Ivana Lomová: Obrazy z ložnice/a nejen odtud aneb proč nosíme vlastní ložnici stále s sebou?!

30.01.2015 19:12

Galerie  Pellé  - Praha

29. 1. – 27. 3. 2015

 

Na vernisáži výstavy velkoformátových obrazů  Ivany Lomové, kterou organizuje Porte ve  Villa Pellé,  jsme zhlédli  její obrazy, retrospektivu její tvorby z posledních 10 let. Tentokrát je prostředí jejích např. vlakových obrazů doplněno o prostor mnohem intimnější – o ložnici. V ní se autorčiny obrazy nejen fyzicky vrší, ale občas i odehrávají.   Autorka byla vernisáži osobně přítomna.

 

Na obrazech však nic senzačního, nic provokativního ale neuvidíme. Je tu jen trocha melancholie, stavy na pomezí dne a noci, bdění a spánku, interiéru a exteriéru, zrcadlení, meziprostory.

 

Snahou bylo vystihnout leitmotiv malířského díla Ivany lomové, jímž jsou pečlivá pozorování každodennosti, která nás jemně dovádějí k poznání, jak se najednou to, co důvěrně známe, zdvojuje. A pomalu nastupuje či  ustupuje závrať z neznámého, kterým se díky těmto obrazům stáváme sami pro sebe. …ale z vlastní ložnice neunikneme, nosíme ji stále s sebou a nikdy si nemůžeme být jisti,zda už spíme, anebo jsme ještě vzhůru.

 

Výstavu zahájil  Josef Vomáčka

(připravuje na rok 2016 velkou výstavu Ivany Lomové v Sokolově), a  také zastupoval nepřítomného kurátora, Marka Pokorného, takže se ujal úkolu, aby nám přečetl kurátorův text.

 

 

 

Tvorbu Ivany Lomové definuje nikoli onen fotografický ´magický realismus´, díky němuž na jejích obrazech přesně rozpoznáváme situaci, ve které se zobrazené postavy nacházejí – a kdy podléháme jejímu emocionálnímu vyznění, ale spíše schopnost vytěžit z konkrétního prostředí maximum významu.

 

Její díla jsou vždy nějak lokalizována: do kavárny, do městského prostoru, na pláž, na pěšinu, do pokoje. Tentokrát je to ložnice jako synonymum intimity, důvěrnosti, ostychu, traumat i útěchy. Radostí. Odpočinku. Stínů i rozbřesku. Ono ´zakázané území´, prostor, kde se sobě otevíráme – a kde se zavíráme před okolním světem.

 

 

Ivana Lomová je umělkyní na první pohled věcnou, až popisnou. A právě její pečlivá pozorování nás jemně dovádějí k poznání, jak se najednou v tom, co důvěrně známe, objevuje propast.

Závrať z neznámého, kterým se díky obrazům Ivany Lomové stáváme i sami pro sebe.

 

 

 

 Ivana Lomová  (*22. 11. 1959  Praha)

  • studia:  Fakulta architektury ČVUT Praha (1978-83)
  • od  1984 publikovala kresby v novinách a časopisech, ilustrovala více než 25 knih, zejména pro děti a mládež, napsala a nakreslila komiksový seriál pro děti, pracovala pro kreslený film
  • volná kreslířská a grafická tvorba, zprvu v duchu tzv. české grotesky, s nadsázkou komentuje společenskou situaci a její vliv na psychiku jedince; postupně se emancipuje od ironie a získává hlubší existenciální vyznění
  • významným tématem je paměť, vzpomínky, společenské a rodinné rituály, vztahy mezi blízkými lidmi, postoje a očekávání vyplývající z genderových rolí - samota a složitost vztahů mezi mužem a ženou
  • ocenění Grafika roku 1994,  Nejkrásnější kniha roku 2005
  • žije a pracuje v Praze

 

 

Kurátor: Marek Pokorný

 7. 2. 2015 – komentovaná prohlídka  od 13.00 hodin

19. 3. 2015 – komentovaná prohlídka od 13.00 hodin

 

160 00 Praha 6

Pelléova 10

Máme otevřeno: denně mimo pondělí a svátků: 13.00 –18.00 hodin

Vstupné: 90 Kč plné / 60 Kč poloviční

 

www.villapelle.cz

www.porteos.cz

 

Hodnocení: 85 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva – Marek Pokorný)

Foto: © Ing. Olga Koníčková