František Kupka: Vanoucí modře/ Bleus Mouvants/Moving Blues aneb že ta modrá je fakt dobrá!?!

25.02.2016 09:51

Museum Kampa –  Praha

9. 2. – 22. 5. 2016

 

Na tiskové konferenci a večerní vernisáži nové výstavy unikátních maleb a kreseb Františka Kupky ´Vanoucí modře´(či také ´Modré v pohybu´) jsme vyslechli od obou kurátorek výstavy Heleny Musilové  a Markéty Teinhardt (za účasti  Jiřího Pospíšila z Nadace Jana a Medy Mládkových) další zajímavou genezi vzniku tří obrazů ´Vanoucí modře´. Dále jsme vystavili i dřívější Kupkovy figurální malby a studijní kresby na  literární náměty.

 

 

„Křivky jsou pro zrak narážkou na posloupnost, oko je sleduje jako pohybující se body, jsou tedy výrazem veličiny času“,

Fr. Kupka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Osobnost Františka Kupky je s Museem Kampa spjatá díky své zakladatelce, mecenášce a sběratelce umění Medě Mládkové, s níž se osobně znali. Paní Mládková se s Františkem Kupkou pravidelně setkávala v Paříži již od dob svých studií dějin umění na Sorbonně. Postupně získala řadu jeho děl, mezi nejvýznamnější můžeme zařadit Amorfu – Teplou chromatiku, jeden ze dvou prvních veřejně prezentovaných nefigurativních obrazů, který byl poprvé vystavený na pařížském Podzimním salonu v roce 1912.

 

Museum Kampa představilo další soubor Kupkových obrazů (ze zápůjček)

Soubor tří nedílně spolu souvisejících obrazů, které byly naposledy společně představeny v 70. letech 20. století v New Yorku,  byl pro tuto  výstavu zapůjčen ze sbírky moderního umění Musée National d´Art Moderne Paris – Centre Pompidou, z Národní galerie v Praze a ze soukromé sbírky v Londýně.

 

  • naposledy byly tyto Kupkovy obrazy v Praze společně prezentovány v roce 1946 na Kupkově retrospektivě v Mánesu a  v roce 1976 (o 30 let později) v New Yorku v Guggenheim Museu
  •  

 

Nynější, rozsahem možná nevelká, ale pro poznání procesu vzniku Kupkových děl důležitá výstava, kterou Museum Kampa veřejnosti nově představila, je zaměřena na slavný soubor tří obrazů Vanoucí modře a souvislosti jeho vzniku.

 

Na třech existujících malbách se stejným názvem Bleus Mouvants/Vanoucí modře chceme demonstrovat Kupkovu ideu nekonečného, stále se opakujícího pohybu, který je zachycen pomocí propojených a kontrastních barevných hmot, evokujících pohyb mořských vln.

 

Soustředění se na určité, přesně specifikované téma, pomůže pochopit způsob práce a uvažování autora známého důkladným promýšlením svého uměleckého záměru,”

popsala motivy výstavy kurátorka Helena Musilová.

 

Vedle těchto tří klíčových obrazů vidíme i díla, která výborně dokládají Kupkův tvůrčí záměr, např. kresbu k obrazu L´Eau/La Baigneuse (Voda /Koupání) z let 1906–1909 ze sbírky Museum Kampa, kresba k Vanoucím modřím zapůjčená z Oblastní galerie v Liberci, která byla teprve nedávno objevená a restaurovaná a vůbec poprvé se v Praze představila na této výstavě.

 

Formální transformaci modré barvy pak dobře ukazuje vystavený obraz Ovale noir/Černý ovál, z let 1925–1926 zapůjčený z Musée Nationald´Art Moderne Paris – Centre Pompidou.

 

Víme dobře, že Meda Mládková po návratu do Československa věnovala na konci 90. let 20. stol. svou výjimečnou kolekci Praze s vědomím, že právě veřejná dlouhodobá prezentace je důležitá pro Kupkovo zasazení do kontextu světových dějin umění.

 

Proto v Museu Kampa vznikají pravidelně výstavní projekty, které věnujeme dalším zajímavým aspektům tvorby Františka Kupky. Tvorbu tohoto autora Museum Kampa prezentuje od svého otevření v roce 2003. Tento snad nejdůležitější český malíř 20. století, jenž prožil většinu svého života ve Francii, udržoval stálý kontakt s pražským prostředím.

 

Kurátorky: Helena Musilová a doc. PhDr. Markéta Teinhardt

 

 

Když jsem večer vycházel z ateliéru v Puteaux, potkával jsem lehké holky. Neděste se, zdály se mi hodné pohledu umělce. Měly takové účesy, že sochaři knidského pokladu by jimi neopovrhli a zvěčnili by je na vlysech chrámů.“

František Kupka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

118 00 Praha 1

U Sovových mlýnů 2

Máme otevřeno denně: 10.00 – 18.00 hodin

 

www.museumkampa.cz

 

 

 

Hlavní partner výstavy: Horren – Váš partner na trhu nemovitostí a Nadační fond Doteky

Partner výstavy: Profinit

Generální partner Musea  Kampa: Vítkovice – Machinery Group

Hlavní partner Musea Kampa: Renomia, UnicreditBank, ČSOB

Partneři Musea Kampa:  Hlavní město Praha, Městská část Praha 1

Mediální partneři Musea Kampa: BigBoard, Impuls Radio

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/frantisek-kupka-ozivene-linie-aneb-proc-jsme-vystavili-na-99-del-kupkovych-znamych-i-neznamych-/


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/frantisek-kupka-cesta-k-amorfe-kupkovy-salony-1899-1913/