Febiofest slaví své první čtvrtstoletí trvání aneb letošní cenu Kristián převezmou francouzská herečka Catherine Deneuve, francouzský režisér Leos Carax, režisér Arnaud Desplechin a česká herečka Daniela Kolářová

08.03.2018 09:55

Film Festival - Febiofest 2018

Praha 15. - 23. 3. 2018

Regiony 26. 3. - 21. 4. 2018

 

 

Přijede francouzská herečka Catherine Deneuve!

 


Na hlavní tiskové konferenci k 25. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest, která se konala 6. 3. 2018 v hotelu Boscolo, nám oznámili, že cenu Kristián (zhotovenou akademickým sochařem Olbramem Zoubkem) letos převezme mimo jiné   osobnost světové kinematografie, francouzská herečka Catherine Deneuve, která je letošní hvězdou slavnostního zahájení 25. Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest.  Herečka Catherine Deneuve je dosud ztělesněním dokonalé elegance a francouzského šarmu již od 60. let 20. století své filmové kariéry.

 

Tiskové konference se zúčastnili:

Gabriela Vágner, tisková mluvčí

Kamil Spáčil, ředitel festivalu

Anna Kopecká, ředitelka programu

Michal Hogenauer, ředitel programu

Fero Fenič, prezident festivalu

Petr Dvořák, ředitel České televize 

Jan Volf, radní hl. m. Prahy po kulturu

 

Tiskovou konferenci zahájila s přehledem moderovala tisková mluvčí Febiofestu Gabriela Vágner.

 

Úvodní slovo patřilo Kamilu Spáčilovi, řediteli festivalu.

Jako hlavní událost letošního ročníku nám  s radostí oznámil,

že se konečně podařilo přesvědčit paní Catherine Deneuve,

která přiveze na festival film Vánoční příběh a převezme i hlavní cenu festivalu, sošku Kristián.

Z českých hostů se pak můžeme těšit na hlavní oceněnou za českou stranu, herečku Danielu Kolářovou.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pak se ujal slova prezident festivalu Fero Fenič, že vzhledem k jubileu ročníku MFF - Febiofest, tedy čtvrtstoletí, nemohl nevzpomenout skromných a odvážných začátku festivalu i počátečního přání, aby festival rostl. A přání se za těch 25 let stalo skutkem. Festival se zdesetinásobil a účastní se ho se svými filmy v nejrůznějších sekcích letos již 180 zemí světa. Za uplynulých 25 let se na festivalu promítlo tisíce filmů.

 

Další osud festivalu tedy vidí – ostatně jako na jeho počátku – jeho zakladatel optimisticky. Shrnul to lakonickou větou, že festival je kus Feničova života, a že doufá, že delší kus existence má festival ještě před sebou.

 

Zájem o MFF Febiofest roste tak, že i jeho duchovního otce překvapuje stále se rozšiřující spektrum diváků,  všech profesí, všech typů a všech věkových kategorií. Z toho všeho vyplývá, že Febiofest je opravdu všelidovým festivalem a že má již své trvalé místo v kulturním životě Prahy a vzhledem k pokračování v řadě měst naší republiky i v rámci celého státu.

 

Po prezidentu festivalu Fero Feničovi dostal slovo ředitel ČT Petr Dvořák, který především vyzdvihl spokojenost s tím, že právě Česká televize se může na festivalu podílet a seznámil přítomné s veřejnými projekcemi filmů z archivu ČT, které se budou konat po dobu Febiofestu v dolní části Václavského náměstí. Připomněl také podíl TV na vzniku filmu Tlumočník jakožto poctě Jiřímu Menzelovi.

 

Nakonec měl slovo i Jan Volf, radní pro kulturu, jenž zdůraznil, že právě MFF Febiofest  hl. m.  Praha zařadilo mezi 7 nejvýznamnějších pražských kulturních událostí a priorit. Neopominul připomenout, že i Praha se na financování festivalu podílí, neboť považuje za svůj počin ve prospěch Pražanů, že mohou  sledovat (zdarma) filmy na Václavském náměstí, či  v rámci festivalu MMF Febiofest  mohou  zhlédnout snímky v dalších kinech na Smíchově.

 

Dále pak programový ředitel festivalu Michal Hogenauer seznámil přítomné s některými programovými informacemi, programová ředitelka MFF Febiofest Anna Kopecká  nás informovala o hostech festivalu a dalších programových zajímavostech, viz níže.

 

 

V rámci profilu představí 25. Mezinárodní filmový festival Praha - Febiofest

významného francouzského režiséra Leose Caraxe

a připomene 3 jeho nejdůležitější snímky:

Zlá krev (1986)

Milenci z Pont-Neuf (1991)

Holy Motors (2012)

 

a poprvé bude uveden dokumentární portrét tohoto svébytného autora Mister X.

Leos Carax převezme v Praze cenu Kristián za celoživotní přínos světovému filmu.

 

25. ročník MFF Praha - Febiofest ocení významnou českou herečku

Danielu Kolářovou

cenou Kristián.

U příležitosti ocenění Daniela Kolářová uvede na festivalu

film Jana Svěráka Obecná škola v sobotu 17. 3. 2018

v CineStar Praha – Anděl.

 

Zahájení a zakončení festivalu

25.ročník MFF Praha - Febiofest se ponese v duchu kvality, pestré nabídky a velmi zajímavých hostů.

 

„Za dobu jeho trvání se festival zdesetinásobil a i diváci jsou dnes ze všech věkových i sociálních skupin,“

řekl prezident a zakladatel festivalu Fero Fenič.

 

Letošní ročník bude slavnostně

zahájen 15. 3. 2018

v pražském Obecním domě v Praze filmem

Večírek

uznávané britské režisérky Sally Potter s hvězdným hereckým obsazením..

 

Festival zakončí 22. 3. 2018

v CineStar Anděl americký film Souboj pohlaví, který byl  natočen na motivy skutečného zápasu z roku 1973,

ve kterém se potkaly dvě americké tenisové jedničky Billie Jean King  a Bobby Riggs.

V hlavních rolích uvidíme Emmu Stone a Steva Carella.

 

Hosté festivalu

Kromě hlavního hosta letošního ročníku MFF Praha – Febiofestu, jímž je francouzská herečka Catherine Deneuve, jejíž hvězda od 60. let, kdy ztvárnila své první výrazné role, nepohasla dodnes, se  kromě režiséra Arnauda Desplechina a herce Hippolyta Girardota či herce, scénáristy a producenta Marka Gatisse, se na MFF objeví také například režisér Kornél Mundruczó. Dorazí i herečky Daphné Patakia a Maryna Cayon ze snímku Djam režiséra Tonyho Gatlifa a svůj film Sud prachu uvede ke konci festivalu také srbský režisér Goran Paskaljevic.

 

V sekci Generace

představí režisér Ben Brand film Najděte tu malou mrchu a hoďte ji do řeky, režisérka Julia Langhof snímek Říkej, co mám dělat či Kasper Rune Larsen film Dánsko. Dvanáctihodinový projekt Out 1 slavného francouzského režiséra Jacquese Rivetta bude v pásmu 4 projekcí uveden v kině Ponrepo.

Film na festival doprovází Véronique Manniez – Rivette a herečka Hermine Karagheuz,  za Culinary Cinema přijede režisér Rasmus Dinesen s filmem Michelinské hvězdy: příběhy z kuchyně, v sekci Světla severu se objeví Ása Helga Hjörleifsdóttir se snímkem Labuť a sekci Docs zastupuje producent Andro Steinborn s filmem Když myslím na Německo v noci.

 

Soutěžní sekce Nová Evropa

I letos udělí porota složená ze 33 filmových fanoušků v čele s Martou Kubišovou cenu Grand Prix a odměnu 5 tisíc euro. Soutěž v rámci sekce Nová Evropa je určena pro debutující filmaře, kteří  na festivalu uvedou svůj první nebo druhý snímek. Představí myšlenkově, formálně ambiciózní a osobitá díla mladých filmařů, kteří provokují, reflektují a přinášejí autorské pohledy na současný svět, ve kterém žijeme, a na vztahy, které prožíváme.

 

Snímek Zimní bratři, festivalový hit minulého roku, vizuálně vytříbené drama s politickým podtextem sledující dva sourozence v odlehlém vápencovém dole, představí osobně dánská producentka Julie Waltersdorph. Do snových obrazů se propadají hlavní postavy v debutu 2557 ze současného Bangkoku. Německý režisér Roderick Warich, který se zúčastní diskuze s diváky, zachycuje odvrácenou tvář zdánlivého ráje, kde žijí jak gangsteři, tak i duchové. Herečka Sarah Francesca Brænne a režisér Kim Hiorthøj uvedou formálně hravý a emocionálně silný film, zkoumající odlehčeným způsobem lidské nedostatky a obavy chaotického světa Pravidla pro všechno. Přikrášlené skutečnosti, intimitu, niternou manipulaci a nemilosrdnou skutečnost moderního partnerského vztahu osobně uvede v debutu Srdce herečka Fanni Metelius. Cena bude vítězi předána na slavnostním zakončení festivalu 22. 3. 2018.

