II. ročník Ceny NPÚ ´Patrimonium pro futuro´ aneb nejlepší obnovenou památku najdeme v Havlíčkových sadech v Grottě

27.09.2015 17:02

NPÚ – Národní památkový ústav – Praha

15. 9. 2015

 

Tiskovou konferenci  zahájila generální ředitelka NPÚ, Ing. arch. Naďa Goryczková slovy, že památková péče bývá často kontroverzní činností. Poté nám již optimisticky sdělila, že když zavedli Cenu NPÚ ´Patrimonium pro futuro´, že vůbec netušili, že bude mít takový obrovský ohlas. Pak jsme se dozvěděli  konečné výsledky -  ocenění za pozitivní počiny a příběhy památkové péče. Přítomen byl i Mgr. Martin Tomášek, Ph. D., náměstek gen. řed. pro památkovou péči. 

 

Konečné vítězné výsledky II.  ročníku Ceny NPÚ Patrimonium pro futuro,  kterými jsme uzavřeli půlroční hodnocení akcí a projektů realizovaných nebo dokončených v roce 2014, jsme mohli  zveřejnit až v kostele sv. Floriána v  Ústí nad Labem – Krásném Březně, při slavnostním předávání  cen vítězům.

  •  
  •  
  • Ocenění ve 4 kategoriích symbolizované stříbrnou plaketou získaly obnova Havlíčkových sadů v Praze 2, objev středověkého stropu v  klášteře klarisek v Českém Krumlově, bohatá činnost Sousedského spolku Merboltice a záchrana sušárny chmele v Odrlicích.
  • Mimořádné ocenění generální ředitelky si odnesli strůjci záchrany, obnovy a zprovoznění parostrojního pivovaru v Lobči.
  • Plaketa pro osobnost památkové péče byla za prezentaci kulturního dědictví na pamětních mincích udělena guvernérovi České národní banky Ing. Miroslavu Singerovi.
  • Plaketu z českého křišťálu si odnesl historicky 1. vítěz veřejného hlasování ´Památky děkují za záchranu´ oranžerie s hrnčírnou v Lomnici u Tišnova.

Cenou Patrimonium pro futuro s podtitulem Společenské ocenění příkladů dobré praxe chceme zhodnotit a vyzdvihnout, co se v oblasti památkové péče podařilo, a ocenit ty, kteří se o to přičinili. Nebylo snadné z dvaceti sedmi nominovaných pozitivních počinů vybrat pouze čtyři, které mohou být oceněny jako vítězové základních kategorií. Proto jsem se rozhodla udělit navíc jedno zvláštní ocenění za příkladné komplexní nakládání s kulturní památkou. Svého favorita si letos zvolila poprvé také veřejnost, která hlasováním na webových stránkách NPÚ rozhodla o držiteli ocenění Památky děkují,“

řekla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková

 

Nominace podle krajů/regionů

Každý region včetně Prahy si mohl nominovat dvakrát svou v oblasti  památek , některé kraje na nominaci těchto dvou památek však nedosáhly,  jak řekla gener. řed. Naďa Goryczková

 

Vítězové a ocenění v jednotlivých kategoriích si kromě plaket

z kostela sv. Floriána odnesli předplatné odborného časopisu

Zprávy památkové péče

a

roční rodinné vstupenky na hrady, zámky a ostatní památky ve správě Národního památkového ústavu.

  • V kategorii obnova památky, restaurování (hodnotící příkladné a zdařilé restaurování kulturní památky či její části, výtvarného díla, uměleckořemeslného díla apod.) byla oceněna městská část Praha 2 za obnovu Havlíčkových sadů a restaurování a zhotovení kopie sochy Neptuna, které znamenalo vzkříšení a oživení parku a zároveň záchranu cenného sochařského díla. Park původně jako soukromou zahradu vytvořil v letech 1870–1888 na pozemcích několika usedlostí podnikatel Moritz Gröbe (odtud hovorový název Grébovka). Ve 20. století dlouho nebyl park udržovaný a část zahrnující grottu – na níž se podíleli architekti Antonín Barvitius a Josef Schulz a sochaři Josef Vorlíček a Bohuslav Schnirch – byla ještě v roce 2009 v havarijním stavu. Pětitunová socha Neptuna zde chyběla od 70. let 20. století, kdy se přestěhovala do skladu pražského podniku Sady, lesy a zahradnictví; když se v roce 2007 začalo uvažovat o jejím navrácení na původní místo, ukázalo se, že se ztratila. Díky veřejné výzvě byla nakonec objevena v zahradě soukromé tvrze Třebotov. Od majitele, který ji koupil v dobré víře, ji Praha 2 získala zpět a u sochaře a restaurátora Vojtěcha Adamce zajistila její opravu a vytvoření dvou kopií. Originál restaurované Schnirchovy sochy je nyní v budově Novoměstské radnice, jedna kopie byla v listopadu 2013 osazena v Třebotově a druhá v srpnu 2014 v Havlíčkových sadech.

  • Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/mame-radi-romantiku-pak-navstivme-zrekonstruovanou-grottu-na-kralovskych-vinohradech-v-praze-/
  •  
  • V kategorii objev, nález roku (hodnotící významný nález, objev do té doby neznámého objektu či předmětu, archeologický objev, autorské určení díla apod.) získal ocenění restaurátor Jakub Rafl za nález středověkých trámových stropů v ambitu kláštera klarisek v Českém Krumlově.
  • V kategorii prezentace hodnot (hodnotící výstavy, nové instalace, publikace,  odborné prezentace apod.) získal ocenění Sousedský spolek Merboltice za prezentaci a obnovu tzv. podstávkových domů i drobných sakrálních památek ve vesnické památkové zóně Merboltice.
  • V kategorii záchrana památky (posuzující záchranu kulturního dědictví například nezištnou iniciativou, koupí, mobilizací dobrovolníků apod.) bylo oceněno sdružení Aktiv+ za záchranu sušárny chmele v Odrlicích, výjimečné technické památky, která dokládá postupný vývoj zpracování chmele na Hané.
  •  

Generální ředitelka NPÚ se rozhodla udělit také mimořádné ocenění. Za záchranu, obnovu a zprovoznění parostrojního pivovaru v Lobči ho získali Jana Prouzová Myšková a Pavel Prouza z RIOFRIO Architects, kteří chátrající areál koupili v roce 2007, kdy mu hrozil zánik. Během následujících let byl původně renesanční pivovar obnoven jako památkově hodnotná stavba a byl mu vrácen i původní účel, protože letos na jaře se v něm znovu začalo vařit pivo.

 

Plaketou pro osobnost památkové péče ocenila generální ředitelka NPÚ guvernéra České národní banky Ing. Miroslava Singera, díky jehož iniciativě ČNB pokračuje v emisích zlatých pamětních mincí zobrazujících nejhodnotnější zástupce kulturního dědictví České republiky. V letech 2001 až 2005 představil soubor mincí s nominální hodnotou 2000 Kč nazvaný Deset století architektury nejvýznamnější reprezentanty památek Čech a Moravy, v letech 2006 až 2010 připomněla desítka mincí s nominální hodnotou 2500 Kč nejvýznamnější technické a industriální památky a od roku 2011 vycházejí mince v nominální hodnotě 5000 Kč zpodobňující unikátní díla mostního stavitelství různého stáří i typů. Příští rok začne vycházet sada věnovaná význačným českým a moravským hradům. Česká národní banka tak netradiční formou přispívá k zvýšení povědomí o památkových hodnotách na našem území.

Novinkou letošního roku je ocenění Památky děkují, o jehož vítězi rozhodla veřejnost v letních měsících hlasováním na webových stránkách NPÚ. Nejvíce hlasů dostala záchrana oranžerie s hrnčírnou v Lomnici u Tišnova.

 

Národní památkový ústav, příspěvková organizace ministerstva kultury pověřená oblastí záchrany a rozvíjení hodnot památkového fondu na území České republiky, vyhlásil Cenu NPÚ Patrimonium pro futuro poprvé v loňském roce. Jejím cílem je upozornit na pozitivní příklady a příběhy v oblasti památkové péče, ukázat, co se povedlo, a ocenit ty, kteří se o to přičinili – čili podpořit vlastníky kulturních památek a další laiky i odborníky, kteří se v péči o kulturní dědictví angažují.

 

www.npu.cz

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková