vyvolání fotografií si je sám i zvětšuje. A opět bez pozdějších digitálních úprav. Dnes to můžeme, nesporně – mírně řečeno – považovat již za techniku tvorby hodně nevšední, ale za umělecky mimořádnou. A protože výsledky odpovídaly autorově představě, tak – jak přiznal a jak je vidět ze všech jeho dosavadních prací - tato technika jej uchvátila natolik, že ovládla veškerou jeho tvorbu. A že to funguje, dokládají jeho četné samostatné i skupinové výstavy.

 

Technika tvorby je tu, ale co náměty?

Možnosti použité techniky vedly k hledání nejzajímavějších námětů – samozřejmě v rámci aktu - vhodných k využití hry světel a stínů v souladu s dokonalostí tvarů těla. A tak se vyvinuly a vyvíjejí fotografické celky využívající možností luminografie. Už názvy naznačují, že jde o víc než jen o prosté akty. Od tematických celků jako Portréty, Milenci či prostě Akty, se dostává tvorba Jana Mlčocha k celkům abstraktnějším - Danza, Hysteria či Levitation.

 

A je z toho kniha jménem Levitation…

Ano, tematický okruh Levitation dosáhl takového věhlasu, že fotografie z něj byly s úspěchem vystaveny až ve Francii, v rámci známého a uznávaného festivalu Focale NuART pořádaného ve městě Beaumont-du-Périgord. K levitacím pro cyklus Levitation si totiž Jan Mlčoch vybral dnes už uznávané umění, které má dokonce i své mistrovství světa, tzv. pole dance. Lidově řečeno tanec u tyče. Ale když se to umí, a když tanečnice vydrží před aparátem setrvat v požadované pozici při dokonalém nasvícení (ve tmě) i několik minut, jsou na světě pozoruhodné fotografie cyklu Jana Mlčocha - Levitation. A protože to jsou opravdu fotografie zajímavé, a protože jich Jan Mlčoch vytvořil za 5 let úsilí pořádnou dávku, napadlo ho, zkusit je vydat knižně. Samozřejmě pod názvem Levitation.

Kdo to ale vydá?!

Není moc vydavatelství, jež by se byla ochotna pouštět do artových knih zjevně ne hned komerčně bezproblémových. Ale jsou – naštěstí pro umění a vzniklé bibliofilie – i ostrůvky naděje. Jedním z nejprogresivnějších a svým způsobem i nejodvážnějších je Ateliér Fotorenesance, založený Karlem Koutským před tuctem let, v roce 2005. Dnes, kdy vládne nadále ona už ale raději ne příliš zdůrazňovaná, leč nadále patrná ´neviditelná ruka trhu´, ´je to ostrůvek naděje pro umění. A pro uměnímilovné čtenáře. Jenže něco za něco. S pouhým vydáváním uměleckých bibliofilií by měl Ateliér Fotorenesance jepičí život.

 

Musí být tedy ´živen´ mnoha dalšími aktivitami, aby si mohl dovolit vydávat i umělecké knihy. A tak mimo vydávání poskytuje veškeré fotografické a tiskové služby, fotografuje společenské akce, svatby, promoce, křty aj. a zpracovává t fotografie a filmy všech druhů, skenuje negativy, fotky, diapozitivy a předlohy, provádí předtiskovou přípravu i grafiku, zajišťuje tiskové služby, vydává publikace, provozuje galerii a připraví kompletní PR různých výstavních aktivit. To vše proto, aby šlo vydávat tak krásné fotografické bibliofilie jako Levitation od Jana Mlčocha.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cesta vzniku knihy

Oba ´pachatelé´ - autor fotografií Jan Mlčoch i vydavatel Karel Koutský - byli křtu osobně přítomni. Pro Jana Mlčocha šlo o 1. křest, pro Karla Koutského – jak uvedl – o asi 25. knihu podobného charakteru. Dozvěděli jsme se tedy i to, jak k vydání knihy došlo. A ukázalo se, že jako v životě většinou, skoro náhodou.

Asi před rokem, jak nám vyprávěl Karel Koutský, ho oslovila nejmenovaná manažerka s tím, že by měl vydat knihu fotek jejího klienta. Když se zajímal o jaké fotky, zjistil, že jde o hodně, hodně odvázané fotky, hodně, hodně svázaných žen. Vzepřel se. Má své hranice, za něž nejde. Proti gustu žádný dišputát, ale jeho osobní hranice jsou hranicemi Ateliéru Fotorenesance. A nedohodli se. Shodou okolností se krátce po té zjevil Jan Mlčoch se svými fotografiemi. Vydavatel byl tentokrát ale mile překvapen. Fotografie se společným názvem Levitation byly sice až na hranici, ale za ní ne. Hurá, kniha bude!

 

Pak nám ještě Karel Koutský líčil boje s tiskárnou, jež byly tuhé a dlouhé a vyžádaly si přetisky a řadu oprav. To nám na www.www-kulturaok-eu.cz  je ale až příliš dobře známo z našeho téměř čtvrtstoletého působení v tištěných mediích. Ano, vždy je to boj.

 

Křest, aneb oslava vítězství člověka nad tiskárnou

Dílo se ale podařilo a výtisk jsme při křtu mohli vidět a protagonisté večera jej mohli pokřtít. Kniha Jan Mlčoch - Levitation se tak vydala za čtenáři. K sehnání je u autora, v Ateliéru Fotorenesance, v prodejnách  Fotoškoda a vydavatelství Academia a také v Neo Luxoru. 

 

A pak už nastalo veselí. Postaraly se o ně nejprve dvě téměř renesanční umělkyně svým zpěvem za doprovodu renesanční loutny, přičemž  nám zahrály dvě ukázky pravé renesanční hudby.

 

 

 

 

 

 

 

 

Konec večera ale naopak patřil jinému žánru, profesionální tanečnici u tyče, jež tu čekala na svoji příležitost. Ta tyč i ta tanečnice. Vystoupení s doprovodem výběru ze šestice hitů Michaela Jacksona bylo odvážné, ale také nedošlo až za hranice vkusu.

I Czech Photo Centre (Praha - Stodůlky, Seydlova 4 u stanice metra B /Nové Butovice) má totiž také své hranice vkusu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samostatné výstavy: (výběr)

2017 Prokopka/Praha - The Lovers

2011 Kávovarna Lucerna - Ilumidiáda

2010 Městská galerie Trutnov - Akty

2010 Gallery Steiner Vídeň - Iluminada /Evropský měsíc fotografie

2010 Galerie GM Foto Pardubice - Ilumiada

2010 České centrum fotografie Praha - Milenci

2009 Městská galerie Svitavy Akty

2009 Leica Gallery Prague Projekce fotografií

 

Skupinové výstavy: (výběr)

2011 Silver Time / Stříbrná zastavení

2008 - 2011 Maximální fotografie zámek - Rudoltice u Lanškrouna

2009 Rok české a slovenské nekomerční fotografie Kongresové centrum Praha

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení:  99 %
Richard Koníček

Foto: © Richard Koníček, © Ing. Olga Koníčková

 

www.mlcoch.net

www.eshop.zoopraha.cz

www.fotorenesance.cz

https://www.czechpressphoto.cz

www.eshop.zoopraha.cz

 

Zde právě v Czech Photo Center probíhaly dvě výstavy (Země divokých koní/ očima 12 fotografů a výstava fotografií Agentury NOOR). Mohli jsme si je prohlédnout, takže jsme využili příležitost je zhlédnout, neboť již končí.