Fragment: Moje první písničky – Moje první říkadla aneb proč jsme si v dětství rádi zpívali či deklamovali!?

28.09.2014 16:43

„Jen ve  zpěvu, jen ve zpěvu, jsme našli úlevu…“ opera ´Jakobín´, Ant. Dvořák

 

 

 

Moje první písničky

Život bez písniček by byl a je smutný, a  proto jistě rádi sáhneme po knížce  ´Moje první písničky´, nejen pro osvěžení paměti, ale i jako vítaný dárek pro děti pod vánoční stromek.

 

 

Najdeme zde 21 nejznámějších českých lidovek, které si  můžeme s dětmi zazpívat i my dospělí.  Patří mezi ně patří  evergreeny  od nejjednodušších jako ´Pec nám spadla´, Skákal pes´, ´Kočka leze dírou´, ´Holka modrooká´, ´Já do lesa nepojedu´, ´Běží liška k Táboru´, ´Já mám koně´, ´Komáři se ženili´ až po ´Okolo Třeboně´.  Tyto písničky si mnozí jistě ještě zpíváme i ve věku ´mnohem pokročilejším, protože nám některé z nich  v hlavě uvízly. 

Publikace obsahuje CD s hudebním doprovodem, takže můžeme zpívat s celou rodinou.

Každé písničce jsme věnovali dvojstránku včetně ilustrací od Edity Plickové.

 

 

Vybrali jsme na www.evalabusova.cz z rozhovoru s prof. Jiřím Chválou, uměleckým ředitelem a sbormistrem Kühnova dětského sboru

Dítě od narození - a víme o podnětech, které na ně působí už v prenatálním stadiu - přirozeně reaguje na prostředí, ve kterém žije a které pozoruje a poznává. Citlivě vnímá každý projev lidské komunikace, především pak řeč, její modulaci, intonaci a emotivní zabarvení. Přímo zázračně působí na nejmenší děťátko obyčejný popěvek, píseň. Každé dítě dle mého názoru proto od malinka potřebuje živý, přirozený, upřímný hudební projev.

 

Pět tipů pro zpívání s dětmi

Uvolnit se. Děti nerozlišují mezi "správnými" a falešnými tóny. Důležité je pro ně hlavně nadšení, s nímž je zpíváno. Tedy zbývá jediné - vybrat si oblíbené písničky a dát se do zpěvu.

Zpívat ve vyšších polohách, vhodných pro dětský hlas. Dospělí, kteří nejsou zvyklí zpívat, často pějí hlubokým hlasem, takže děti mají potíž se přidat. Doporučujeme: nechejte děti, ať začnou jako první, ať si polohu samy určí, a vy se pak přidejte.

Nehodnotit. Když řeknete: "Tys to ale pěkně zazpíval/a", může to pro dítě znamenat, že zpívat se dá i ošklivě. Lepší je proto říci: "To mi ale udělalo radost, že jsme si spolu mohli zazpívat."

Zpívat hodně a často. Hlasivky jsou vlastně sval a pro jejich rozvoj je dobré, když pravidelně trénují. Celkem asi půlhodinku denně v rozdělených časových úsecích, ideálně každý den. Vytvářejte na zpívání zdravý návyk!

Nebát se tvořivosti. Zpívání může být zároveň i hraní. Nebojme se měnit melodii, vytvořit písničce novou sloku, doplnit zpěv tancováním. Kdo je v tomhle dětem nápomocen, vydatně přispívá k tomu, že se hudba stane nedílnou součástí jejich života.

zdroj:

www.evalabusova.cz

Moje první písničky

Ilustrace: Edita Plicková

Počet stran: 48

Rok I. vydání:  2014

Doporučená cena:  179 Kč

Nakladatelství: Fragment

Vhodné pro děti od 3 let

Moje první říkadla

Pokud neumíme zpívat,  nebo naopak rádi deklamujeme, vybereme si knížku ´Moje první říkadla´, kde nejmilejší česká lidová říkadla, která by mělo znát každé dítě, doprovázejí opět půvabné ilustrace Edity Plickové.

Začínáme veselými říkadly ´Paci, paci, pacičky´, ´Houpy, houpy´, ´Hody, hody´, ´Jedna dvě, Honza jde´ až po ´Foukej, foukej, větříčku´, přičemž u některých říkadel (např. ´Chodí pešek okolo´) můžeme spojit recitování s hrou…

Ilustrátorka: Edita Plicková

Rozměry v mm: 167x230

Nakladatelství:  Fragment

Počet stran: 48

Provedení: vázaná

 Vhodné pro děti od 3 let

Doporučená cena: 129 Kč

Rok I. vydání: 2014

 

Žánr: beletrie pro děti a mládež/Básně, říkadla, písničky/ Edice moje první říkadla a písničky

www.fragment.cz

Hodnocení: 100 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková