Jakub Matuška aka Masker aneb Řeknu vám proč mi otéká hlava?!

12.09.2013 14:33

Dvorak Sec Contemporary - Praha

12. 9. – 11. 10. 2013

Na vernisáži 11. 9. 2013 v galerii Dvorak Sec Contemporary v Praze 1 jsme se mohli osobně seznámit nejen s osobitým umělcem, Jakubem Matuškou, jehož známe pod pseudonymem ´Masker´, ale i prezentací  jeho 11 nejnovějších monumentálních  pláten (malba,kresby, grafika) a  několika plastik, které vytvořil v letošním roce(2013). Protože Matuškova předchozí, velmi úspěšná, výstava byla vyprodána již v den vernisáže, můžeme se v této o galerii setkat se vždy  velmi působivými obrazy Jakuba Matušky již podruhé.

Když využijeme street artovou minulost
Matuškova  street artová minulost se odráží v každém jeho díle.  Jeho malby (akryl a sprej)  zaujmou kombinováním přístupů monumentálního malířství a street artu, jehož technické prvky implementuje do svých malířských prací. Typická je svérázná práce s měřítkem, která ovlivňuje významové vyznění samotného díla, a specifická atmosféra, vyzařující z každé Maskerovy práce. Masker nejen maluje, ale i fotografuje, natáčí  videa, vytváří instalace a objekty.

Vybereme si každý z nás
Nás nejvíce zaujala instalace ´Internet´, kde na suchém stromě visí překrásně červené jablíčko! No, domyslíme si, co tím autor asi chtěl říci?! A sněhulák jako  ´Demokracie´ ( asi že se nám roztaje jako sníh)?!

 

Ze životopisu Jakuba Matušky
1981: narozen
2003–2009:  studuje  pražskou Akademii výtvarných umění v malířském ateliéru Vladimíra Skrepla 

během studia absolvuje studijní pobyty na Cooper Union v New Yorku (2008) a na Middlesex University v Londýně (2007)
2011:  získává prestižní Cenu NG 333, kterou uděluje Národní galerie nejlepšímu mladému umělci do 35 let
2010: je  mezi finalisty Ceny Jindřicha Chalupeckého
2010:  spolu s pěti street artovými umělci úspěšně reprezentuje  Českou republiku na Expo 2010 v Šanghaji
2013: zúčastnil se po boku několika vybraných zahraničních umělců  festivalu současného umění SVEART v Itálii

 

´Když  ve městě žijeme celý život´

Charaktery používám jako určitý druh parafráze něčeho z minulosti. Nakonec zjišťuju, že si tam pravidelně dosazuju stále podobné věci, které znám, jsou to buď věci z dětství, nebo věci, kterých si více všímám. Nebo potom hra s řešením kompozice. Průnik tohoto dohromady. Dřív jsem byl schopný zabývat se vztahy, nedávalo mi smysl zabývat se něčím jiným, dnes už se, v návaznosti na diplomovou práci, objevuje více figur, více příběhů. Tím, že žiju ve městě celý život, využívám tyto kulisy, na které intenzivně myslím. Apokalyptický pocit. Pěkné věci je pro mě těžší udělat. Od dětství inklinuji k této poloze, stylizaci. Není to pouze negativní, snažím se zachytit nějaký střet dvou poloh. Zároveň se ale výrazně objevuje inspirace jinými autory, jako nálady nebo podobné prvky. Na Boschovi i dalších věcech z jeho doby se mi líbí různá prostředí a prostorová řešení nebo průhledy do krajin… Inspiruji se ale také komiksy, fotkami graffiti nebo třeba designy na skejty, kde mě může zaujmout kombinace barev, kterou bych sám nevymyslel,“ řekl Jakub Matuška.


Galerie Dvorak Sec  Contemporary
Dlouhá 5
110 00 Praha 1
Máme otevřeno:  pondělí – pátek 10.00 – 18.00 hodin
www.dvoraksec.com
e-mail: info@dvoraksec.com

Hodnocení: 100 %

Ing. Olga Koníčková
Foto:  autorka