Jan Kunovský – Nevena Thielová a jejich host Bonnie Juanita Glover aneb Juanitiny včelky posvátné

19.04.2015 17:00

Galerie Lapidarium – Praha

15. 4. – 3. 5. 2015

 

Na vernisáži nové výstavy v historickém prostředí Galerie Lapidarium jsme za přítomnosti všech tří umělců zhlédli jejich práce.

 

Jan Kunovský vystavil ve své oblíbené  galerii

 

-  ne však poprvé -   své obrazy svých příslovečně známých portrétů baletek.

 

   

 

 


 

 

 

Nevena Thielová (na foto v červené šálce)  přispěla svými obrazy a svými šperky  a jako hosta jsme přivítali usměvavou paní Bonnie Juanitu Glover (na foto  vlevo). 

 

 

 

 

Glover, žijící v Kanadě, nám připravila  exotické překvapení v podobě svých voskových překrásně barevných obrazů s tmavým pozadím noční oblohy  ze své série The Sacred Bee Series (2015). Názvy obrazů zněly vskutku lákavě a medově: Labyrinth of the Bee, Blessed Bee, Beehive Cluster,  The Winterhexagon.

Bonnie Juanita Glover

Její série obrazů je inspirována folklórem: mýty, historií, náboženstvím  a astronomií evropské kultury s ohledem na včely obecné. Krátce po neolitu  Evropané totiž začali uvažovat o včele obecné jako o božím, posvátném  tvoru, a to i z důvodu,  že  včela obecná se stala důležitou  součástí jejich kultury, náboženství a jídla. Včely můžeme  i v současnosti považovat dál za posvátné, protože bez včel na Zemi nebude života více snad ani možný...

Autorka vychází z labyrintu, jehož symbol je  znám již přes 10 tisíc let/… všichni známe  Minotaura . . poločlověk -  polobýk …  nebeský býk. Na základě starověkých bájí se autorka  snažila pochopit symboliku i celou genezi, proč  včely vznikly – vždyť med i medovina byly  jídlem a nápojem starověkých bohů!

 

 

Galerie Lapidarium

Hlavní činností nadace je záchrana barokních památek v ČR, jejich výzkum, rekonstrukce, obnova, zpřístupnění a prezentace nejširší veřejnosti. Sochařské památky jsou v posledních letech vystaveny krajně nepříznivým klimatickým vlivům, především kyselým dešťům.

Do nedávna poměrně zachovalé sochy se rozpadají před očima. Záchranu těchto památek, jejichž kulturní i ekonomická hodnota stále roste, nelze odkládat.
Přínos z turistického ruchu činí významnou položku státního rozpočtu. Většinu turistů k ním přivádí zájem o památky. Už i z tohoto důvodu je nutno o památky lépe pečovat.

Sochy jsou nejzranitelnější složkou památkového dědictví. Zatímco ztracený detail na architektuře lze nahradit podle jiného zachovaného na jiné části budovy, ztracená část sochy je nenahraditelná. Jedinou možnost záchrany představuje nahrazení soch v exteriéru kopiemi a umístění originálů do interiéru. Příkladem může být největší akce tohoto druhu, dokončená v Kuksu, kde byly originály soch přemístěny do Lapidaria a v exteriéru nahrazeny kopiemi. Právě z těchto důvodů se v listopadu 1995 utvořila skupina lidí, kteří si uvědomují naléhavost řešení tohoto problému a založila nadaci ČESKÝ BAROK.

GALERIE LAPIDARIUM vznikla s laskavou podporou Městské části Praha 1


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/jan-kunovsky-nebezpecne-znamosti-aneb-nejsme-li-fascinovani-baletem-nybrz-pohyby-baletek-/


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/jan-kunovsky-a-nevena-thielova-nebezpecne-znamosti-aneb-muze-za-to-markyza-de-merteuil/

 

 

110 00 Praha 1

Rámová 6

 

Máme otevřeno: denně kromě pondělí: 11.00 do 18.00 hodin

ve čtvrtek  13.00 -  20.00 hodin

 

Hodnocení: 80 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková