Heinrich Lauterbach: Architekt vratislavského modernismu aneb dvě vily v Jablonci nad Nisou jsou od Lauterbacha

09.03.2014 18:38

Galerie Jaroslava Fragnera

12. 2. – 16. 3. 2014

 

Galerie Jaroslava Fragnera v Praze představila zajímavou retrospektivu tvorby  vratislavskéhoarchitekta Heinricha Lauterbacha.

 

Výstavu jsme připravili s Muzeem architektury ve Vratislavi v roce 2012. Zaměřili jsme se  na autorovo tvůrčí období mezi dvěma světovými válkami.

 

Vybrali jsme 30 návrhů a realizací prezentovaných dobovými plány a fotografiemi, včetně dokumentace současného stavu. Máme tak  možnost se seznámit s Lauterbachovou tvorbou, v níž se také dvěma realizacemi zapsal do dějin české architektury. Jedná se o v Jablonci nad Nisou vilu Jaroslava a Zdeňky Háskových (architekt mimo jiné neopomněl respektovat výhled na Ještěd…)  a vilu dr. Friedricha Fr. Schmelowského. Ještě se můžeme seznámit s nezvyklým domem architektovým.

Právě obě vily v Jablonci nad Nisou a Lauterbachova aktivita v rámci vratislavské výstavy WUWA (Wohnung und Werkraum Ausstellung) v roce 1929 hodnotíme jako nejstěžejnější momenty jeho tvorby.

 

Vernisáž doplnila komentovaná prohlídka kurátorů výstavy a 6. 3. 2014  také přednáška prof. Vladimíra Šlapety, který se s architektem osobně znal a jeho dílem se dlouhodobě zabývá.

 

Heinrich Lauterbach (* 2. 3. 1893 Vratislav,  + 16. 3. 1973  Biberacham Riss)

  • Heinrich Lauterbach studoval sochařství na vratislavské Akademii umění a uměleckého řemesla pod vedením Hanse Poelziga.
  • Jeho navazující studia architektury v letech 1913-1914 na Technické univerzitě v Darmstadtu přerušila první světová válka, po které absolvoval na technice v Drážďanech v ateliéru Martina Dülfera, průkopníka secese.
  • V období 1920-1923 pracoval ve studiu Hanse Poelziga v Berlíně a poté v projekční kanceláři společnosti Henschel&Sohn v Kasselu.
  • V roce 1923 se stal členem německého Werkbundu a již o dva roky později byl zvolen předsedou nově založené slezské sekce tohoto sdružení. Téhož roku se stal nezávislým architektem a vstoupil do Spolku německých architektů (BDA). 
  • V roce 1929 byl na základě ohlasu výstavy WUWA přijat do skupiny avantgardních architektů ´Der Ring´.
  • Heinrich Lauterbach se kromě samotného projektování věnoval také pedagogické činnosti. Vyučoval na vratislavské Akademii (1930-1932), na Fakultě architektury Technické univerzity ve Stuttgartu (od r. 1947) a také na Akademii v Kasselu (od r. 1950).

 

K výstavě vydalo Muzeum architektury ve Vratislavi obsáhlý katalog (polsky), který si můžeme v GJF zakoupit.

 

Návštěvníkům je rovněž k dispozici brožurka (česky) zaměřená na nejslavnější stavby Lauterbacha – experimentální sídliště ve Vratislavi (WUWA, 1929; pozdější obdobou byla např. pražská Baba) a vily v Jablonci nad Nisou (vila manželů Háskových a dr. Schmelowského).

Současný stav a interiéry si budou moci návštěvníci připomenout také díky videoprojekci z televizního cyklu – street movie  Šumná města (David Vávra).

 

www.gjf.cz

 

Galerie Jaroslava Fragnera

Praha 1

Betlémské náměstí 5a

 

Máme otevřeno:  úterý – neděle: 11.00 -19.00 hodin 

 

Za podpory/

Ministerstvo kultury České republiky, Státní fond kultury ČR, Hlavní město Praha, Městská část Praha 1, Nadace české architektury, Polský institut v Praze, Kabinet architektury

 

Partneři výstavy/

Česká televize, Šumná města

 

Partneři galerie/

AED, Archicad, HALLA, Schüco

 

Mediální partneři/

A2, Archiweb.cz, Artmap, Era 21, Earch.cz, Designmag, DesignCabinet.cz, Estate, Stavební fórum, Radio 1, Architual, Architekt

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: GJF, autorka