Hravý a veselý dětský pokoj? (Children´s room)

01.04.2013 13:06

Hravý a veselý dětský pokoj? (Children´s room)

 

Život s našimi dětmi bude jednodušší, pokud používáme zařízení a výrobky, přizpůsobené dětským potřebám, případně ponecháme prostor jejich fantazii.

 

Narodilo se nám děťátko

Při řešení pokojíku pro mimino musíme vzít v úvahu kromě funkčnosti a estetiky i bezpečnost dítěte. V žádném případě nevolíme nábytek s tvrdými a ostrými hranami. Nejdříve vybíráme to nejdůležitější - postýlku pro miminko. Postranní panely u postýlky můžeme zvolit průhledné, abychom na miminko kdykoli viděli. Jinak volíme tyčky u postýlky tak, aby nám nehrozilo, že se mezi tyčkami zasekne neposedná dětská ručička, nebo dokonce prostrčí dětská hlavička. Rošt u postýlky vybíráme takový, aby umožňoval jeho umístění do dvou poloh: první polohu - vysokou - využijeme pro miminko a druhou polohu - nižší - budeme potřebovat, až naše dítě doroste do batolecího věku. Pod postýlkou umístíme kontejnery na kolečkách, kam můžeme ukládat čisté pleny, případně další potřeby. Jak miminko roste, přebalovací pult změníme na hrací stolek. Jakmile začne miminko chodit, odejmutím bočního panelu postýlky otevřeme postýlku a batoleti tak umožníme, aby lezlo nahoru a dolů do postýlky samo - jako veliké!

 

Hry, odpočinek i školní práce

V dětském pokoji počítáme s tím, že budeme zařizovat pracovní i odpočinkovou zónu. Musíme si uvědomit, že vše, co je v dětském pokoji, bude nadměrně zatěžováno, je jedno, zda tím myslíme koberce, stěny nebo nábytek. Děti si nejvíce hrají na podlaze, takže zvolíme hladký, nesmyčkový koberec s krátkým vlasem, tmavší barvy. A zjistíme-li, že na koberci nacházíme plastelínu či žvýkačku, nezoufáme a použijeme speciální odstraňovač ve spreji, kterým přilepenou hmotu zmrazíme a pak ji snadno vydrolíme.

 

Dvě a více dětí

Jak vyřešíme dětský pokoj, který sdílí naše dvě i více dětí? Musíme umožnit dětem, aby měli v pokojíku všechno, co potřebují. Čím jsou starší, tím více budou mít knih a učebnic, čemuž by měla odpovídat velikost úložných prostor. Pomůžeme dětem zorganizovat interiér tak, abychom jim zachovali soukromí, jistotu pohodlí pro každého dětského spáče, abychom vytvořili prostor pro jejich společné hry a zábavu a abychom jim umožnili pracovat s počítačem a připravovat se do školy. To považujeme za hlavní kritéria pro bezproblémové soužití dvou i více dětí. Nezapomínáme na polohovatelné židle s nastavitelnou výškou sedáku a podnožky, aby si děti zbytečně nehrbily svá záda, protože židle musí poskytnout dětem dostatečnou oporu jejich zad a respektovat přirozené zakřivení dětské páteře.

 

Zdravý a nerušený spánek našich dětí

Pořídíme-li dětem například dvě stálé a jednu příležitostnou vysunovací postel, jednoduchým zasunutím tohoto příležitostného lůžka získáme prostor na skotačení dětí a jejich rozmanité hry. Matraci můžeme ukrýt za poličkami, jejím polovysunutím vytvoříme útulný dětský koutek např. pro listování v oblíbené knížce. Zvolíme-li palandy, nebo patrové postele, pak pod každou postel můžeme pro každé dítě umístit jeho vlastní stůl s posuvnou a nastavitelnou pracovní plochou a se spoustou šuplíků. U každé postele by neměl chybět noční stolek, aby každé dítě mělo na dosah své oblíbené hračky, drobné tajemství, či knížku. Protože děti rostou jako z vody, můžeme si zakoupit postele, které lze prodloužit až do velikosti dospělého člověka.

 

Úložné prostory

Uklizeno můžeme mít jen tam, kde je dostatek úložného prostoru. Každá věc by měla mít své místo. Nezapomínáme na pořadač na CD, koš na papír nebo box na papír. Máme-li problémy s úložnými prostory a nevíme-li si rady, obrátíme se na renomované firmy, které se zařizováním dětských pokojíků zabývají nejen z hlediska praktického, ale i designu. Odměnou nám bude útěšný pohled např. na růžový dívčí pokojíček, kde nechybí kosmetický stolek pro naši princezničku, ani vyhrazený koutek pro panenky a medvídky, ani spousta nápaditých a praktických úložných prostorů formou poliček, šuplíčků i krabiček, jež můžeme mít i na kolečkách. Designéři nezapomínají ani na úchytky na dvířkách nábytku, které si můžeme vybrat z nepřeberného množství tvarů a barev, jež vytvářejí dojem barevných bonbónků.

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: internet