Festival současného umění 4+4 dny v pohybu aneb opravdu bylo „všechno jinak“, ale co dnes není ?!

14.10.2020 10:31

25. mezinárodní festival současného umění

4+4 dny v pohybu 2020

Nová strašnická škola  - Praha

9. - 11. 10. 2020

 

Festival současného umění 4+4 dny v pohybu

kvůli pandemii Covid-19 proběhl pouze ve třídenní variantě

 

„Festivalové motto:´Všechno je jinak´ se zcela naplnilo. Museli jsme se rychle rozhodnout a akci zavřít o šest dní dříve. Prodloužili jsme však otevírací dobu, zájemci mohli festival 4+4 dny v pohybu navštívit uplynulý víkend mezi 10.00 - 22.00 hodinou  a program byl zdarma“, konstatovala organizátorka akce Markéta Černá. A pak ještě skepticky dodala: „Pravděpodobně se jedná o vůbec poslední festival umění v tomto roce…“. A jak to tak vypadá, měla bohužel pravdu.

 

 

Nelenili jsme a pozvání organizátorů vyslyšeli

Ani jubilejní 25. ročník Festivalu současného umění 4+4 dny v pohybu nezklamal. I on se konal v opuštěné budově, o níž neviditelná ruka trhu ztratila zájem, a k lítosti všech myslících, spěla k tradičnímu developerskému vítězství - zániku další budovy s historií. Aby to tak opravdu nebylo, festival 4 + 4 v pátek 9. 10. 2020 otevřel návštěvníkům nejen dlouho uzavřenou zahradu, ale i secesní budovu Strašnické školy v Praze 10. Sice zkrácený, ale tím víc „nadupaný“ program Festivalu zval na výstavu, divadlo, on-line konferenci o vzdělávání, zážitkové hodiny s nejlepšími učiteli, dílny, scénické čtení, workshopy či vycházky po architektuře.

 

Nová, stará, stará a zase nová škola…

Jak je to s tím názvem? Pamětníci vědí, že před vznikem stanice metra A Strašnická, se místní tramvajová stanice nazývala U staré školy. Proč se nyní Staré škole říká Nová škola?

 

Historie strašnických škol je dlouhá. První strašnická škola je ta malá budova na vyvýšenině vedle nynější Gutovy školy a parku. Před 120 lety v roce 1900 tam byla škola. Místní si vzpomenou, že pak tu byla strašnická radnice a současní zjistí, že je tam policejní služebna.  

V roce 1909 už ale rozrůstajícím se Strašnicím škola kapacitně nestačila, tak byla nedaleko postavena škola nová. Ta, v níž se konal festival 4+4, ta, co sousedí s proslulým Kulturním domem Barikádníků, dnes řečeno familiárně a právem, Barčou.

Jenže čas šel zase dál a Strašnice rostly a rostly, až kousek za zmíněným domečkem původní školy vznikla mohutná moderní škola Voděradská a o pár desetiletí později nynější škola Gutova. To už se ale z budovy z roku 1909 stala Stará škola. A to jí vydrželo asi půl století. Údajně by se to však mělo změnit. Stará škola by se znovu měla stát školou novou.

Stará nová škola má své místo v dějepise

Secesní budova „staré“ a snad brzy i „nové“ školy vznikla podle projektu Josefa Domka a umístěna byla do ulice V Olšinách. Dnes ční nad stanicí metra A Strašnická. Místo v dějepise si vybojovala, téměř doslova, v roce 1945, za povstání, když právě zde byl štáb všech bojových akcí pražského Květnového povstání. Pak už zase škola sloužila až do roku 2009. Naposledy tu působila speciální a základní škola pro žáky s poruchami chování, spojená se školou střední. Pak ale zůstala budova Staré školy 11 let prázdná, nepočítáme-li devastující živly. A světe div se, nyní se řeší, co s budovou dál, a připravuje se její nezbytná a nákladná rekonstrukce. Proto to nadějné značení „nová škola“. Má to být zase škola základní. Držme si - i Staré (Nové) škole - palce. Ale zpět k současnosti. Ohlédněme se za festivalem. Co přinesl, kromě upozornění na další chátrající objekt, jenž si chátrání rozhodně nezaslouží…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25. Mezinárodní festival současného umění

Festival oficiálně zahájila v pátek 9. 10. 2020 v 18.00 hodin vernisáž výstavy Všechno je jinak. Nám se z pragmatických důvodů zdařilo vniknout do objektu před zahájením, ač stále odkazováni na hodinu H, čímž jsme si mohli prohlédnout nejen expozice, ale také nasát jako vždy neopakovatelnou atmosféru příprav nadšených mladých autorek a autorů. A byla to přehlídka velmi reprezentativní. No, použijme tiskovou zprávu, připravenou organizátory akci.

 

„Festival představil tvorbu současných českých umělců, jako Jakub Adamec, David Fesl, Mira Gáberová, Martin Skalický, Zbyněk Baladrán, Eva Koťátková, Milena Dopitová, Vladimír Kokolia nebo Jiří Kovanda.  V 19.30 hodin začal zahajovací vizuální set Zvláštní škola inspirovaný školním rozvrhem. O víkendu proběhl speciální program věnující se vzdělávání, během kterého se můžete zúčastnit zážitkových školních hodin s nejlepšími českými učitelkami a učiteli nebo si pustit on-line přenos konference Kdo je tady učitel?, zabývající se budoucností školství.

Pro rodiny s dětmi byl na celý víkend připraven bohatý divadelní program, v němž vystoupili Robert Smolík, TEArTR RAJDO, Ústav úžasu, Loutky bez hranic, Studio DAMÚZA, Wariot Ideal a Bratři v tricku. Malí i velcí si mohli vyzkoušet dílny s projektem Máš umělecké střevo?, interaktivní workshop Národní galerie Do latě, párovou akrobacii s Losers Cirque  Company nebo vyrazit na cyklojízdu po architektuře s umělcem, kurátorem a publicistou Milanem Mikuláštíkem.

Neděli večer zakončilo vše scénickým čtením současné běloruské hry Andreje Kurejčika, Uražení. Bělorusko, coby vyjádření podpory s Běloruskem a Bělorusy. Po představení se uskutečnila ještě diskuse s novinářkou a redaktorkou Deníku N Petrou Procházkovou a analytikem bezpečnostního centra Evropské hodnoty Davidem Stulíkem.“

Festival 4+4 dny v pohybu navázal na záměr „kulturně oživovat netradiční prostory (od kanalizační čistírny v Praze-Bubenči, přes tovární haly ČKD Karlín, či bývalý městský pivovar v Holešovicích až po Desfourský palác).

Letošní jubilejní 25. ročník se zaměřil na prezentaci domácí umělecké scény a vzdělávání. Nenadálé proměny, jimiž v současnosti společnost prochází, reflektují organizátoři festivalovým mottem - Všechno je jinak - a dodávají „Dlouho jsme váhali, zda zachovat plánovaný zahraniční program, ale zhoršující se situace nás nasměrovala k českým umělcům a tvůrcům a zahraničním usazeným v ČR. Stejně tak jsme se rozhodli minimalizovat pohyb diváků a festival se odehraje na jediném místě s využitím rozsáhlé venkovní zahrady školy. Inspirace školním prostředím se odráží v celkové festivalové dramaturgii, která z různých úhlů pohledu zkoumá vztah společnost, kultura a vzdělávání.“

 

Organizátoři proto vyzvali 25 kurátorek a kurátorů, kteří v minulých letech s festivalem spolupracovali, inspirovali ho a byli součástí výstav. Byli to osobnosti výtvarné scény, jako Marcela Steinbachová (Kruh, Den architektury), Vít Havránek (Tranzit, AVU), Ondřej Chrobák (Moravská galerie Brno), Pavlína Morganová (AVU), Ondřej Horák (Máš umělecké střevo?), Libor Novotný (Ostravská univerzita) a celá řada dalších.  Výstava s podtitulem Všechno je jinak představila na 50 českých umělců, od mladých začínajících až po střední generaci, jako jsou Jakub Adamec, David Fesl, Mira Gáberová, Martin Skalický, Zbyněk Baladrán, Eva Koťátková, Milena Dopitová, Vladimír Kokolia nebo Jiří Kovanda.

Nová strašnická škola

Praha 10 - Strašnice

V Olšinách 69

Hodnocení:  100 %

Text připravil: Richard Koníček

Foto: © ing. Olga Koníčková, © Richard Koníček