Jakou plovoucí podlahu? Dřevěnou nebo laminátovou?

27.05.2013 13:03

Jakou plovoucí podlahu? Dřevěnou nebo laminátovou?

 

Chceme mít pod nohama přírodní materiál? A jaký? Dřevo nebo laminát? Přemýšleli jsme o tom, co od podlahy očekáváme? A chceme, aby naše podlaha byla krásná po řadu let? A aby  byla stále atraktivní, třeba i pro možná vnoučata?

 

 Nároky na podlahu jsou velké. A i když se jedná o poměrně značnou investici, neměli bychom  na nové podlaze rozhodně  šetřit. Vždyť podlaha je nejvíce namáhanou stavební částí a současně i největší souvislou plochou obytného domu. Řídíme se proto radami odborníků a materiál vybírejme pečlivě.

 

Co musí podlaha vydržet?

Mezi moderní podlahy patří podlahy plovoucí.  "Podlaha toho musí vydržet hodně, a to jak v horizontálním, tak ve vertikálním směru. Je to jednak běžný provoz a potřebná odolnost povrchu, kterou si dovedeme představit, ale jsou zde také změny vlhkosti, s následnými změnami rozměrovými, které si již uvědomujeme méně. Podlaha se totiž vlivem měnících se klimatických podmínek roztahuje a smršťuje. Tyto změny představují v běžném provozu několik milimetrů, ale podlaha na sobě "vozí" veškerý nábytek, a to někdy může  způsobit u méně kvalitních podlah problém", řekl ing. Ján Bugár, technik společnosti Profi-Floor HT.

Co je plovoucí podlaha?

Plovoucí podlaha je podlaha takové konstrukce, kdy nášlapná konstrukční vrstva je ze všech stran akusticky oddělena od ostatních konstrukcí stavby. Oddělení se provádí jak pod vodorovnou plochou nášlapné vrstvy, tak v částech svislých, bočních.  "Plovoucí podlahy jsou všechny ty, které nejsou upevněny k podkladu. Nášlapnou vrstvu mohou mít nejrůznější.  Dnes se tento termín vžil hlavně u podlah dřevěných s povrchem laminátovým, dřevěným nebo korkovým",  dodal ing. Ján Bugár.

 

Zámkový systém

Klasický systém pokládky "pero-drážka" spočívá v lepení lamel, jež se volně pokládají na podklad.  "U plovoucích podlah dnes všichni výrobci přecházejí na modernější způsob - "bez lepení", kde je spojení řešeno mechanickým způsobem - pomocí zámkového systému. I tady převládá představa, že se jedná o jeden systém, kdy se lamely do sebe zaklapnou a vyfrézovaný tvar zámku, nebo jeho části, pak drží desky pohromadě v horizontálním směru. Zde jsou ale právě ty největší rozdíly, které vyplývají z různých tvarů zámků, přesnosti výroby a pevnosti spoje v horizontálním směru. Ta je u plovoucích podlah velmi důležitá. V tomto směru vyniká hlavně systém ALLOC",  vysvětlil ing. Ján Bugár. Uvedené řešení totiž umožňuje případně snadnou pozdější demontáž  lamel, zejména při častějších změnách bytového interiéru.

Klady laminátových plovoucích podlah

*   dobře se udržují a jsou hygienicky čisté

*   ideální i pro dětské pokoje, kde je často třeba uklízet pomalované podlahy křídou či voskovkami

*   pevnost v tlaku (vhodné pro kolečkový nábytek)

*  vyhovují pro instalaci podlahového vytápění

*  bezprašnost odpovídající i pro nároky alergiků

*  životnost 15 - 20 let

Ve srovnání s dřevěnou podlahou může dojít u laminátové ke zvýšení kročejového hluku. Výrobci to řeší lamelami se spodní částí opatřenou protihlukovou podložkou (soundblock). Oproti dřevěným plovoucím podlahám je laminát levnější. Ceny vysokotlakého laminátu ("HPL") se pohybují od 1000 do 1500 za metr čtvereční, nízkotlakého ("DPL") jsou zhruba 700 Kč.

 

Výhody dřevěných podlah

*  dobře zvukově i tepelně izolují

*  příjemné pro chůzi

*  nízký elektrostatický náboj - nepřitahují prach

*  životnost 20 - 30 let

 

Dřevěné lamely jsou určeny spíše do interiérů rodinných domů než do panelových bytů. Použije-li se však dřevo jako podlahová krytina, je podlaha nejen příjemná na pohled, ale i na dotek.  "Otázka výběru plovoucí podlahy je velmi individuální. Je zde hledisko praktické  -  údržba, charakter  provozu a hledisko estetické - volba typu materiálu, dekoru  a sladění s interiérem. Dřevo se hodí všude, ale je třeba zvolit jeho optimální výběr," uvedl ing. Ján Bugár, technik  z Profi-Floor HT. Problém dřevěné podlahy však bývá v její nízké odolnosti vůči mechanickému poškození. Navíc dřevo velmi citlivě reaguje na vlhkost a vlhkem se roztahuje. Vyžaduje proto relativně nízkou vlhkost a stálou teplotu v místnosti.  "Teplota a vlhkost vzduchu při pokládce by měla být zhruba stejná, jako při užívání podlahy, tj. 18 - 22   stupňů Celsia a 40 - 60 % relativní vlhkosti vzduchu,"  doplňuje ing. Ján Bugár. Aby byla zaručena volnost pohybu podlahy, musíme  u všech stěn a pevných stavebních částí ponechat minimálně  10 mm dilatační spára. Balíky lamel před pokládkou je navíc nezbytné, abychom  ponechali uzavřené a otevírali  je až při zahájení  pokládacích prací. Jinak hrozí, že se podlaha vzedme.

 

Kdy můžeme plovoucí podlahy použít

Plovoucí podlaha najde uplatnění při rekonstrukci bytu, kdy potřebujeme stávající krytinu vyměnit, stejně jako při kladení podlahy nové. Plovoucí podlahu můžeme totiž pokládat jak na původní krytinu, tak na nově připravený podklad. Upravené podloží podlahy ale musí dokonale vyschnout a vyzrát, a neměla by je ohrožovat stoupající či jinak vnikající vlhkost z okolí.  "Plovoucí podlahy se nehodí do vlhkých prostor. Jednak kvůli složení lamel, které obsahují na vlhkost citlivé dřevo, jednak z hlediska hygienického a možnosti vzniku plísní",  prohlásil ing. Ján Bugár.

 

A na závěr

Děláme chybu, když si podlahu koupíme, např. v hobbymarketu, a necháme si ji položit někým jiným.  "Takováto kombinace je asi tou nejhorší. Při sebemenším problému bude totiž podlahář tvrdit, že je to vina materiálu a dodavatel materiálu, že vše zavinil podlahář. Optimální řešení je mít vše od jedné firmy, " varoval nás jako uživatele ing. Ján Bugár.

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: internet