Filip Ebr: Vymeteno, vytřeno aneb odpad jako možný městský teror, ten žereme!?

04.11.2015 13:58

Galerie 9 - přízemí vysočanské radnice - Praha

3. – 26. 11. 2015

 

Na vernisáži nové výstavy olejů na plátně,  obrazů  Filipa Ebra (*1966 v Praze), který se také akce zúčastnil, jsme  se moc o autorovi nedozvěděli. Hovořilo za něj jeho vystavené dílo – vskutku ironicky pojaté -  i  zajímavé popisky k obrazům, které bylo radost číst: Popelnice, Štětky, Vymeteno, Tančí s vlky, Brutální Chiquita…

 

Nejnovější práce Filipa Ebra jsou inspirovány tím, co autor vidí kolem sebe, krabice od banánů, špínu u popelnic i chování lidí ke zvířatům. Některé obrazy jsou z cyklu, který se zabývá  tématem teroru. Teror není stejně jako umělecké dílo bezúčelný. Pro extrémisty se z formy organizovaného násilí stal krajní prostředek komunikace.

 

 

 

Jak řekl o Ebrových obrazech Tomáš Winter

"K této jistým způsobem pomíjivé hranici Ebr nesměřuje, ale soustřeďuje se na vlastní ´udělání´ obrazu v duchu tradičních modernistických postulátů. To mu nebrání využívat pestrou škálu možností od uhlazeného štětcového rukopisu přes uplatnění volného malířského gesta až k zacházení se stékající barvou…. Užitím této strategie získává Ebrova tvorba bezprostřední a prvotní srozumitelnost, pod níž se skrývají další významy. Divák si může ´užít´ jak malbu samu, tak existenciální příběhy lidského bytí. Skrze malbu ožívají na plátnech děje, přičemž je to právě malba, která určuje jejich významový charakter….

Ebrovy práce jsou krásné jako torza nohou na pitevním stole. Jejich obsahem jsme znepokojováni a odpuzováni, současně nás však přitahují. "

 

 

 

 

 

 

Praha 9

Sokolovská 324/14

www.praha9.cz

 

Máme otevřeno: pondělí - čtvrtek 10.00 – 19.00 hodin

Vstup: volný

 

 

 

 

 

 

 

 

www.galerie9.cz

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: internet)

Foto: © Ing. Olga Koníčková