Gisèle Freund a Timm Rautert: Havel, Kundera, Sudek očima fotografů v roce 1967 aneb senzační odhalení jejich fotografií po 50 letech…

08.11.2018 11:03

 

Galerie hlavního města Prahy/ Dům fotografie - Praha

6. 11. 2018 - 3. 2. 2019

 

 

Tiskovou konferenci k nové výstavě fotografií GISÈLE Freund a TIMM Rautert: Havel, Kundera, Sudek očima fotografů v roce 1967, kterou pro Dům fotografie  v obou podlažích připravila  Galerie hlavního města Prahy, zahájila Magdalena Juříková, ředitelka GHMP, poté mluvili Noemi Smolik, kurátorka výstavy a Timm Rautert, vystavující fotograf, si také zavzpomínal na Josefa Sudka, na jejich počáteční přátelství, které se tragickým rokem 1968 přetrhlo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Noemi Smolik hovořila o Gisèle Freund (1908 - 2000), francouzské fotografce německého původu, která patří k nejvýznamnějším osobnostem v dějinách fotografie, ale i teorie fotografie. A o tom, že Gisèle Freund v roce 1967 navštívila Prahu, nebylo dosud světové veřejnosti známo.

 

Jak fotografie vznikly…a proč právě v Praze v roce 1967?

Německo-francouzská fotografka Gisèle Freund navštívila Prahu během IV. sjezdu Svazu československých spisovatelů, který se konal 27. - 29. 6. 1967. Na sjezdu vystoupili Václav Havel, Milan Kundera, Pavel Kohout a režisér Miloš Forman s projevy, kde se zastali filmu Sedmikrásky od režisérky Věry Chytilové. Projevy jsou dodnes považovány za úvodní impuls Pražského jara.

 

Německo-francouzská fotografka Gisèle Freund se v té době se spisovateli sešla a také je vyfotografovala. Vytvořila tak řadu portrétů spisovatelů Václava Havla a Milana Kundery, filosofa Karla Kosíka a také překladatelů Jana Vladislava a Adolfa Kroupy.

 

Německo-francouzská fotografka Gisèle Freund zároveň navštívila fotografa Josefa Sudka, kterého rovněž portrétovala. Tento volný cyklus 51 portrétů nebyl ještě nikdy vystaven ani publikován. Poprvé je tento cyklus nyní vystaven v Domě fotografie a je tak veřejnosti představen poprvé, a proto se tato výstava dá chápat jako malá senzace. Je nejvyšší čas, aby se i tyto portréty českých spisovatelů zařadily k ostatním v řadě světoznámých portrétů fotografky Gisèle Freund.

 

Sudek žil prostě, ale myslel složitě….

Německý fotograf Timm Rautert jako student II. semestru byl v Praze téměř ve stejnou dobu v roce 1967 a podařilo se mu  se  Sudkem se seznámit a vytvořil tak řadu portrétů jím obdivovaného Josefa Sudka v umělcově ateliéru na pražském Úvoze. Měl tak příležitost  Josefa Sudka pozorovat při jeho práci (těžká  kamera, dlouhé expoziční časy - až 30 minut). Vzniklo tak přes 40 fotografií, které jsou doprovázeny několika pohledy na tehdejší Prahu.  

 

Sudek se šel podívat na jaro“…

 

Německý fotograf Timm Rautert portrétoval Sudka v jeho malém přeplněném ateliéru na Úvoze, kde tento fotograf od roku 1959 až do své smrti v roce 1976 žil a pracoval. Jak řekl Timm Rautert, Sudek peníze nepotřeboval; za jeho fotografie mu lidé platili fotografickým materiálem nebo grafickými listy (Sudek byl vášnivý sběratel grafiky).

 

Na fotografiích Timma Rauterta můžeme vidět Sudka, jak sedí u stolu bortícího se pod tíhou knih a papírů, dále také až lyricky působící kouty jeho ateliéru, například police plné lahví a lahviček nebo rozestlanou postel a polštáře navršené na židli vedle ní. Mezi tím vším se nacházejí barokní sošky svatých a krucifixy. Sudka je také vidět, jak kráčí po petřínské pláni s obrovským fotoaparátem a stativem na zádech. Ačkoli si Sudek vždy přál, aby tyto fotografie byly také vystaveny v Praze, byly dosud k vidění jen ve významných zahraničních institucích, ale ne v Praze.  V Německu jim byla dokonce věnována celá monografie, v Čechách je tato série fotografií vystavena poprvé.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gisèle Freund (1908 - 2000)

  • její portréty Andrého Bretona, Paula Eluarda, Colette nebo Romaina Rollanda jsou světoznámé a vznikaly již před II. sv. válkou
  • Její barevné portréty zádumčivého německého filosofa Waltera Benjamina nebo sedícího Jamese Joyce nakloněného nad knihou s lupou v ruce se staly ikonami zrovna tak, jako její portréty Simone de Beauvoir, Jeana-Paula Sartra a Samuela Becketta, které vznikly v 50.  letech 20. století
  • portréty byly uveřejněny ve světových časopisech jako magazíny Life a Time v New Yorku, The Times v Londýně nebo Paris-Match v Paříži
  • 2000: umírá ve věku 91 let v Paříži

 

