Febiofest slaví 20 let aneb těšíme se na Geraldinu Chaplinovou!

20.02.2013 16:31

Jubilejní 20. ročník Febiofestu můžeme navštívit   14. do 22. března  2013 v pražském kině Cinestar (Anděl) ve 12 sálech.  Filmový a hudební festival  budeme pořádat i  v Malostranské besedě, jejíž prostory  využijeme pro koncerty, promítání i společenské akce. Samozřejmě nepřijdeme o  oblíbený Music Fest, který přinese řadu koncertů  (zdarma) v garážích Cinestaru Anděl.

 

Regionální ozvěny 20. Febiofestu zavítají do dvanácti měst ČR a zasáhneme tak všechny kraje České republiky (s výjimkou Středočeského kraje, který cca 180 plánovanými filmy zásobí přímo Praha).  Vstupné po celé republice nezvyšujeme. Za lístek na film zaplatíme  89,- Kč.

 

První ohlášenou zahraniční  hvězdou festivalu je Geraldine Chaplinová, dcera  Charlese Chaplina a jedna z nejkrásnějších filmových tváří vůbec.

 

Přihlasme se do poroty a udělujme Grand Prix!

Hlavní třiatřicetičlenná porota Febiofestu, udělující Grand Prix, je otevřená komukoli, lidem od 15 do 100+ let, všeho druhu vzdělání, sociálního zázemí, profese i zájmů. Přihlasme se! Přihlášky festival přijímá do 27. února na svém webu. Z došlých přihlášek pak vybereme 33 šťastlivců, kteří zhlédneme všech 14 filmů vybraných do soutěžního programu v sekci ´Nová Evropa´. U příležitosti i 20. výročí zřizujeme druhou soutěžní sekci! Kromě soutěže ´Nová Evropa´ s celovečerními debuty evropských tvůrců můžeme sledovat filmové klání i ve středometrážním formátu.

Porotu pak doplníme jejím  čestným předsedou (v předcházejících letech to byli architekt Jan Kaplický, výtvarník David Černý, dirigent Libor Pešek, bývalá první dáma Dagmar Havlová a kameraman Miroslav Ondříček). Přihlašujme se už nyní zde: www.febiofest.cz/cs/porota

 

Finské filmy

 Na jubilejním 20. Febiofestu  budeme promítat i  velkou retrospektivu  finského filmu a obnovenou sekci ´Rytmy Balkánu´. "Retrospektiva chce ukázat, že finský film není jen Aki Kaurismäki," vysvětlila programová ředitelka Hana Cielová.

 

Co o Chaplinově dceři můžeme ještě zvědět?!

Geraldine Chaplinová (*1944), americká herečka, původně baletní tanečnice, dcera Charlese Chaplina a po matce také vnučka dramatika Eugena O'Neilla u filmu začínala už jako dítě v nezapomenutelných dílech svého otce (Světla ramp) a (Král v New Yorku). Posléze se stala klíčovou tváří ve filmech režisérů jako David Lean (Doktor Živago), Robert Altman (Nashville, Svatba), Pedro Almodóvar (Mluv s ní), Alan Resnais (Život je román) a Carlos Saura (Peppermint frappé, Doupě, Anna a vlci, Eliso, můj živote). Carlos Saura byl také jejím manželem. Mezi její další známé role patří např. role francouzské královny ze snímku Tři mušketýři. V roce 1992 si v životopisném snímku Chaplin o svém otci Charlesovi zahrála postavu vlastní babičky. Stále velmi často natáčí, na Febiofestu ji uvidíme v nových filmech ´Co kdybychom žili společně?´, ´Nic nás nerozdělí´ a ´Americano´.

 

"Dvacátý ročník je pro mě samotného mimořádnou událostí," řekl šéf Febiofestu Fero Fenič. "Prošli jsme krkolomnou cestou, ve které jsme hledali svou tvář, vlastně dodnes jsme festival, který je považován za nízkorozpočtovou akci, což znamenalo, že jsme museli pracovat víc než ostatní, za málo peněz hrát maximum muziky."Fero Fenič

 

Uvidíme již dříve oceněné osobnosti ´Kristiánem´

 Kde jinde oslavíme dvacetiny filmového festivalu než na plátně? Do programu se vracejí svými novými díly osobnosti, které Febiofest již ocenil ´Kristiánem´ za celoživotní přínos kinematografii: Claudia Cardinale v hlavní roli snímku Fernanda Trueby ´Umělec a modelka´, Sandrine Bonnairová se svým hraným režijním debutem ´Steskem šílený´, Volker Schlöndorff s válečným dramatem ´Ticho na moři´, Roman Polanski jako hlavní protagonista dokumentu, jenž mapuje jeho celoživotní dráhu a Mike Leigh s krátkým filmem ´Úprkem´, jedním z příspěvků britských filmařů k Olympijským hrám  2012 v Londýně. Tento výčet doplňují ještě tvůrci, kteří měli v uplynulých dvaceti ročnících na festivalu svou poctu: Jan Troell, Jos Stelling, Peter Naess, Olivier Assayas, dvě tvůrčí režisérské dvojice Peter Brosens s Jessicou Woodworthovou a francouzské duo Benoit Delépine - Gustave Kervern, a také držitelka Grand Prix Febiofestu z roku 2009, bosenská filmařka Aida Begičová.

 

 V soutěži uvidíme dva české filmy - koprodukční ´Můj pes Killer´ Miry Fornay a ´Bez doteku´ teprve osmnáctiletého Matěje Chlupáčka.

Kompletní program  zveřejníme na www.febiofest.cz  27. února 2013,

6. 3. 2013 – zahájení předprodeje v Cinestaru Anděl (od půlnoci následně také online)

14.- 22. 3.2013 – 20. MFF Febiofest Praha

 

Febiofest v regionech - 25. 3. - 12. 4. 2013 –  ve 12 městech,

pak následuje slovenská část

České Budějovice – 25. - 27. 3. 2013

Liberec –                     26. - 28. 3. 2013

 Děčín –                      27. - 29. 3. 2013

Jihlava  –                    28. - 30. 3. 2013

 Plzeň –                      29. - 31. 3. 2013

 Hradec Králové  –     2. -   4.  4. 2013

 Pardubice –               3. -   5.  4. 2013

Karlovy Vary  –           4. -  6.  4. 2013

Opava –                       5. -  7.  4. 2013

Brno –                          8. - 10. 4. 2013

Olomouc  –                 9.-   11. 4. 2013

Zlín –                          10.-  12.  4. 2013  - slavnostní zakončení  20. ročníku Febiofestu

 

Tým MFF Praha – Febiofest  - těšíme se …na všechny diváky a milovníky filmů !

Ing. Olga Koníčková (podle tiskové zprávy)

Foto: Profimedia.cz