 

In memoriam pamětní medaile České mincovny pro Jiřího Kodeta

Febiofest společně s jabloneckou Českou mincovnou poctil v letošním roce ražbou pamětní medaile jednoho z nejvýznamnějších českých herců Jiřího Kodeta. Zlatou medaili Jiřího Kodeta převzala na hlavní tiskové konferenci před zahájením Febiofestu manželka, paní Soňa Kodetová. Česká mincovna touto medailí navazuje na poctu již věnovanou Karlu Fialovi, Rudolfu Hrušínskému či Vladimíru Menšíkovi. Filmoví fandové mohou se zahájením festivalu začít hlasovat, které osobnosti se této pocty dostane v rámci příštího ročníku Febiofestu. Medaile si mohou zakoupit na www.ceskamincovna.cz.

Volný cyklus pamětních medailí s názvem Hvězdy stříbrného plátna nabízí 100 ks zlatých medailí o hmotnosti čtvrtiny unce v hodnotě 13 950 korun a nabídku doplní 400 kusů stříbrných medailí o hmotnosti 10 gramů za 950 korun.

 

Master class se světovými režiséry v kině Ponrepo

V rámci letošního doprovodného OFF programu budeme mít  možnost setkat se s tvůrci také v rámci master class. Hosty moderovaných setkání budou francouzský režisér Arnaud Desplechin, který na festivalu uvede premiéru svého nového filmu Ismaelovy přízraky.

  • 19. 8. 2018 od 17.30 hodin  

Druhým hostem bude enfant terrible francouzského filmu Leos Carax. I on bude s diváky diskutovat o svých filmech

  • 22. 3. 2018 od 15.30 hodin v kině Ponrepo.
  • vstup na obě master class jsou zdarma

 

 

Na festival s akreditací pro diváky

Letos festival nabízí nově divácké akreditace,

které mohou být 3-denní, 5-denní či 9-denní (tedy na dobu trvání celého festivalu).

Akreditace zahrnují levnější vstupné na projekce,

ale také vstupy zdarma či se slevou na doprovodný program festivalu,

od 5-denních výše potom i slevu na Culinary Cinema.

 

Akreditace je možné koupit už nyní na webu festivalu

www.febiofest.cz.

Držitelé akreditací si budou moci koupit vstupenky

už od 8. 3. 2018 od 12.00 hodin on-line

 běžný předprodej bude dostupný až od půlnoci toho dne.

 

 

 

Města, ve kterých bude festival probíhat:

Praha (15. 3. - 23. 3. 2018)

 České Budějovice (26. 3. - 28. 3. 2018)

 Hradec Králové (27. 3. - 29. 3. 2018)

 Plzeň (28. 3. - 30. 3. 2018)

 Chomutov (29. 3. - 30. 3. 2018)

 Děčín (3. 4. - 5. 4. 2018)

 Jihlava (4. 4. - 6. 4. 2018)

 Pardubice (5. 4. - 8. 4. 2018)

 Kladno (6. 4. - 8. 4. 2018)

 Vsetín (9. 4. - 11. 4. 2018)

 Mikulov (10. 4. - 12. 4. 2018)

 Liberec (11. 4. - 13. 4. 2018)

 Beroun (12. 4. - 14. 4. 2018)

 Ostrava (16. 4. - 18. 4. 2018)

 Brno (17. 4. - 19. 4. 2018)

 Zlín (18. 4. - 20. 4. 2018)

 Olomouc (19. 4. - 21. 4. 2018)

 

 

 

www.febiofest.cz

www.facebook.com/febiofest

www.febiofest.cz

www.facebook.com/febiofest

www.youtube.com/user/ifffebiofest

www.instagram.com/febiofest

https://twitter.com/febiofest

Copyright © 2017 MFF Praha - Febiofest, All rights reserved.
MFF PRAHA – FEBIOFEST s.r.o.
110 00  Praha 1
Růžová 13

 

 

Richard Koníček 

Ing. Olga Koníčková (tisková zpráva)

Foto: © Richard Koníček, © Ing. Olga Koníčková, www.febiofest.cz