FILIP KŮRKA - MYSLIVECKÝ REALISMUS VOL. 1 aneb vize, jak by kdyby mohli, realisté namalovali svá stěžejní díla dnes

20.05.2022 16:56

 

 

 

FILIP KŮRKA

MYSLIVECKÝ REALISMUS VOL. 1

Od 13. 5. do 12. 6. 2022

THE CHEMISTRY GALLERY

 

 

„První výstava mysliveckého realizmu je považovaná za jednu z nejkontroverznějších výstav roku. Autor vystavených děl, Filip Kůrka, představuje obrazy, jež vás vtáhnou do hlubokých lesů, kde spolu souloží Nymfy a myslivci v zelených kamizolách, pořádají lovy na zvěř, stejně jako pohanské rituály. Budete svědky střetnutí nového a starého světa plného paradoxů…“

Anotace výstavy, zaslaná na www.www-kulturaok-eu.cz 

 

 

 

Pozvánky, jaké nám přicházejí, jsou lákavé i nudné, tajemné i odhalující, vzácně však doslova - vyzývavé. Jako ta, kterou jsme obdrželi z The Chemistry Gallery zvoucí nás na výstavu Filipa Kůrky s názvem Myslivecký realizmus vol. 1.

Pozvánek, jež k nám přicházejí, je tolik, že si z nich musíme vybírat.

Ale odolejte takovéhle pozvánce s anotací výstavy výše uvedenou...

 

 

Je tahle výstava opravdu tak kontroverzní?

 

Pozvánka na výstavu, která je už předem kvalifikována jako „nejkontroverznější“ výstava roku, otevírá možnost jít a na vlastní oči posoudit, zda jsou vystavené Kůrkovy obrazy považovány za kontroverzní a přehnané právem. Není náhodou označení výstavy za nejkontroverznější jen dílem maloměšťáckého, puritánského, či nechápavého myšlení, anebo dokonce jen dílem reklamy?  Ne. Obrazy Filipa Kůrky jsou skutečně kontroverzní. Ale to není to hlavní a není to ani důvod nálepkovat celou výstavu kamsi na periférii vkusu a slušnosti. V žádném případě. Filip Kůrka (*1993), absolvent pražské Akademie výtvarných umění, který na studiích prošel dvěma mimořádnými ateliéry. Ateliérem Martina Mainera a ateliérem Jiřího Petrboka. Absolvoval stáže na londýnské univerzitě a v ateliéru intermediální konfrontace Jiřího Davida na pražské UMPRUM.

 

 

 

Autorská cesta Filipa Kůrky zvolená pro tuto výstavu, představuje sice už na první pohled, obrazy, jež jsou možná za hranou běžné erotické otevřenosti podobných děl, ale to není to podstatné a o to autorovi zjevně nejde. Filip Kůrka za transparencí erotična, servíruje na obrazech svět jeho bujné fantazie a svět přirozených a neutajovaných - leč běžně konvencemi potlačovaných a skrývaných - lidských tuh, představ, snů a přání. Mimo to - jak potvrzují odborníci - většina autorových obrazů „pouze“ reflektuje a transponuje tvorbu stěžejních realistů 19. století. Laik to asi povětšině nepozná, nebo to ani nevnímá, ale Kůrkovy parafráze jsou nekonvenční poklonou oněm proslulým předlohám.

 

 

„Kůrkovy obrazy jsou jako snový svět, zahrada plná zakázaného ovoce, stačí jen utrhnout a ochutnat.“

kurátorská zpráva.

Autor je zjevně dál věren tomu, s čím začal a s čím uspěl. Vždyť je to ten, kdo v roce 2019 vytvořil (jako svou diplomovou práci!) nádherný obraz nazvaný How Babies Are Made (Jak se dělají děti), kterým vyvolal přímo vlnu cunami diskuzí a kontroverzností…

 

 

Téma myslivecké  

 

Téma „myslivecké latiny“ inscenované spolu s vystavenými obrazy, tvoří ozvěnu, nemravných, zemitých, jadrných příběhů a povídaček, patřící k myslivecké latině. Oklikou si tak autor vytvořil prostor, pro jadrná vyjádření svých, ale když budeme k sobě upřímní, tak i našich, nestydatých názorů a hanbatých myšlenek, bez nichž se neobejdeme nikdo normální, ale s nimiž nikdo nevyjdeme na světlo boží. V každém z nás je stále ještě genetický kód předků, touha po nevázanosti, živočišnosti, svobodě chování bez ohledu na konvence a mravností zvyklosti. Jenže je to v nás cílevědomě zadupáváno do nitra duše ať už ideologiemi, náboženstvím, společenskými předsudky a pravidly. Ale dál v nás je ten kus barbara a na obrazech se tedy vidíme, tak, jak se ani sami netroufáme vidět.

 

 

Závěr?

 

Nejkontroverznější výstava? Možná, že ano. Jak také jinak, že… Ale ve skutečnosti, upřímně -  čistému vše čisté.

Zbývá jediná otázka, co to vol. 1? Bude vol. 2, nebo si to zase samy svou společenskou předpojatostí zkazíme?

Držme si palce.

 

Text s využitím kurátorské zprávy:  Richard Koníček

Foto: Wenca Nikoníček

 

 

FILIP KŮRKA

MYSLIVECKÝ REALISMUS VOL. 1

kurátor: Petr Hájek

text k výstavě: Štěpán Mikulenka

grafika k výstavě: Eva Hanzalová

Od 13. 5. do 12. 6. 2022

THE CHEMISTRY GALLERY

PRAHA 7 – LETNÁ, Ovenecká 17

https://www.facebook.com/ChemistryGallery/

https://www.thechemistry.art/