Já, Merkur aneb výstava určitě nejen pro děti

22.03.2013 19:46

Já, Merkur aneb výstava určitě nejen pro děti

 

23. 11. 2011 - 26. 2. 2012

 

Muzeum hlavního města Prahy na Florenci již podruhé připravilo expozici se stavebnicí Merkur, jejíž prostá genialita perforovaných plíšků, šroubků a koleček je známa po celém světě. Kdysi, stejně jako v současnosti, v kosmickém věku virtuální reality. Tvůrce téhle stavebnice Jaroslava Vancla (na trhu je ten jeho nápad už od roku 1928!) by to určitě potěšilo.

 

A tak, když v roce 2009, proběhla v Muzeu hlavního města Prahy obdobně tématicky zaměřená výstava, tehdy nazvaná prostě MERKUR a její úspěch byl obrovský, bylo autorům i příznivcům této mnohogenerační stavebnice jasné, že to není naposledy. Výstava z roku 2009 si všímala především historie dětských kovových stavebnic vůbec.

 

Ta dnešní je koncipována trochu jinak a zahrnuje nejen unikátní statické, ale i kinetické modely, jako jsou kupříkladu těžní věž dolu Jindřich, obří ruské kolo, Eiffelův most u Garabit a dokonce i samu Eiffelovu věž. Protože vývoj stavebnice nestojí v době svého vzniku, ale kontiunuálně se vyvíjí, zhlédneme teď už i modely robotické, jakými jsou například 3D tiskárna, robotický pavouk, robotický brouk, vozítko PAT a MAT, buldozer či dokonce robohodiny.  A návštěvníky proto také vítá sympatický robot Pepa.

 

Stavebnice, jakékoliv, zejména u chlapců všech doby, patří dodnes mezi nejoblíbenější hračky. Zvláště pak takové, ze kterých se dají postavit nejrůznější funkční modely a konstrukce strojů či vozidel, při jejichž sestavování se fantazii žádné meze nekladou. Však také současný propagátor snad opravdu nesmrtelného Vanclova odkazu, Jiří Mládek, který exponáty Muzeu hlavního města Prahy zapůjčil, řekl: "Máme být na co právem pyšní. Ta stavebnice je českým vynálezem. Hýčkejme proto stavebnici MERKUR, hrajme si s ní dál a pokoušejme se s ní dojít až na samý okraj jejích možností. Tam, kam zatím ještě nikdo nedošel".

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: MHMP