Fontány, vodotrysky, jezírka a kašny aneb pořízení fontány nemusí být jen snem (fountain in the garden)

24.06.2013 09:22

Fontány, vodotrysky, jezírka a kašny aneb pořízení fontány nemusí být jen snem

Voda symbolizuje život a život je voda. V tradičním čínském učení Feng – Shui, proudící voda zvyšuje přítomnost positivní životní energie „Chi“ v atmosféře planety, v prostředí domova, ale i v samotném lidském těle. V souladu s učením Feng – Shui, dostatečné a vyvážené množství energie „Chi“ podporuje štěstí, zdraví a životní vitalitu. Již od pradávna voda fascinuje lidstvo. Voda dává život, má mnoho chutí, barev a dokáže vytvářet nádherné kompozice. Někdy je klidná a jen odráží zrcadlící se slunce z poklidné hladiny jezera. Jindy je zas hlučná jako bouře, když převaluje vlnu za vlnou na povrchu bezedného oceánu.

Fontány byly v minulosti výsadou králů a bohaté šlechty. Později měly vodotrysky a fontány velký význam v architektuře, umění a sochařství (např. fontány v zahradách zámku Versailles u Paříže nebo Fontana di Trevi v Římě). Přítomnost fontány dokáže přitáhnout, zabavit a vytvořit tak pozitivní emoce u každého člověka.

Okrasná zahrada bez vody je nanic

Podle prostoru a finančních možností můžeme řešit okrasnou zahradu, která bude vyhovovat našim představám. Proto okrasnou zahradu doplňujeme dalšími okrasnými rostlinami nebo malými vodními dílky v podobě jezírek, potůčků nebo fontánek.

 

Význam fontán v dnešním světě

Fontánou dodáváme  život náměstím, parkům, zahradám, vnějším prostorům hotelů, volným prostranstvím, pasážím nákupních center i interiérům.  Dnes již pořízení fontány do naší zahrady nemusí být jen snem. Díky pokroku v technologii se na trhu nabízí tisíc řešení od nejmenších fontán až po největší komplexy za velmi dostupné ceny.

 

Pět  důvodů pro pořízení fontány

  • v interiéru osvěžujeme a zlepšujeme životní prostředí
  • v naší zahradě vytvoříme přitažlivé spojení s přírodou
  • budovy doplníme výrazným architektonickým prvkem, zvyšujeme jejich prestiž i hodnotu
  • v nákupních komplexech přitahujeme pozornost lidí, kteří se sem rádi vracejí
  • dokážeme vytvořit opravdový zážitek z vodní show, pokud zvolíme programovatelnou fontánu s choreografií tryskání vody podle hudby a doplněnou světelnými efekty

Rozdělení fontán

  1. plovoucí fontány
  2. statické fontány
  3. dynamické fontány
  4. hudební fontány
  5. vodní show
  6. divoká řeka
  7. keramické fontány

Rozlišujeme typy trysek (efektů) : Smooth bore jet , Aerating jet , Turning jet , Cascade , Galaxie

 

  1. Plovoucí fontány – vytvoříme  netradiční atmosféru, použiváme je ve vnitřních a vnějších bazénech, rybnících a jezerech. Můžeme si vybírat z  mnoha různých tvarů a barevných provedení.

 

  1. Statické fontány – považujeme je za  ideální řešení pro náměstí, pěší zóny, terasy a zahrady. Existuje mnoho variant podle typu trysek (efektů) i osvětlení. Statické fontány mohou vytvářet hvězdnou kompozici ve tvaru koule, která se rozpráší na mlhovinu i mnoho dalších efektů. Je to nejrozšířenější kategorie fontán s různými mechanismy pro změnu funkce.
  2. Dynamické fontány - s proměnlivými tvary lze ideálně využít pro náměstí i zahrady.  Kombinací typu trysek a světel dosáhneme atmosféry neopakovatelné .
  3. Hudební fontány -  jsou špičkou svého druhu, vyrobené na základě elektrotechnické technologie a na základě uměleckého programování pohybu vody. S dnešní technologií může být podívaná na vodu něco fantastického. Je to prezentace světla, tvarů, barev, pohybů vody a hudby.
  4. Vodní show –získáme  superpodívanou z vody, barev, hudby a pohybu. Digitální technologie poskytuje velké možnosti, které jsou rozvíjeny na základě uměleckých programů fontán. Tyto fontány jsou založeny na základě moderních vodních choreografií. Taneční proudy vody ladí se světelnými efekty a s vhodnou hudbou. Vytvoříme  výjimečnou podívanou s nevšedním zážitkem.
  5. Divoká řeka -  navodíme na  zahradě nebo prostranství pocit nespoutané přírody. Má mnoho možností a variant. Navrhujeme ji  na základě individuálních představ s citlivým zakomponováním do určeného prostoru.
  6. Keramické fontány – využíváme pro co nejlepší využití v omezených prostorech - menší náměstí, pěší zóny, terasy, zahrady, byty a domy.  Můžeme si je pořídit jak do vnějších i vnitřních prostor. Odměnou nám bude příjemná atmosféra a zlepšení našeho životního  prostředí.

 

Fontánky jsou krásné zahradní doplňky, avšak nezapomeneme je i pravidelně udržovat.. Při výběru fontánek bychom měli dbát na jejich velikost, protože zde platí pravidlo „čím menší, tím lepší”. Velké fontánky v malé zahradě působí nevzhledně.

A máme ještě jiné fontánky?

Interiérové kamenné a keramické fontánky a vodopády jsou ideálním zdrojem přirozené energie pro domácnost, ale i pro obchodní a společenské místnosti. Poklidně a harmonicky stékající voda po přírodních kamenných deskách efektivně tlumí přebytek, případné negativní emociální energie, napětí nebo stresu. Podle teorie Feng – Shui o vodě je „živá“ voda základní podmínkou vitality a harmonického proudění životní energie. Vodu však musíme mít  v pohybu a musíme ji udržovat čistou.

 

Fontánky pro kočky WELLIA

Většina majitelů koček se shodneme na tom, že naše  kočky pro pití upřednostňují tekoucí vodu. I když dáváme denně čerstvou vodu, kočky jenom velmi neochotně pijí z misek nebo z nádob se stojatou vodou.  Proč to dělají? Své  chování mají kočky geneticky zděděné a přetrvává až do dnešních dnů. Výsledkem je dehydratace a následně vzniká řada vážných nemocí. Nepřetržitý proud vody v keramické kočičí fontánce nutí  kočky, aby dostatečně vodu pil y, a tím přispíváme k zajištění  kočičího dlouhodobého zdraví a dobré fyzické kondice.

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: internet, Jan Kuneš