IN:FORM aneb od utaženého hyperrealismu až po rozvolněnou expresi…či medvídek po mamince

15.02.2019 14:00

Galerie Arcimboldo - Praha

14. 2. - 2. 3. 2019

 

 

 

Zahájení kolektivní (prodejní) výstavy IN:FORM se ujal mladičký kurátor Jan Čejka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Expozice je umístěna v 5 výstavních sálech a je přehlídkou 41 děl vycházejících hvězd mladého umění - slibných studentů a čerstvých absolventů pražských uměleckých akademií, kteří pro návštěvníky připravili dialog mezi klasickými technikami a moderními trendy, pro které jsou staronové prostory galerie Arcimboldo v Konventním paláci řádu maltézských rytířů ideální.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V expozici se nám představila díla 12 studentů a nedávných diplomantů převážně z AVU a UMPRUM.

 

Vystavující umělci:

Kateřina Čápová

(Závoj/akryl na plátně)

Juraj Ďuriš

Crash/olej na plátně

 

 

Ondřej Filípek

 

Matouš Háša

Marie Magdalena/sklobeton

 

Eva Hérová

Konev/akryl a spreje na plátně

 

Lucie Michnová

(Wonderful Fluency/olej a akryl na plátně)

 

Alžběta Rajchlová

 

Zuzana Dvorská Šípová

(Medvídek po mamince, Soubor Jídelna /oleje na plátně)

 

 

 

 

 

 

 

 

Karolína Šulcová

 

 

Magdalena Uhlířová

Hlavy/akryl na plátně

 

Jan Uličný

Bez názvu, olej a akryl na plátně

Martin Žák

Dítě I., II./sádra a vosk

 

´Být ve formě“ je idiom, jehož synonyma jsou např. ´být fit´ nebo ´být připraven´. Používáme jej většinou ve sportovní terminologii, přičemž označuje zejména jakési očekávání, výjimečnost a kvalitu, a tak ho přisuzujeme k nejrůznějším černým koním a hvězdám. Termín ale můžeme užít i mimo sportovní svět, např. v umění, v němž ho lze vztáhnout k tvůrcům, co dokážou zaujmout např. řemeslným provedením, poetičností, inovací, či originálním vyprávěním příběhů.

 

Výstava prezentuje 12 takových talentů. Najdeme mezi nimi zejména malířky a malíře z pražské AVU a UMPRUM,  Alžbětu Rajchlovou (*1999), Evu Hérovou (*1987), Jana Uličného (*1989), Karolínu Šulcovou (*1997), Lucii Michnovou (*1987) a Magdalenu Uhlířovou (*1995), kteří i přes svůj status studenta mají už specifické stylové vymezení, výstavní zkušenosti nebo praxi z více oborů.

 

Sestavu doplňují stejně schopní nedávní absolventi, Kateřina Čápová (*1992) - (akryl na plátně - Závoj), Martin Žák (*1992) - (plastika: Dítě II - sádra a vosk), Matouš Háša (*1992) - (plastika: Marie Magdalena - sklobeton) a Ondřej Filípek (*1993) - (plastika: Bez názvu - beton a kov), kteří z části znovu představili své diplomové práce, takže si i v jejich případě výstava udržuje akademický charakter.

 

Oponujícími autory jsou pak Juraj Ďuriš (*1992) a Zuzana Dvorská Šípová (*1977) - (Medvídek po mamince  - olej na plátně). Oba sice také diplomovali nedávno, před 2 lety, ale Juraj Ďuriš namísto pražských škol absolvoval bratislavskou VŠVU a Zuzana Dvorská Šípová jakožto středogenerační autorka má zkušenosti s vystavováním dlouho před svými akademickými začátky.

 

Výstava ale není unikátní jen tím, o kolika mladých autorech na půdě soukromé galerie informuje, také přináší bohatý rozptyl uměleckých děl. Ta se liší zejména ve způsobu zpracování formy, od utaženého hyperrealismu až po rozvolněnou expresi. Výstava tedy zachycuje mnohé tradiční i novodobé tvůrčí formální tendence, které v malbě a soše mladá generace reprezentuje, a zároveň se mezi jednotlivými přístupy pokouší o dialog, čemuž je staronový členitý prostor galerie Arcimboldo naprosto ideálním prostředím. " (text: Jan Čejka)

 

Kurátor výstavy: Jan Čejka

 

118 00 Praha 1

Lázeňská 4

Máme otevřeno: úterý – sobota:  11.00 - 18.00 hodin nebo podle ujednání

Vstup: volný

 

 

Hodnocení:  100 %

Ing. Olga Koníčková (tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

www.arcimboldo.cz