Timm Rautert (*1941 v západopruskémTuchelu, na území dnešního Polska)

  • již během svého studia na essenské Folkwangschule für Gestaltung (u profesora Otto Steinerta) jako student zaujal svým cyklem Bildanalytische Fotografie (Fotografie jako analýza obrazu), který vznikl mezi léty 1968 a 1974 a v němž se zabývá základy fotografie
  • od 1970: pracoval jako novinář a dokumentarista
  • 1993 – 2007: byl profesorem fotografie na Hochschulefür Grafik und Buchkunstv Lipsku
  • 2008: stal se laureátem ceny Lovise Corintha za celoživotní dílo
  • fotografický zájem  patřil převážně sociálním tématům
  • 1974: vytvořil cyklus Menschen in Uniform (Lidé v uniformě), který se zabývá sociálním významem způsobu oblékání
  • 1975: následuje cyklus fotografovaný v azylových centrech pro lidi bez domova s titulem Unterwegs in deutschen Obdachlosenasylen (Na cestě německými azyly pro bezdomovce)
  • 80. léta 20. století: věnuje se společenské proměně institucí
  • je znám svými portréty umělců, jako například Andyho Warhola, Josepha Beuyse, Blinkyho Palerma, Jamese Tyrella, Roberta Rymana, Gerharda Richtera a Neo Raucha
  • žije a pracuje v Essenu

 

Kurátorka výstavy: Noemi Smolik

 

 

110 00 Praha 1

Revoluční 5

Máme otevřeno denně kromě pondělí: 10.00 - 18.00 hodin

čtvrtek 10. 00 – 20.00 hodin

Vstupné: 120 Kč plné (dospělí) / 60 Kč snížené (studenti) / 30 Kč (senioři)

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (tisková zpráva - Noemi Smolik)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

 

 

 

Doprovodný program

  • komentované prohlídky s kurátorkou výstavy Noemi Smolik

čt   22. 11. 2018/18.00 hodin

čt   24.   1. 2019/18.00 hodin

 

  • sobotní výtvarné workshopy

so 10. 11. 2018/13.00 - 18.00 hodin/ Portréty osobností, Dům fotografie

so 26.   1. 2019/13.00 - 18.00 hodin/ Místa setkávání, Dům fotografie

 

V rámci edukačních aktivit se zaměříme na dvě témata: portrét a prostředí

 

Vybrané portréty známých osobností budeme dotvářet i reinterpretovat prostřednictvím nejrůznějších technik a postupů (například kresba, koláž, retuš, kombinovaná technika, prostorová tvorba atd.) a propojovat s textem.

 

Do tváří budeme zaznamenávat myšlenky, citáty, fragmenty textů a klíčová slova, jejichž autory jsou tyto prezentované osobnosti.

Výsledný artefakt tedy bude částečně inspirovaný vizuální poezií a lettrismem, které se v 60. letech 20. století v umění také uplatňovaly.

Druhým námětem se stane prostředí a kontext. Představené osoby se budeme snažit formou fotomontáží umísťovat do zajímavých a podnětných míst, prostorů a interiérů i exteriérů Prahy (kavárny, ateliéry, knihovny, ulice atd.), vystihující kulturně podnětnou atmosféru roku 1967.

 

Sobotní workshopy jsou určené dětem,

rodinám s dětmi a dalším zájemcům všech věkových kategorií

včetně seniorů a znevýhodněných.

Příchod a odchod je individuální, tzn. kdykoliv ve vymezeném čase.

 

  • výtvarný ateliér pro dospělé a seniory

pá 16. 11. 2018, 15.00  - 18.00 hodin/ Fotogram I.

Edukační centrum v Colloredo-Mansfeldském paláci
 

ne 18. 11. 2018, 15.00  - 18.00 hodin/ Fotogram II.

Edukační centrum v Colloredo-Mansfeldském paláci
 

čt  17.   1. 2019, 15.00  - 18.00 hodin/ Fotogram III.

Edukační centrum v Colloredo-Mansfeldském paláci
 

pá 18.   1. 2019, 15.00  - 18.00 hodin/ Fotogram IV.

Edukační centrum v Colloredo-Mansfeldském paláci

 

Výtvarné reflexe k fotografickému cyklu budou zaměřeny na experimentování s fotografickou technikou fotogramu. Účastníci výtvarného workshopu budou pracovat v prostředí temné komory a blíže se seznámí se základy pro vytvoření fotografického obrazu – práce s vrženým stínem a s exponováním za pomocí světla. Tím navážeme na principy klasické fotografie. Účastníci svou práci pojmou v umělecké rovině s tvůrčími aspekty nebo čistě jako informativní záznam charakteru objektů.

 

Interaktivní prohlídky výstavy pro všechny typy škol i další věkové a zájmové skupiny s možností následné výtvarné reakce ve formě vlastní tvorby. Akce přizpůsobujeme časově, tematicky i úrovní náročnosti konkrétním požadavkům každé školy.
Rezervace nutná
 

Cena: děti do 10 let, studenti uměleckých škol, pedagogové 5 Kč; nad 10 let 20 Kč

 

Kontakt: Lucie Haškovcová, lucie.haskovcova@ghmp.cz, 606 612 987, 608 216 418
 

 

www.ghmp.cz