Go for Art aneb Axis mundi (Zdeněk Spour podle knihy Kosmický had)

24.10.2016 10:23

Galerie U Prstenu – Praha

18. – 28. 10. 2016

 

Na vernisáži nové výstavy v Galerii U Prstenu, první samostatné výstavy online galerie Young Real Art (pouze však dvoutýdenní akce) u příležitosti jejího 3. výročí, nás v přízemí galerie uvítalo šlapací autíčko s malbou od Patrika Proška a v suterénu galerie jsme se opět setkali s epoxidovými obrazy nám na www.www-kulturaok-eu.cz známé umělkyně Jaroslavy Kadlecové. 

 

Koncepce prodejní výstavy vyšla z široké škály zastoupených mladých umělců ze všech vysokých uměleckých škol v ČR a SK. Měli jsme tak možnost prohlédnout si  díla od kreseb a grafik, přes fotografie Adama Kencki, krajiny Matěje Lipavského, epoxidové obrazy Jaroslavy Kadlecové, abstrakce Patrika Kriššáka nebo Gábora Szucze, hyperrealistické olejomalby Evy Fajčíkové přes sochy Adama Kovalčika. Nechyběly sošky Buddhů nově zastoupené umělkyně Ivany Pavlíčkové. Celkem se svými díly představilo zhruba 22 umělců. Jako bonus je připraveno  každodenní Setkání s umělci, kdy se po jednotlivé večery v galerii se setkáme  s jedním ze zastoupených umělců a dozvíme se o jeho tvorbě více.

 

Letos na jaře, během veletrhu současného umění Art Prague, kde jsme se poprvé živě prezentovali, se zrodila myšlenka uspořádat oslavu k 3. narozeninám. Díky přátelským kontaktům byl domluven prostor Galerie U Prstenu v samém centru Prahy, v Jilské ulici. A zanedlouho jsme byli osloveni organizátory projektu Barvy hudby, abychom spolupracovali na krásném propojení současné klasické hudby s výtvarným uměním. Tato symbióza vede až k tomu, že naše oslava narozenin bude na vernisáži zahájena koncertem vážné hudby s vynikající klavíristkou Lucií Klárou Tóth (* 1978).“

 

 

Young Real Art je v Evropě 1. projekt svého druhu v oblasti výtvarného umění.

Jeho cílem je zprostředkovat veřejnosti originální díla mladých talentovaných umělců,

studentů a absolventů vysokých výtvarných škol.

Jedná se o první čistě virtuální prodejní galerii bez propojení s kamenným obchodem či depozitem.

 

Cílem projektu bylo vytvořit

otevřenou platformu pro střetávání mladých výtvarníků se širokou laickou veřejností

a kultivovat její povědomí o současném umění.

Young Real Art se snaží o návrat uměleckých děl ze sterilních galerií do běžného života a dokázat,

že originální obrazy jsou dostupné každému.

 

„Pro Young Real Art je nejdůležitější kvalita a osobní přístup. A to jak ve vztahu galerie – umělec, ale také galerie – zákazník. Umělecká díla sami vybíráme navštěvováním výstav a klauzurních či diplomových prací na školách. S umělci, jejichž práce nás zaujme svojí originalitou a myšlenkou, osobně jednáme a společně vybíráme díla, která umístíme na web. Na druhou stranu se snažíme i o individuální přístup k zákazníkovi. Často se stává, že pomáháme s umístěním díla v interiéru, individuálně řešíme dopravu a v neposlední řadě nás velice zajímá, jak se dílo líbí a jak je zákazník spokojený.

 

 „Hlavní ideou projektu je odstraňování bariéry, která stojí uměleckému dílu v cestě mezi ateliérem autora a naším každodenním životem. Dříve bylo běžné, že umění přímo obohacovalo náš všední život, v moderním světě se tato vazba postupně vytratila. Jsme zaplaveni komerčními reprodukcemi postrádajícími originalitu a osobitost“,

uvedla kurátorka

 „Koncept naší online galerie pomáhá obnovit a usnadnit vztah mezi umělcem, respektive uměleckým dílem a zájemcem o koupi. Přínos díla, které si sami vybereme, známe okolnosti jeho vzniku i jeho autora, činí náš život bohatším a svébytnějším. Kromě toho lze takový nákup chápat jako dobrou investici – cena děl vytvořených mladými umělci se může během let zmnohonásobit“.

řekla zakladatelka a hlavní kurátorka galerie, Jana Laštovka

 

 

 

Vystavující umělci

Eva Fajčíková

Lenka Falušiová

Jan Harant

Jan Heres

Adéla Marie Jirků

Lucie Jirků

Jaroslava Kadlecová

Adam Kencki

Karolína Klimešová

Adam Kovalčik

Patrik Kriššák

Lucia Kuklišová

Matěj Lipavský

Adéla Lustigová

Matěj Macháček

Lívia Mezovská

Kateřina Ondrušková

Soňa Patúcová

 Patrik Proško

Karolina Rossi

Jan Rybníček

Sasina

Miriama Schniererová

Zdeněk Spour

Gábor Szucz

Filip Švehla

Jakub Tytykalo

Michaela Urbánková

 

 

Patronem projektu Young Real Art se stal známý český konceptuální umělec a pedagog pražské AVU a ústecké FUD UJEP Jiří Kovanda, který stál u zrodu celého projektu.

www.youngrealart.com

www.yra.cz

www.sunofart.cz

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/karolina-rossi-je-to-uz-v-tom-z-ceho-se-dostavam-ven-aneb-kdyz-zavoj-tak-jako-z-hedvabi/

 

110 00 Praha 1

Jilská 14

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková