Festival Prague Sounds začíná aneb milovali jste festival Struny podzimu, jeho pokračování - Prague Sounds - budete milovat ještě víc

14.10.2022 16:48

 

 

Festival Prague Sounds

Od 23. 10. do 24. 11. 2022

začátky koncertů ve 20.00 hod.

 

 

Festival Prague Sounds začíná!!!

Nils Frahm zahraje speciální Music for Prague, Laura Mvula a Dan Bárta zvou na synth-popovou party, Jiřímu Stivínovi popřejí původní členové Pražského výběru…

Vážení přátelé krásné podzimní hudby,

neopomeňte, že už (!) 23. října zavítají do Lucerny američtí Snarky Puppy a zahájí novou kapitolu festivalu známého dříve jako Struny podzimu, festivalu, který po 25 letech sice mění jméno na Prague Sounds, ale nemění svoji špičkovou úroveň…

 

 

Festival nabídne do 24. listopadu celkem osm hudebních večerů v různých koncertních prostorách. Návštěvníci se mohou těšit mimo jiné na sólovou show německého klávesisty Nilse Frahma, synth-popový večer s britskou zpěvačkou Laurou Mvulou, na niž naváže Dan Bárta nebo na oslavu 80 let legendy české hudební scény Jiřího Stivína, kterému přijde blahopřát i Jiří Suchý. Na jednom pódiu se při této příležitosti po mnoha letech setkají také původní členové Pražského výběru Michael Kocáb, Michal Pavlíček a Ondřej Soukup.

 

Osm večerů, které otřesou hudbymilovnou Prahou

 

Mezinárodní hudební festival Prague Sounds, odstartuje 23. 10.

Do 24. listopadu nabídne osm originálních hudebních večerů.

Praha se dočká několika premiér i jedinečných setkání.

 

Co nás čeká a nemělo by minout?

 

·         Snarky Puppy – 23. 10 2022 - Velký sál Lucerny

 

 

Festival zahájí 23. října ve Velkém sálu Lucerny pražská premiéra amerického ansámblu Snarky Puppy, jenž získává ocenění v kategoriích od jazzu po R&B.

Na turné vyráží ověnčen loňskou Grammy za album Live atthe Royal Albert Hall.

 

·         Chris Thile – 24. 10. 2022 - La Fabrika

 

 

Mandolínový virtuos, zpěvák a skladatel Chris Thile zavítá 24. října do La Fabriky se svým intimním sólovým recitálem, v němž zazní bluegrass, blues ale i sonáty a partity J. S. Bacha.

 

·         Brandt Brauer Frick Ensemble – 1. 11. 2022 – DOX+

 

 

Festivalová premiéra čeká na berlínské průkopníky akustického techna Brandt Brauer Frick Ensemble, kteří zahrají 1. listopadu v Dox+ v rozšířeném desetičlenném obsazení.

 

·         Joshua Redman, Brad Mehldau, Christian McBride, Brian Blade – 2. 11. – Lucerna

 

 

Ve Velkém sálu Lucerny se představí ikonické jazzové kvarteto ve složení Joshua Redman – Brad Mehldau – Christian McBride – Brian Blade.

Společně začínali svoje hvězdné kariéry v první polovině 90. let a jejich opětovné setkání po dlouhé odmlce je splněným snem jazzofilů.

 

·         Makaya McCraven – 13. 11. 2022 – La Fabrika  

 

 

Další festivalový koncert hostí 13. listopadu La Fabrika, kde bubeník Makaya McCraven přezdívaný„beat scientist“, představí v české premiéře svůj organický mix jazzu, hip hopu a avantgardy.

 

·         Laura Mvula – 16. 11. 2022 – Roxy

 

 

Charismatická britská zpěvačka Laura Mvula se 16. listopadu v Roxy představí v neokoukané hudební podobě a se zbrusu novým repertoárem z ceněného alba Pink Noise.

Na něm znovuobjevuje synth-pop 80. let, který posouvá do soudobého uměleckého žánru. „Na groovekoncertu naváže jam, který podtrhne bezprostřední atmosféru této party. Jeho protagonisty totiž budou Dan Bárta, En.dru a berlínský Ricoloop,“

upozorňuje ředitel festivalu Marek Vrabec.

 

·         Jiří Stivín – 19. 11. 2022 - Rudolfinum

 

 

Legenda domácí hudební scény Jiří Stivín oslaví svoje osmé kulatiny 19. listopadu v Rudolfinu jak jinak než improvizací.

Přesto tento slavnostní večer dostává základní obrysy.

„Mám velkou radost, že si s Jiřím Stivínem přijdou zahrát a zazpívat další osobnosti české hudby. Po mnoha letech se při této příležitosti setkají také členové původního Pražského výběru Michael Kocáb, Michal Pavlíček a Ondřej Soukup a popřát přijde i Jiří Suchý,“

těší se i ředitel festivalu Marek Vrabec.

 

·         Nils Frahm – 24. 11. 2022 - Forum Karlín

 

 

Exkluzivní hudební set nazvaný Music for Prague připravil na 24. listopadu do Fora Karlín německý skladatel a klávesista Nils Frahm.

Živá vystoupení této hvězdy elektronické scény působí jako hudební alchymie, a to nejen díky smyčkování basových linek a beatů v reálném čase, ale především díky ladnému a suverénnímu pohybu uprostřed rozsáhlého arsenálu kláves – od harmonia přes toy piano, Rhodes, elektrické klávesy až po křídlo Steinway.

 

Další informace a vstupenky na

www.praguesounds.cz

 

Text:  Radek Babička, PR, mediální servis / PR, Press, MHF Prague Sounds. Palackého 1

Mezititulky a úprava: Richard Koníček

Ilustrační foto: Prague Sounds

 

Festival Prague Sounds

Od 23. 10. do 24. 11. 2022

začátky koncertů ve 20.00 hod.