Franta, Renoir, Brunclík aneb Rukojmí, Spálené sirky či Vnitřní monolog…

20.11.2019 17:07

 

Galerie Nová síň - Praha

6. 11 . - 1. 12. 2019

 

Zahájení výstavy Franta, Renoir, Brunclík, výstavy obrazů a fotografií tří autorů, za účasti všech autorů, se ujal Karel Hvížďala.

Renoir vystavil své fotografické práce na levé straně výstavní síně,  uprostřed galerie trůní  Frantovy obrazy a na pravé straně výstavní síně se můžeme pokochat zejména Brunclíkovými (něžnými) akty.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Česko-francouzská výstava představila dílo třebíčského rodáka Franty (vlastním jménem František Mertl), který od 60. let 20. století žije v jihofrancouzském Vence a v Nové síni vystavoval již v roce 2012,  francouzského kameramana a nyní především fotografa Jacqua Renoira a českého fotografa Pavla Brunclíka, který střídavě ve Francii pobývá.

 

Tyto výtvarníky spojuje nejen tvorba, ale především přátelství.

Ve svých dílech reagují na krizi základních lidských hodnot,

na pocit odcizení.

Obracejí se k víře v člověka a přírodu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Franta je představitelem nové figurace. Svět vnímal v rozporuplnosti jeho světlých i stinných stránek, jejichž prostřednictvím si uvědomoval, jak křehký je osud člověka. Ve Frantových obrazech převládají motivy soustředěné k lidské postavě, která vzdoruje odcizenému světu dneška. Inspirací se mu staly jeho četné cesty na africký kontinent. Nechal se oslovit svébytnou kulturou a životem, který odolává moderní společnosti. Do postojů, výrazů a gest vložil obdiv k lidství, které se vytrácí z naší kultury. Jeho dílo je také ovlivněno pobyty ve Spojených státech amerických. Na zdejší vyspělou civilizaci pohlížel s obdivem, ale též obavou. Na jedné straně vyspělý technický růst, na straně druhé padající stín marnotratnosti, přebytku a odpadu, se kterým si konzumní společnost neví rady.

 

 

 

 

Frantovy obrazy jsou zastoupeny v předních světových galeriích (Centre Pompidou, Fondation Maeght, The Solomon R. Guggenheim Museum, Bibliothèque nationale de France, Národní galerie Praha…).

 

Bývalý ministr kultury Daniel Herman udělil českému rodákovi vyznamenání Artis Bohemiae Amicis.

 

Jacqua Renoira prezentují abstraktní snímky souboru Zrcadlo jezera. Reflexe slunečních paprsků na hladině a vodní říše pod hladinou dávají vzniknout novému tajemnému světu. Svět je takový, jak vypadá, už na povrchu věcí je obsažena jejich hloubka, duše hlubin. K fotografiím napsala básně filosofka a básnířka Claude Montserrat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Druhý soubor má název Kolize. Snímky autor pořídil na šrotovištích ve Francii a USA. Snažil se ukázat, že i tam lze nalézt krásu a inspiraci. Příroda je kreativní - pohyb, světlo, škrábance. Daly vzniknout abstraktním snímkům připomínajícím rytiny starých mistrů.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jacques Renoir byl kameramanem a posléze také producentem a režisérem celovečerních a dokumentárních filmů. Známá je především jeho spolupráce s Jacquem Cousteauem, pro něhož pracoval 7 let na jeho lodi Calypso. Později působil jako reportér z exotických částí světa. Za své filmy získal 4 nominace a jednu cenu Emmy za seriál Podmořský svět.

 

O svých známých předcích napsal knihu Milovaný obraz, která vyšla také v češtině a stala se předlohou k filmu Renoir.

 

Pavel Brunclík vystavuje výběr aktů z posledních let a krajin, které vytvořil právě ve Francii. Pro autora je lidské tělo nositelem krásy, síly, ale i životní energie. Svůj racionalismus umí dokonale skloubit s citovostí. V Brunclíkových aktech jde o vztahy čistých až minimalisticky podaných linií a tvarů lidského těla. Autor dokáže spojit erotický moment s výtvarnou imaginací.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Krajiny z posledních let vynikají tajemným světlem, jednoduchostí tvaru, oproštěného od všeho nepodstatného a rušivého, a strukturou dovedenou až k hranici abstraktního znaku. Vypovídají o autorově úniku od civilizace.

 

Pavel Brunclík získal za svůj soubor krajin cenu Fuji Euro Press Award a jeho knihy byly opakovaně oceněny coby Fotografická publikace roku. Pavel Brunclík působil jako reklamní fotograf u nás i v zahraničí. Od roku 2004 se věnuje volné tvorbě. (text: Katarina Brunclíková)

 

Koncepce výstavy: Katarina Brunclíková

 

 

 

 

 

 

 

 

 

110 00 Praha 1

Voršilská 139/3

Máme otevřeno: út - ne: 11.00 - 18.00 hodin

 

Hodnocení:  89 %

Ing. Olga Koníčková (tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

 

 

 

 

 

 

 

www.novasin.org


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/pavel-brunclik-diverse/


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/pavel-brunclik-paralely-aneb-kdyz-tu-vidime-blizkost-krivek-krajiny-a-zenskeho-tela/


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/unikatni-vystava-%c2%b4the-best-of-akt%c2%b4-aneb-co-mame-v-cesku-skvelych-fotografu-aktu%21-/