Interiérové vitráže aneb světlem barevnou skleněnou mozaiku oživíme

17.11.2013 14:40

Pod pojmem vitráž si představujeme barevná chrámová či kostelní okna a málokdo si představíme  i současný interiér. Přitom vitráží zpříjemníme, zútulníme a zaplníme i hluchý prostor.


Vitráž je nejkrásnější v protisvětle, protože barevné sklo potřebuje světlo a sluneční svit dodává vitrážím duši. Vitráž ve formě okna či výplně dveří přivádí do interiéru světlo barevné. Musíme tedy  předem pečlivě obhlédnout  místo pro vitráž, a teprve pak navrhovat vhodnou variantu barev, aby průnik paprsků interiér nepokazil.

 

Od byzantské říše...

Vitráž (z franc. vitrail) byla jako dekorativní skleněná plocha ve tvaru okna, zástěny nebo architektonické výplně známa již v říši byzantské. První zmínky o vitráži v Evropě jsou doloženy od 11. století a v Čechách pak od poloviny  14. století. Vitráž je vlastně mozaika sestavená z barevných skleněných ploch, malovaného nebo reliéfně vytvarovaného skla. Jednotlivé skleněné části pojí olověné pásky, konstrukce z betonu či umělých hmot. Dnes už můžeme vitráž vložit třeba i do izolačního dvojskla.

 

  ... po současnost

 Běžná vitráž je vhodná spíše pro výrobu větších celků do interiéru, jako např. oken a dveří, předělových stěn, prosvětlené falešné stropy. Pro něžnější vzhled menších výrobků se používá tzv. tiffany technika. Ve světě se praktikuje už od roku 1850. Barevná sklíčka se spojují místo olovem pomocí měďěné pásky. Tiffany techniku používáme  spíše na výrobu menší a komorní záležitosti jako jsou drobné vitrážové závěsy, lampy. Využitím tiffany techniky v kombinaci s klasickou vitráží  vznikají dekorativní prvky.  Specifickým  výrobkem jsou  tiffany lampy.

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka (výroba  vitráží 1997: manželé Folprechtovi)