Frank Lloyd Wright aneb principy organické architektury na fotografiích Andrewa Pielage

08.11.2023 16:31

 

 

Principy organické architektury na fotografiích Andrewa Pielage

22. 10. 2023 – 21. 2. 2024

Vila Winternitz

 

 

„Práci fotografa Andrewa Pielage registruji již několik let.

Vždy jsem především obdivoval jeho dokonale komponované snímky

fenomenálních staveb Franka Lloyda Wrighta,

nejdůležitějšího představitele organické architektury minulého století.

Andrew se totiž rozhodl zdokumentovat kompletní realizované dílo amerického velikána, které čítá přes 430 staveb!"

kurátor výstavy Adam Štěch

 

 

„Výstava ve Winternitzově vile uvádí unikátní dlouhodobý projekt

uznávaného amerického fotografa Andrewa Pielage,

který se rozhodl zdokumentovat kompletní realizované dílo Franka Lloyda Wrighta.

Pielage se pravidelně vydává na cesty po celých Spojených státech

za stavbami tohoto velikána, kterých je přes 430.

V rámci letošního výstavního cyklu věnovaného právě organické architektuře,

jehož kurátorem je Adam Štěch,

jsme tudíž do vily nemohli pozvat nikoho povolanějšího.“

Kristina Cysařová, organizátorka, hostitelka kulturních akcí ve Winternitzově vile

 

 

Andrew Pielage mluvil česky

 

Pravda, jen jedno jediné slovo, ale slovo zásadní: „Dekuji…“

Skromnost a neoficialita dokazuje vždy velkou osobnost, která hvězdné manýry nepotřebuje. Tak na nás zapůsobil Andrew Pielage už na první pohled, neboť byl nepřehlédnutelný již dávno před zahájením výstavy. Obklopen všemi, kdo vládli angličtinou.

Osobnost takového kalibru, která si kdysi dala náročný úkol nafotit 430 zásadních staveb Franka Lloyda Wrighta, legendárního amerického architekta, rozeseté nejen po obrovské domovské zemi ve Spojených státech amerických, ale i na mnoha jiných místech naší planety, není v Praze přece každý den. Důvodem návštěvy bylo zahájení jeho autorské výstavy fotografií. Ale pozor, to by nesměl za vším stát náš – zaměřením podobný fotograf - Adam Štěch. Ti dva pro nás totiž ve Vile Winternitz nachystali lahůdku určenou nejen milovníkům vrcholné světové fotografie, ale především obdivovatelům architektury. V případě nejnovější výstavy ve Vile pořádané dokonce věnované principům tzv. organické architektury. Architektury, která v naší české kotlině není příliš známa ani rozšířena, a jejíž propagaci a vysvětlení principů, se Adam Štěch věnuje systematicky na tematických výstavách konaných právě ve Vile Winternitz. 

Nejlegendárnějším tvůrcem v tohoto architektonického směru, byl proslulý americký architekt, Frank Lloyd Wright, museli se - napříč planetou – jednou tito dva specialisté a nadšenci jakými jsou Andrew Pielage i Adam Štěch, přes díla Franka Lloyd Wrighta zákonitě jednou setkat.

A tohle jejich setkání bylo pro nás víc než přínosné, protože vyústilo ve výstavu, uskutečněnou ve skvostu jiného architektonického stylu, funkcionalizmu, ve Vile Winternitz, Adolfa Loose a jeho spolupracovníka a spolutvůrce této stavby Karla Lhoty.

 

 

Souznění dvou nadšenců

 

Adam Štech ale dokázal nečekané. Výstava není zdaleka jen očekávatelnou exhibicí vynikajícího fotografa a přehlídkou jeho skvělých fotografií architektury. Ne. Výstava je skvělou informací o principu organické architektury, tak, jak téma výstavy zní, ale prostřednictvím fotografií Andrewa Pielage. Souznění obou pánů obdivujících onu organickou architekturu vyústilo ve spolupráci vedenou zprvu přes oceán a vrcholící tím, že díla mistra organické architektury charakterizující základní principy organické architektury Franka Lloyd Wrighta ilustrují dokonalé – ale ilustrační – fotografie u nás v Praze.

Souznění obou tvůrců výstavy způsobilo, že Andrew Pielage byl ochoten dodat na výstavu zcela ilustrativní fotografie odpovídající představě a koncepci jakou měl její český kurátor Adam Štěch. Oba spolutvůrci výstavy se shodli na tom nejpodstatnějším, informovat a poučit nás diváky. Což je mimo jiné další důkaz, že Andrew Pielage, ač má mít kdesi v daleké Praze, v jedné malé zemičce daleko za oceánem, svoji výstavu, byl ochoten skromně potlačit své vlastní fotografické umění, neoslňovat nás nádherou kompozice svých fotografií, ale podřídit se čistě účelu jakési tematické výstavy. To je samozřejmě hodno obdivu. A jak je to možné? Inu, oba tvůrci výstavy, kurátor i fotograf, jsou pokornými obdivovateli slovutného architekta a jeho díla, Franka Lloyd Wrighta. A tomu se oba podřídili, což je na celé záležitosti to nejkrásnější. Souznění dvou osobností, ze dvou kontinentů, ve snaze vyzdvihnout a připomenout práce jednoho světového architekta a jeho principů organické architektury.

 

 

Náhled pod pokličku celého projektu           

 

Andrew Pielage se tedy na výstavě zaměřil na zcela konkrétní pohledy na Wrightovy organické principy, a ilustrovat je svými snímky. S těmi nás seznámí expozice až do 21. 2. 2024 umístěná do Vily Winternitz. Kdo měl ale tu příležitost, mohl se 19. 10. 2023 zúčastnit také přednášky Andrewa Pielage. (viz.: https://www.youtube.com/watch?v=MfSnYOtkiQU)

Přednášky, která přítomným pomohla nahlédnout pod pokličku celého projektu, vyslechnout příběhy za jednotlivými snímky skryté a objevit tak spoustu dalších detailů a zajímavostí. A jaksi „mimo jiné“ se setkat a doslova osobně seznámit s Andrew Pielagem, jenž byl ochoten  zavítat k nám, na Smíchov, do Vily Winternitz až z předalekého arizonského Phoenixu.

 

 

Výstava o 64 exponátech

 

Manželé Cysařovi, kteří obhospodařují Vilu Winternitz, mají už bohatou zkušenost s realizací velkých výstav na malé výstavní ploše, kterou skýtají nevelké místnosti vily. A přesto, vždy, je každá výstava sdělná, přehledná a přináší pokaždé to, co v titulu slibuje. Na omezenou plochu se tentokrát vměstnalo až neuvěřitelných 64 exponátů. A co se týče instalace, tak pokaždé je už sama o sobě velmi příjemným diváckým zážitkem. 

 

 

Vlastní zahájení…

 

Kromě tradičního vřelého a neformálního uvítání od Davida Cysaře jménem Vily Winternitz, jsme poznali právě inaugurovanou novou starostku Prahy 5, Radku Šimkovou, která si pro tuto příležitost pečlivě připravila předem nastudovaný minireferát věnovaný osobnosti Franka Lloyd Wrighta. A bylo to obecenstvem oceněno zaslouženým potleskem, neboť obory paní starostce vlastní nejsou architektura, ale byznys a advokacie.

Další slovo měl samozřejmě kurátor výstavy a iniciátor celého projektu, Adam Štěch, který nás upozornil na hlavní body celé výstavy ilustrující principy organické architektury, kterou u nás známe a potkáváme zcela vzácně.

Hlavní slovo, logicky, náleželo hostu celé akce, autoru využitých snímků, jímž je Andrew Pielage.

 

(starostka Prahy 5, Radka Šimková)

 

… a pak následoval příjemný společenský večer

 

Jak už je na zahájení každé z výstav ve Vile Winternitz zvykem, stává se po tento večer celý prostor Vily všem volně přístupný. Tedy ne jen ty místnosti, kde se koná výstava, ale i všechny zachovalé či znovuobnovené prvky této stavby ve všech dalších prostorách.  Atmosféra se tu rázem změní v salon, jaký zde asi mohl být v době vzniku vily, tedy v téměř pravý prvorepublikový společenský salon.

O hudební doprovod se tentokrát postaral DJe Cashmeera.

Během večera proběhlo mnoho neformálních rozhovorů s hostem, s kurátorem, i domácími hostiteli Kristinou a Davidem Cysařovými. Proběhlo dokonce i setkávání s potomky spoluautora Vily Winternitz, Karla Lhoty. Průběžně perlilo v číších víno a vše se podřídilo duchu prezentovaných principů organické architektury, v princip organického společenství, přívrženců neopakovatelné atmosféry Vily Winternitz.  

 

 

Andrew Pielage

 

·         Andrew Pielage je mezinárodně uznávaný „architektonický a cestovní fotograf“, jak si ho označují v USA.

·         Pielage si předsevzal nelehký úkol, vyfotografovat návrhy Franka Lloyda Wrighta.

·         Doma, v arizonském Phoenixu, ale i po celých Spojených státech, o tom koná ilustrované a nesmírně populární, fotografické workshopy.  

·         Narodil se odvážné dobrodružce a geologovi.

·         Proto dětství prožil v prašném zákulisí amerického jihozápadu.

·         Neustálé cestování pouští v něm ale zakořenilo a dalo vzniknout jeho posedlostí krajinářskou fotografií.

·         Už v rodném městě objevil vztah krajiny a designu v architektuře Franka Lloyda Wrighta.

·         Wright také inspiroval Pielageho vášeň pro tento vztah a posláním výjimečného fotografa se tak stalo focení všech Wrightových návrhů.

·         A s více než 20 lety zkušeností, včetně mezinárodních reklamních kampaní a publikací, televizních pořadů, výstav a workshopů, Pielage pokračuje v tom, co nejvíc miluje: ve snaze zachytit duši fotografovaných objektů a inspirovat divákovu představivost prostřednictvím fotografie a vzdělávání.

 

 

Frank Lloyd Wright

 

·         Frank Lloyd Wright (8. června 1867 – 9. dubna 1959)

·         Americký architekt, designér, spisovatel a pedagog.

·         Za 70 let tvorby navrhl více než 1000 staveb.

·         Wright hrál klíčovou roli v architektonických hnutích dvacátého století, ovlivnil architekty celého světa, stejně jako stovky žáků v jeho Taliesin Fellowship.

·         Wright sázel při navrhování v staveb na soulad potřeb člověka s jeho životním prostředím.

·         Svoji tvůrčí filozofii nazval „organickou architekturou“.

·         Tato filozofie byla ilustrována ve Fallingwater (1935), která je nazývána jako „nejlepší dílo americké architektury všech dob“.

·         Wright byl průkopníkem hnutí architektury Prairie School a vyvinul koncept domů v Broadacre City, jež se stala jeho zhmotnělou vizí městského plánování ve Spojených státech.

·         Navrhoval ale také zcela originální a inovativní kanceláře, kostely, školy, mrakodrapy, hotely, muzea a jiné komerční projekty.

 

 

·         Do svých konstrukcí integroval také interiérové prvky dle vlastního návrhu (včetně oken z olovnatého skla, podlah, nábytku a dokonce i nádobí).

·         Napsal několik knih a řadu článků a byl oblíbeným přednášejícím ve Spojených státech i v Evropě.

·         Wright byl v roce 1991 uznán Americkým institutem architektů za „největšího amerického architekta všech dob“.

·         V roce 2019 byl dokonce výběr z jeho prací zapsán na seznam světového dědictví jako „Architektura 20. století Franka Lloyda Wrighta“.

·         Wright vyrostl na venkově ve Wisconsinu.

·         Vystudoval stavební inženýrství na University of Wisconsin.

·         Praxi nabyl v Chicagu, krátce u Josepha Lymana Silsbeeho a poté u Louise Sullivana ve společnosti Adler & Sullivan.

·         Wright v roce 1893, ve svých šestadvaceti letech zahájil vlastní a od počátku úspěšnou chicagskou praxi.

·         V roce 1898, ve 31 letech, založil proslulé studio, sídlící přímo v jeho domě v Oak Parku v Illinois.

·         Wrightova sláva strmě stoupala a jeho osobní život se tak dostal i na titulky bulvárů.

·         Bral to však jako daň popularitě a dál tvořil své unikátní stavby v duchu jím navržené organické architektury.

 

Text: Richard Koníček

Foto: Andrew Pielage (3x), Luboš Stiburek (4x), Richard Koníček (5x) a Internet (1x)

 

 

Principy organické architektury na fotografiích Andrewa Pielage

22. 10. 2023 – 21. 2. 2024

Kurátor: Adam Štěch

Vila Winternitz

Na Cihlářce 10, Praha 5

https://www.loosovavila.cz/

 

Vilu je možné navštívit dvěma způsoby:

1. Od neděle do středy od 12:00–18:00 a pro návštěvu není nutná předchozí rezervace.

2. V rámci komentované prohlídky ve vybraných sobotách a nedělích, vždy po předchozí rezervaci přes prodejní portál GoOut. Prohlídka trvá 1,5 hodiny a je v českém jazyce. Prohlídku v anglickém jazyce lze objednat na e-mailu loosovavila@gmail.com