Iveta Bradáčová : Mlýn aneb když namalujeme duchy ve mlýně...

09.03.2017 16:05

Galerie pod Palmovkou – Praha (Divadlo pod Palmovkou)
6. – 23. 3. 2017

 

Na vernisáži komorní výstavy ´Mlýn´, výstavy obrazů – sedmi černobílých akvarelů na plátně, jejichž autorkou je Iveta Bradáčová, byla mladičká malířka osobně přítomna i se svým učitelem, vedoucím pedagogem Ateliéru malby  na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, s  doc. MgA. Jiřím Černickým.


Iveta Bradáčová (* 1992)

Cyklus maleb vychází z příběhu starého mlýna, který patřil autorčině rodině. Malířka vzpomíná., jak zde žila její babička a prababička. První zmínky o stavbě sahají až do 14. století, přesně do roku 1370. Žilo zde mnoho generací, jaké by to bylo, kdyby jejich duchové ve mlýně zůstali? Inspiraci pro své příběhy Bradáčová čerpala z fotografií bývalých i současných obyvatel mlýna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autorka ve svých malbách tak dává příležitost setkáním, která se nemohla nikdy uskutečnit. Silné genius loci připomíná, kolik životů se ve mlýně odehrálo a odehrává. Bradáčová se rozhodla spojit alespoň zdánlivé cesty bývalých a současných obyvatel starého mlýna.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kurátorka: Lucie Vojtíšková

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Produkce: Anna Šlocarová

Grafická úprava: Martin Ponec


180 36 Praha 8 – Libeň

Foyer Divadla pod Palmovkou

Zenklova 34

Máme otevřeno: v době konání divadelní

ho představení od 18.330 – 21.00 hodin

Vstup: volný

 

(dole pohled, který se nám vyskytne, když vycházíme večer z divadla)

 

www.podpalmovkou.cz


*Život s uměním je krásnější, proto se nebojme **ho *
*chápat a přijímat po svém.**Vpusťme ho do svého života.*

www.anyart.cz

platforma pro jakékoli umění
 

Hodnocení:  79 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

**********************************************************************

Na www.www-kulturaok-eu.cz jsme ve foyer pražské Nové scény Národního divadla objevili zajímavou videoinstalaci, jejímž autorem je doc. MgA. Jiří Černický (* 1966).

Nová energie

Filmová koláž je obrazem zanikající hvězdy, která kdysi, díky své obrovské energii disponovala velkou mocí. Po fyzické smrti kroužila zapomenutá jako vesmírný odpad na oběžné dráze kolem Země až do té doby, než vstoupila do její atmosféry. Teď se vrací na prach jako….

2D/3D: František Pecháček

 

 

 

 

 

 

 

Jiří Černický patří ke generaci umělců, kteří vstoupili na výtvarnou scénu v 90. letech a s novou energií a specifickou intenzitou se vyrovnávali s transformací společnosti. Odráží to i fakt, že se Černický stal v roce 1998 laureátem Ceny Jindřicha Chalupeckého. Vystavoval na celé řadě skupinových výstav doma i v zahraničí. Moc a její hrozivé i groteskní aspekty patří k leitmotivům jeho tvorby.“  (zdroj textu: Marek Pokorný)