Glass Excellence VII. - Adéla Krejčová – Detail´ aneb když už víme, co je sklo lehané

30.08.2013 16:34

Glass Excellence VII. - Adéla Krejčová – Detail

Pražská galerie českého skla, o.p.s.
28. 08.  —  28. 10. 2013

 

Pozor! Sklo! Křehké!

Byli jsme pozváni na úterý 27. 8. 2013  18.00 hodin na vernisáž výstavy ´Glass Excellence VII. - Adéla Krejčová – Detail´ do Pražské galerie českého skla, o.p.s.  Jen jsme opatrně procházeli mezi vitrínami a prohlíželi jsme si skleněné artefakty, doufajíc, že nic nerozbijeme. Adéla Krejčová, sklářka a designérka, sama křehká jako sklo, se vernisáže osobně zúčastnila a rozdělila se s námi o svou radost při své nelehké práci  se sklem…přestože, jak nám prozradila,  zde  své práce ze školy nevystavila.  Naopak v PGČS  představila  výběr prací z let 2005 - 2013, stejně jako svou současnou designérskou tvorbu.. Adéla Krejčová se přiznala, že ještě nikdy v galerii nevystavovala, ale že se v roce 2009 účastnila  I. ročníku výstavy mezinárodní sklářské soutěže Stanislav Libenský Award. V současné době tvoří v designovém týmu  prestižní  firmy Preciosa a věnuje se navrhování svítidel, a to již 4. rokem.


Ve svých návrzích kladu důraz na jednoduchost, čisté tvary, možná jistou formu minimalismu,“ shrnula  autorka a dodala:
„Snažím se nezabíhat do zbytečné složitosti. Zaujmout má vždy detail nebo tvar samotného komponentu.“
 

Moderátor Martin Veselý se slova ujímá
Moderátor nás uvítal žádostí, abychom přisedli blíž, blíž a ještě blíž, že tak vytváříme atmosféru večera ještě přátelštější.  Moderátor se ujal slova, a jako vždy, začal Adélu Krejčovou zpovídat.  Nejdříve nás zajímalo, jak se Adéla Krejčová ke sklu dostala vůbec, jaké byly ty první impulsy, které ji přivedly k výtvarnému či kreativnímu sklářskému světu?! A jak to, že vydržela u skla, když víme, že mnoho absolventů škol sklářských se už tomu vůbec, jakmile školu opustí, nevěnují…


První impulsy – nejdříve hobby
Na základní škole se autorka věnovala vyšívání, keramice, kresbě i dalšímu. Již na základní škole  se pilně zúčastnila výtvarných soutěží,  přestože její rodiče nemají s výtvarnem nic společného.  Teprve na střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Železném Brodě se poprvé seznamovala se sklem, studovala nové technologie, možnosti a jejich zvládnutí, věnovala především šperku a litému sklu.  Zde studovala se spolužáky i spolužačkami,  kde,  jak nám prozradila, zájem o sklářství se projevuje stejnou měrou jak u chlapců, tak u dívek. Její maturitní praktická práce spočívala ve vytvoření jednoduché hry geometrických tvarů.    
 

Poté chtěla autorka studovat architekturu (chtěla se zabývat navrhováním interiérů i detailů,). Nebyla ale  přijata, takže poté absolvuje  čtyřletou libereckou školu designu skla a šperku, zejména se věnuje volné tvorbě, plastice, designu….  kde vlastně studium  neznamenalo pro ni jen sbírání zkušeností, ale provázela ji zde velká touha vyjádřit sama sebe a dokázat  prosadit svoje uvažování. Dokázala navázat spolupráci se železnobrodskými sklárnami, kdy vyvzorovala hutní sadu skla tak, aby se daly opakovaně vyrábět. 
Preciosa – Nový Bor – 2006
 

Pracuje jako designérka lustrů a vytváří autorský šperk (např. prsteny). Hodně se inspiruje přírodou,  a to především listy stromů…rostlinstva…
 

Rychlokurs na lití skla
Na žádost moderátora Marka Veselého nám dojatá autorka představila průběh své práce se sklem litým. Nejdříve si uděláme návrh - skicu, a potom jdeme za skláři- specialisty, kdy jim vysvětlujeme, jak si to představujeme …i  mnohdy vyjde výsledek o trošku jinak, než původně zamýšlela… 

 

Víme, co je spékané,  či lehané sklo?
Na náš dotaz, co to znamená sklo lehané, nám Adéla Krejčová vysvětlila princip: tabulové sklo se položí na formu a to vše vložíme do pece, a pak čekáme na výsledek…vznikne nám tavená plastika
 

…VSKUTKU JE VIDĚT, ŽE NAŠI SKLÁŘI SI VE SVÉ FANTAZII MEZE NEKLADOU ...
 

