HateFree? aneb proč lidstvo dosud nedokázalo bez nenávisti žít?! Je to stále utopie?!

25.01.2016 16:19

Centrum současného umění DOX – Praha

22. 1. – 21. 3. 2016

 

Na vernisáži nové výstavy ´HateFree?´ v Centru současného umění DOX, která je  součástí celostátního projektu HateFree Culture, jenž reaguje na dlouhodobý narůst negativních postojů vůči menšinovým skupinám obyvatel ČR. Fotografie, videa, záznamy performancí ve veřejném prostoru a další díla více než 20, nejen českých a slovenských, umělců tematizují problematiku rasismu, násilí z nenávisti nebo předsudků vůči menšinám.

 

„Žijeme v době sílící polarizace společnosti, v níž se projevy nenávisti stávají běžnou součástí našich životů. Je to rovněž doba testující naši schopnost solidarity. Do Evropy směřuje nebývalé množství lidí ve snaze uniknout válečným konfliktům a chudobě. Zároveň mezi námi žije mnoho těch, kteří se setkávají s předsudky, posměchem i násilím z nenávisti kvůli své barvě kůže, vyznání, sexuální orientaci nebo třeba proto, že jsou bez přístřeší,“ vysvětlila důvody vzniku výstavy kurátorka Zuzana Štefková.

 

 

Umělkyně a umělci, vystavující v rámci projektu HateFree?, se staví na stranu těch, kdo jsou takto stigmatizováni. Snaží se zkoumat mechanismy, které definují určité skupiny jako podřadné nebo sociálně vyloučené a ukazují nebezpečí nárůstu nenávisti ve společnosti. Zároveň demonstrují víru v symbolickou sílu solidárního uměleckého gesta a jeho konkrétní účinek mimo úzce vymezený svět umění.

 

Výstavu zčásti tvoří umělecká díla, která byla vybrána na základě otevřené výzvy, kterou vyhlásil DOX v únoru 2015 a která motivovala umělce i širokou veřejnost k reflexi témat týkajících se xenofobie, homofobie, rasismu a dalších projevů nenávisti vůči skupinám obyvatel.

Takzvaný minimální mobilní dům Pavla Karouse vyrobený za minimální náklady z recyklovatelných materiálů, včetně nápojových plechovek, je ukázkou v praxi využitelného obydlí pro jednoho člověka bez domova.

 

Další díla reflektují téma tzv. uprchlické krize. Například ´srdce´, které z plotu kolem zařízení pro uprchlíky v Drahonicích v září loňského roku vyřízla anonymní skupina DE-FENCE, a přetvořila jej do podoby uměleckého artefaktu. Toto dílo mají aktivisté v úmyslu vydražit a vytěžené peníze použít na podporu migrantů.

 

Projekt Refurental pak představuje fiktivní ´půjčovnu uprchlíků´ – online projekt umělců Lukáše Houdka a Susy Gunzner-Sattler ve spolupráci s domem pro žadatele o azyl v Německu.

 

 Projekt chce poukázat na dehumanizaci lidských bytostí, jejich zneužívání pro různé účely a jejich redukci na ´kategorii uprchlíků´.

 

 

Výstava HateFree? je součástí celostátního projektu HateFree Culture, který realizuje Agentura pro sociální začleňování. „Cílem projektu je reagovat na nenávistné projevy a podporovat vzájemné soužití a aktivní přístup občanů. Jelikož jsou nenávistné projevy právě o emocích, je umění jednou z vhodných cest, jak je tematizovat,“ dodal koordinátor projektu HateFree Culture Lukáš Houdek.

 

(vpravo nahoře: ´Portrét pro muže bez domova´, kterýžto obraz  namaloval  holandský malíř Roel van der Linden, žijící v Praze. Vypravil se pod hLávkův most a nakreslil jednoho bezdomovce a obraz mu věnoval. ...Ptáme se proto, jaká je hodnota obrazzu pro muže bez příštřeší, který se stal vlastníkem obrazu?

 

Kurátorka výstavy: Zuzana Štefková

Vystavující umělci: Black Media, Ivanka Mariposa Čonková, Alena Foustková, Francesca a Sára, Susa Gunzner-Sattler & Grandhotel Cosmopolis, Lukáš Houdek, Jako doma & Hot Karot, Pavel Karous, Michaela Pospíšilová Králová, Kundy Crew, Roel van der Linden, Radim Lisa, Tamara Moyzes, Ilona Németh, Nová věčnost, Eugenio Percossi, Paul Poet, Pavel Pražák, Josef Rabara, Tomáš Rafa, Romane Kale Panthera, Upocená alternativa, Richard Wiesner, Shlomi Yaffe

https://hatefreeart.dox.cz

www.hatefree.cz

 

170 00 Praha 7

Poupětova 1

 

Máme otevřeno :

Pondělí: 10.00 - 18.00 hodin

Úterý: zavřeno

Středa: 11.00 - 19.00 hodin

Čtvrtek: 11.00 - 21.00 hodin

Pátek: 11.00 - 19.00 hodin

Sobota: 10.00 - 18.00 hodin

Neděle: 10.00 - 18.00 hodin

 

www.dox.cz

Hodnocení:  59 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková