Fraser Brocklehurst: DEMON DRIVER aneb když jsem byl dítě, chtěl jsem být pilotem…

12.02.2018 12:20

Galerie 1. patro  - Praha

8. 2. – 4. 3. 2018

 

 

Na vernisáž výstavy  Fraser Brocklehurst:  DEMON DRIVER jsme dorazili za www.www-kulturaok-eu.cz později, ale s autorem jsme se ještě setkali. Vystavil zde své práce na papíře, které vytvořil v roce 2017.

 

V roce 1998 se tento Angličan přijel podívat, co je to vůbec za zemi to Česko, a už tady zůstal, oženil se, má rodinu a je tu v pohodě.

 

Malířskou tvorbu Frasera Brocklehursta nepředstavujeme poprvé. Tento Angličan, který již od počátku 90. let 20. století žije v Praze, je příkladem specificky chápaného expresionismu, který však postrádá německou  ´umanutost´ a útočnost.

 

Tvrdost v jeho obrazech je přítomna, ale je zároveň korigována. Dalo by se říct ´umravněna´.  Přesto je to velmi specifické malování, které mezi ´přeslazenými ´ Čechy působí netradičně a zvláštně. Už na první pohled poznáte, že z ´českého kadlubu´ Fraser nevyšel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Způsob jeho tvorby také moc český není….do jedné, do dvou v noci tvoří, bojuje, přemalovává plátno po druhé a po třetí a po desáté, vrstva barvy narůstá za vrstvou, až je celé plátno tak těžké, až váží tolik, že jsou i příjemnější zábavy, než ho přenášet…zde pro Galerii 1. patro zvolil Fraser papír. Rozměrné papíry, u kterých není ´jeho obvyklý způsob malby´ jaksi možný. Papír by prostě tolik přemaleb neunesl. Je to zkrátka jiný pohled, jiný přístup, ale myslím, že neméně originální.“ (zdroj z textu Richarda Adama)

Kurátor:  Richard Adam

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

110 00 Praha 1

Myslíkova 9

Máme otevřeno: čtvrtek – sobota: 15.00  - 19.00 hodin /jinak dle telefonické domluvy

Vstup: volný

 

 

Hodnocení:  69 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

 

 

 

www.galerie1patro.cz


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/vladimir-skrepl-fraser-brocklehurst-aneb-prilis-drsne-pro-platno-ci-divaka/