Ze životopisu Adély Krejčové
• Adéla Krejčová se již od raných studií na střední uměleckoprůmyslové škole sklářské zaměřuje na výtvarné zpracování skla. Výstavy Stanislav Libenský Award 2009 se zúčastnila se svou bakalářskou prací ´Vyvzorování hutního skla´ pro Jablonex Group. Právě hutní tvarování, při kterém se nepoužívají formy a sklo získává typicky hutní charakter je to, co autorku oslovuje. Vytvořené objekty dále zušlechťuje technikou broušení, která kontrastuje svými exaktními plochami a nechává vyniknout krásu vrstveného skla.
• Nemůžeme přehlédnout ani její klauzurní práci ´Šperk s využitím elektronických komponentů´ (brože a spony). Jedná se o přenesení kultury sociálních sítí do bižuterie, kterými reaguje na dnešní dobu internetu a elektronické komunikace obecně. Do šperků vložila displej - led panel, na kterém běží krátké vzkazy pro okolí a tak ´pomáhají´ svým uživatelům snáze vyjádřit emoce.
• Šperky protahované  lankami,  které autorka vytvořila proto, aby šperk nebyl pořád  neměnný…
• Později se zabývá i recyklací …sklo a kov spojuje..jen v počítači, nikdy nerealizovala
• Její budoucí role designérky svítidel se promítla již v diplomové práci, kterou vytvořila ve spolupráci s PRECIOSA – LUSTRY (Nový  Bor) a ve které ztvárnila designový návrh svítidla. Těm se ostatně věnuje doposud.
• V r. 2010 navrhla pro světový veletrh designu ve Frankfurtu nad Mohanem design svítidel Blaze a Twister.
• V roce 2011 se zúčastnila  Design Bloku  - využití čirých tvarovaných forem
• V roce 2011vytvořila design svítidel Salineli a Jimble pro mezinárodní výstavu světel v Miláně
V roce 2012 se zúčastnila IGS – Mezinárodního sklářské sympozium v Novém Boru s díly ´Prolnutí´
 

V Pražské galerii českého skla již II. rokem celoročně pořádáme jako pravidelná setkání Glass Exellence se sklářským umění m. Setkáváme  se a hovoříme s vybranými sklářskými tvůrci. V prostorách bývalého mlýna na sóju, který jsme  zrekonstruovali na moderní loft, se můžeme jako veřejnost každé poslední úterý v měsíci seznámit s nejnovějšími díly mladých či zkušených sklářských umělců.


Předání cen
V.  ročník výstavy Stanislav Libenský Award 2013
Slavnostní předání cen : 19. 9. 2013 v Míčovně Pražského hradu
Cena obnáší – 3týdenní pobyt  v USA ve škole, kterou založil sám pan Stanislav Libenský


Výstava: Glass Excellence VII. - Adéla Krejčová - Detail
28. 08. - 28. 10. 2013
Pražská galerie českého skla, o.p.s.
Bartoškova 26
Praha 4 – Nusle

Máme otevřeno: 9.00  - 17.00 hodin

Ing. Olga Koníčková
Foto: www.prazskagalerie.cz

 

Texty pocházejí ze zdrojů galerií a institucí.
© ArtMap Insiders’s choice all rights reserved     

 

Pražská galerie českého skla je informačním a referenčním centrem ve střední Evropě pro světové umělecké sklo v jeho minulosti, současnosti i budoucnosti. Je centrem pro inovace uměleckých sklářských technologií v takovém rozsahu, aby se Praha mohla stát hlavním městem sklářské umělecké činnosti ve střední Evropě.

 

Galerie svým posláním tedy poskytuje významný příspěvek pro rozvoj české kultury a průmyslu.


V roce 2013 Pražská galerie českého skla již po páté vyhlašuje cenu Stanislav Libenský Award. Soutěž je určena mladým umělcům z celého světa, absolventům bakalářského nebo magisterského studia, kteří ve své závěrečné práci použijí sklo. Iniciátorem a hlavním pořadatelem soutěže je Pražská galerie českého skla. Spolupořadateli jsou Správa Pražského hradu a Uměleckoprůmyslové museum v Praze. O cenách rozhodne mezinárodní porota v níž letos zasednou významní odborníci z oboru skla jako je ředitel Evropského muzeum moderního skla v německém Coburgu Sven Hauschke, newyorský galerista Douglas Heller, vedoucí sbírky skla, keramiky a porcelánu v UPM Milan Hlaveš, český sklář a pedagog působící především ve Spojených státech Martin Janecký, emeritní profesorka z anglické university v Sunderlandu Sylva Petrová a nizozemská novinářka specializující se na sklo Angela van der Burght.

 

Hlavní cenou je třítýdenní pobyt ve sklářské škole Pilchuck Glass School v USA. Vítěz má jedinečnou možnost tvořit na mezinárodním poli, setkat se zahraničními kolegy a sbírat tak cenné zkušenosti pro svou praxi.

 

Druhou cenu udělí sklárna Ajeto, kde bude výherci nabídnuta možnost týdenní stáže. Dále pak první tři ocenění budou moci postoupit svá díla do aukce skla, pořádané aukční síní Dorotheum na podzim tohoto roku. Sklárna Moser udělí zvláštní cenu za jedinečný design a kvalitní řemeslné provedení díla.

 

Porota v druhé polovině července 2013 vybere ze všech přihlášených užší výběr kandidátů, jejichž díla budou vystavena v Královském letohrádku na Pražském hradě od 20. 9 - 1. 12. 2013. Hlavního výherce porota vybere na základě prezentovaných objektů 19. 9. 2013. Ten samý den bude výherce slavnostně oznámen na galavečeru v Míčovně Pražského hradu.„

 

"Je třeba podporovat mladé umělce a to především ve sklářské oblasti, která má v Českých zemích takovou tradici,“ říká Kateřina Čapková, ředitelka Pražská galerie českého skla.

„Cenou Stanislava Libenského chceme nejen uctít památku toho špičkového českého skláře, ale také motivovat mladé umělce v jejich dalším působení v oblasti skla.“

Přihláška, fotografie uměleckého díla, profesní životopis a anotace díla v češtině a angličtině musejí být odeslány nejpozději 28. června 2013 na adresu Pražské galerie českého skla. Mezinárodní sklářská výstava Stanislav Libenský Award 2013 se bude konat v Královském letohrádku na Pražské hradě od 20. 9. - 1. 12.2013. Více informací o ceně i výstavě samotné, stejně jako podmínky soutěže a přihlášku, nalezneme na adrese www.prazskagalerie.cz/stanislav-libensky-award nebo www.facebook.com/StanislavLibenskyAward


Texty pocházejí ze zdrojů galerií a institucí.
© ArtMap Insiders’s choice all rights reserved