Hynek Alt a Aleksandra Vajd: My Left Hand/Moje Levá Ruka aneb proč se každá výstava stává médiem?!

14.01.2015 14:16

Drdova Gallery  - Praha

19. 12. 2014

 

Večernímu křtu katalogu Alt, Vajd: ´My Left Hand´, který probíhal  za osobní účasti obou autorů, předcházela jednodenní prezentace prací A. Vajd a H. Alta, a to již od 12 hodin.

 


 

 

 

 

 

 

 

Nás na www.www-kulturaok-eu.cz nejvíc zapůsobily artefakty obou autorů, na které jsme zhlíželi shora na podlahu galerie, především na skvělé napodobeniny plechovek od barev…které jsou zhotoveny z papíru.


 

 

 

 

 

 

Pokud jde o katalog, s gustem jsme si přečetli pětici rozhovorů, kde se dozvíme o pochybách obou autorů (Alt, Vajd),  filozofujících o hledání cest a  o hledání způsobů,  jak by se vlastně měly prezentovat fotografie.  A tak nyní oba autoři smíchali  tři kategorie – katalog, autorskou knihu a monografii…    a  nyní oba autoři čekají, jak tato kniha dopadne...

 

Anotace (www.kosmas.cz)

Téma publikace se nachází na neurčitém pomezí monografie, autorské publikace, artefaktu, indexu, zhodnocení. Práce umělecké dvojice Aleksandry Vajd a Hynka Alta již od jejich studií na FAMU směřuje k ohledávání parametrů fotografického média.

Dvojrozměrný formát fotografie je pouhým základním stavebním materiálem jejich komplexní konceptuální práce. Tento přístup je aplikován podobným způsobem i na samotnou knihu, která představuje jednotlivé projekty z posledních 10 let společné práce, která je jednak zhodnocena předními českými teoretiky a kurátory fotografického média Jiřím Ptáčkem a Pavlem Vančátem, obsahuje také klasický rejstřík popisek sdělujících, jak se série jmenuje, kdy vznikla a jaké má rozměry.

 

Jednotlivá vyobrazení však postrádají logiku řazení, chronologického, významového, formálně obsahového. Nedochází na reprezentativní zastoupení toho nejdůležitějšího z jejich práce. Mizí šance vnímat jednotlivosti v původním celkovém záměru autorů. Celý systém vazeb vyobrazení stojí na autoritativní interpretaci grafických designérů knihy Petra Bosáka a Roberta Jansy.

 

Podobně ani hlavní textová část, formát rozhovorů Jena Kratochvila s oběma umělci nenese standardní zhodnocující data, ale naopak je spíše jakousi osobní sondou do procesu myšlení, které za prezentovanými díly stojí.


Specifický rozptyl nejasné lokalizace obou umělců, Slovinky a Čecha, žijících v průběhu posledních let střídavě v různých lingvistických prostředích, nese trojí jazyková verze všech textů – česká, slovinská a anglická.

Kniha je tak plynoucím organismem, procesem ohledávání specifického uvažování o možnostech redefinování média, participativním projektem přesahujícím samotnou práci Aleksandry Vajd a Hynka Alta.

 

Publikaci vydala Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze a Drdova Gallery za podpory Velvyslanectví Slovinské republiky v Praze a Ministerstva kultury Slovinska

 

 

Nakladatel: VŠUP

Popis: 1× kniha, brožovaná, 128 stran, 16,5 × 23 cm, česky, anglicky, slovinsky

Rozměry: 16,5 × 23 cm

Rok vydání: 2015 (1. vydání)

Cena: 179 Kč

www.bookstore.artmap.cz

Aleksandra Vajd (* 1971, Maribor , Slovinsko) - na foto vpravo) a Hynek Alt ((*1976, Kutná Hora, Česko - první zleva na foto)  působí od roku 2004 jako umělecký tým. Jejich práce se objevila na četných výstavách doma a v cizině. Od roku 2008 vedou Ateliér fotografie na VŠUP v Praze, kde prezentují fotografii jako médium, kde důležitou roli hraje nejen jeho dokumentárně zobrazovací funkce, ale také vlastnosti a hranice technických prostředků, jakož i konkrétní podmínky a kontext. V situacích vázaných na konkrétní prostředí, ve kterých opouštějí druhou dimenzi, vytvářejí pomocí reálných třídimenzionálních objektů reverzivní transkripci struktury obrazového prostoru.

 

Hodnocení: 75 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/aleksandra-vajd-menu-aneb-kdyz-jsme-osobite-zivelni/