Jakub Uksa a Pavel Šebek : Události horizontu aneb proč přecházíme ze zdí na papír a plátno?!

11.05.2015 13:05

The Chemistry Gallery  - Praha

7. - 27. 5. 2015
 

Na vernisáži nové prodejní výstavy v nově zrekonstruovaných prostorách The Chemistry Gallery  jsme představili nejnovější práce tentokrát dvou umělců,  dvou autorů, kteří vycházejí z prostředí graffiti a streetartu, kteří touto společnou výstavou udělali důležitý krok z prostředí ulice do prostředí galerie. Oba autoři byli vernisáži přítomni. Sympatický Pavel Šebek (na foto vpravo), snad i smíšek, nám prozradil, že na své práce používá místy i šablonu…(prezentuje zde sítotisk  na papíře, spreje a aceton na plátnech).  Jakub Uksa (na 1. foto vlevo) prezentuje své sítotisky na papíře, využívá kombinovanou techniku na plátnech, spreje na a akryly na plátně…

 

Jakub Uksa (alias Obic) známý svým kaligrafickým graffiti, kdy v pravidelných tlustých linkách vykresloval různé podoby jména Obic, posouvá svůj výraz do geometrické abstrakce,  a přitom si zachovává jasně rozpoznatelný a nezaměnitelný styl, který obvykle prezentuje ve veřejném prostoru. V případě tohoto autora, účastníka mezinárodní výstavy streetartu a graffiti Městem posedlí v Městské knihovně (2012), jde o první galerijní výstavu jeho děl na plátně.
 

 

 

 

 

 

 

Pavel Šebek (alias Uruk) se ve svých obrazech dostává k vizuálně přitažlivé kombinaci barevných ploch a rozmazaných čar, které jsou inspirovány odhozenými bužírkami drátů, jenž lze naleznout v městském prostředí. I v jeho případě se ve výsledku jedná o geometrickou abstrakci, která tvorbu obou autorů vhodně propojuje, ačkoliv k ní každý z autorů došel jiným způsobem.

 

Oba autoři patří k nastupující skupině autorů vycházejících z prostředí graffiti a streetartu, o nichž v blízké budoucnosti jistě ještě uslyšíme. (kurátor: Petr Hájek- na foto vpravo)

 

Hudební doprovod  na vernisáži zajistil: Pescado (Other Reason) / Vill8 (Tempomat Noise)

170 00 Praha 7

Bubenská 1

 (na opačném rohu budovy Orca, vedle klubu Neone)

Hodnocení: 80 %

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková