Filmový ´Festival vítězů´ aneb poznejme trendy evropské kinematografie!

31.01.2014 14:13

Pražské kino Lucerna

6. – 9. 2. 2014

 

Dostali jsme e-mailem bleskovou zprávu, že pražské kino Lucerna ve spolupráci s mediální společností Film Europe uvádí v termínu od 6. do 9. února 2014 ´Festival vítězů´. A tak máme vynikají možnost navštívit ty filmy,které jsme ještě nestihli vidět…

 

V  ucelené přehlídce můžeme zhlédnout vítězné snímky, které v roce 2013 získaly prestižní filmová ocenění na jedněch z nejvýznamnějších mezinárodních filmových festivalů světa.

 

  • Pozice dítěte – vítěz Zlatého medvěda z MFF v Berlíně
  • Život Adèle – vítěz Zlaté palmy z MFF v Cannes
  • Sacro GRA – vítěz Zlatého lva z MFF Benátky
  • Velká nádhera – snímek, který získal Zlatý glóbus, Evropskou filmovou cenu pro Nejlepší film a nominaci na Oscara

 

Mediální společnosti Film Europe se podařil v roce 2013 unikátní počin. Získala distribuční a televizní práva ke 3 vítězným snímkům mezinárodních filmových festivalů, které jsou filmovými fanoušky i odborníky hodnoceny jako jedny z nejlepších. Navíc tyto filmy společnost zakoupila ještě před tím, že svá ocenění získaly. 

 

Vidět najednou vítěze nejlepších světových festivalů nabízí unikátní možnost zachytit trend evropské kinematografie. „Felliniovsky“ monumentální Velká nádhera, anticky tragická východoevropská Pozice dítěte, sonda do mikrosvěta banality římské dálnice Sacro GRA a lidsky přesná a proto smutná intimita Života Adèle jsou tím nejlepším, co Evropa za rok natočila.  Festival vítězů je profilovým festivalem Film Europe a nejlepších českých kin. Lucerna je v této skupině na prvních místech,“ řekl prezident Film Europe Media Company, Ivan Hronec.

 

Pražské kino Lucerna zařadilo Festival vítězů do svého programu na dny 6. – 9. února 2014.

 

o          6.2. 17:00 Pozice dítěte

o          7.2. 17:30 Sacro GRA

o          8.2. 16:15 Život Adèle

o          9.2. 15:45 Velká nádhera

 

Kromě Lucerny se do projektu postupně zapojí i další česká kina. Do únorových programů si jej naprogramovalo například Kino Junior v Jablonci nad Nisou nebo Kino Metropol v Olomouci.

Pozice dítěte je film, který opanoval loňské udílení cen na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně. Rumunské drama režiséra Petera Netzera o přehnaném vztahu matky k synovi by mohlo nalákat do kin jak ženské, tak i mužské publikum. Kromě mistrně vykreslených mezilidských vztahů, které jsou všem velmi blízké, snímek také poukazuje na nelehkou životní situaci v Rumunsku a slabiny tohoto státního aparátu. Po české premiéře na MFF Karlovy Vary se Pozice dítěte hraje v kinech od 12. září 2013.

 

 

Dalším festivalem, na který se po Berlíně diváci těší, je Festival v Cannes. Ten se v loňském roce nesl v duchu kontroverze a hlasitých debat. Tříhodinové lesbické drama režiséra Abdellatifa Kechiche, Život Adèle, jedny pobuřovalo a druhé okouzlovalo. Naturalistické a detailní intimní scény spojené s výjimečnými hereckými výkony Léy Seydoux a Adèle Exarchopoulos vynesly snímku Zlatou palmu nejen pro nejlepší film, ale poprvé v historii festivalu také cenu pro obě hlavní herečky. Dále pak film získal cenu Lumière v kategoriích nejlepší film, režie, herečka a začínající herečka a nominaci na Zlatý glóbus v kategorii nejlepší cizojazyčný film. Po svém uvedení na filmových přehlídkách Mezipatra a Festival francouzského filmu vstoupil Život Adèle do českých kin 28. listopadu 2013.

 

Dalším unikátem se může pochlubit i Mezinárodní filmový festival v Benátkách. Poprvé zde byly v loňském roce zařazeny do hlavní soutěže dokumentární snímky a jeden z nich hned Zlatého lva za nejlepší film vyhrál. Je jím dokument režiséra Gianfranka Rosiho nazvaný Sacro GRA, který přibližuje divákům dálniční okruh Říma, který tepe svým jedinečným a pozoruhodným životem. Snímek, který režisér připravoval tři roky, bude mít v České republice v rámci Festivalu vítězů svou premiéru.

 

Pomyslný čtyřlístek doplňuje film, který sice nevyhrál ocenění na mezinárodním filmovém festivalu, ale i tak splňuje atributy „vítěze“. Velká nádhera Paola Sorrentina se představila divákům v soutěži festivalu v Cannes, poté okouzlila diváky na MFF Karlovy Vary a naposledy na přehlídce italského filmu Mittel Cinema Fest pořádané Italským kulturním institutem v Praze. Své kvality a přednosti pak Velká nádhera zúročila při udílení Evropských filmových cen, kde vyhrála kategorie nejlepší film, režie, herec a střih. Ve svém vítězném tažení pak pokračovala při udílení Zlatých glóbů, kde ovládla kategorii Nejlepší cizojazyčný film. Ve stejné kategorii je pak nominována na Oscara. V českých kinech se snímek hraje od 31. října 2013.

 

 www.filmeurope.cz

 www.kinolucerna.cz

 

 

Film Europe CZ

+420 731 440 446

 

 Ing. Olga Koníčková  (z tiskové zprávy)

Foto: Film Europe CZ