Jack Thorne: Harry Potter a prokleté dítě aneb vzdala se J. K. Rowlingová své devizy, svého vypravěčského talentu?!

03.10.2016 14:33

Divadlo Ypsilonka – Praha

27. 9. 2016

 

Na křtu nové knihy Harry Potter a prokleté dítě  na námět J. K. Rowlingové, Johna Tiffanyho a Jacka Thornea, nové divadelní hry podle nového příběhu, kterou napsal Jack Thorne, jsme vyslechli ukázku knihy, kterou nám Mistr převleků i hlasu přečetl herec Jiří Lábus.   Poté jsme společně s ním a hercem Janem Jiráněm a s překladatelem Petrem Eliášem a programových ředitelem nakladatelství Albatros Ondřejem Müllerem knihu slavnostně pokřtili.

 

Rovněž na křest knihy byli pozváni další, kteří se přičinili o to, že Albatros  knihy s Harry Potterem začal již před lety také vydávat, předvídajíce dobře, že to budou tržní bestsellery. Přivítali jsme ženu překladatele Pavla Medka, paní Ivanu Medkovou, odpovědnou redaktorku Terezu Pecákovou, která z Harryho Pottera napsala svou diplomovou práci a další ….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nakladatelství Albatros vydalo jednu z nejočekávanějších knih letoška, divadelní scénář Harry Potter a prokleté dítě, část první a druhá. Osmý příběh Harryho Pottera se v prodeji po celé republice objevil netradičně v sobotu 24. 9. 2016. Ve Velké Británii vyšla kniha 31. 7. 2016 a ihned stala se nejrychleji se prodávající knihou posledních 10 let.

 

 

Harry Potter a prokleté dítě od J. K. Rowlingové, Johna Tiffanyho a Jacka Thornea je prvním oficiálním potterovským příběhem na divadelních prknech. Odehrává se 19 let po posledním příběhu ze série o Harrym Potterovi. A má úspěch, již je prodáno více než 4 miliony výtisků:

"HarryPotter a prokleté dítě láme prodejní rekordy. Je to nejrychleji se prodávající kniha v tomto desetiletí a podle všeho také nejprodávanější scénář všech dob."

(The Guardian)

 

 

 

 

 

 

 

 

Oficiální anotace knihy:  

Harry Potter to nikdy neměl snadné a teď, jako přepracovaný zaměstnanec Ministerstva kouzel, manžel a otec tří školáků, to má ještě těžší.

Potýká se s minulostí, která nechce zůstat tam, kam patří, a jeho nejmladší syn Albus se mezitím musí prát s tíhou rodinného dědictví, o něž nikdy nestál. Minulost a současnost se čím dál hrozivěji prolínají a otec i syn zjišťují nepříjemnou pravdu:

Temnota někdy vyvěrá z nečekaných míst.

 

 

Nakladatelství: Albatros Media, a. s.

www.albatrosmedia.cz

 

Počet stran: 430

Pro čtenáře od 9 - 99 let

 

 

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková