Febiofest 2018 v Praze aneb závěrečné setkání s Fero Feničem a jeho štábem i výsledky festivalu v číslech

14.05.2018 15:30

PRESS centrum Praha

23. 3. 2018

 

Na úplně posledním pražském setkání s novináři ve festivalovém PRESS centru, kam nás pozvala tisková mluvčí Febiofestu Gabriela Vágner, jsme byli uvítáni hostitelem této závěrečné sešlosti, jímž byl sám Kamil Spáčil, ředitel festivalu.

 

Setkání začal tím, že dnes už pro nás nemá žádný ´domácí úkol´, a že nás zve na novinářskou kachnu, která ale není pravou novinářskou kachnou, nýbrž delikatesou, připravenou právě pro tuto chvíli, a že nesmíme do redakcí ani domů, dokud to všechno nesníme. A vskutku - divize pečených naporcovaných kachniček - se už tetelila nedočkavostí ve vyhřívaných režonech.

Jinak také dodal, že doufá, že se snad povedlo vše, co si letos pořadatelé festivalu předsevzali, stejně tak jako to, co jsme od festivalu čekali my. A protože nebylo námitek, předal slovo zakladateli a prezidentu Febiofestu - Feru Feničovi.

 

Fero Fenič připomněl, že letošní ročník byl jubilejní, 25. a prozradil, že pro něj osobně byl výjimečný. Netušili jsme, jak to myslí, a tak nám to vysvětlil. Dostal totiž chřipku a 25. ročník festivalu se tak stal památný tím, že ho promarodil. Poprvé, za ta léta. Trochu jsme zírali, protože byl i tak u všeho podstatného a vídali jsme ho dnes a denně i v prostorách festivalového kina.

 

Připustil, že mu to - i přes horečku - nedalo, ale přece jen že oproti jiným ročníkům to musel redukovat. Pochvaloval si ale, že podle zásady, že vždy je něco zlého pro něco dobré, mohl festival zčásti sledovat - jak řekl - ´z venku´, což má také něco do sebe. 

 

Pochvaloval si, že bylo vidět, že ´akce nespí´, ale také to, že je stále důvod i možnost přicházet s něčím novým, a že je to vždy znát, jak na programu, tak na čestných hostech Febiofestu.

 

Připustil, že opravdu mimořádně velká jména byla na festivalu letos jen tři, ale potěšilo ho (i nás!), že osobností filmového řemesla byla dlouhá řada.

 

Nevynechal ani otázku návštěvnosti. I když samozřejmě nebylo v dané chvíli možno uzavřít evidenci, navíc před Febiofestem byl ještě měsíc putování po republice, ale z předběžných údajů už v té chvíli vyplývalo, že návštěvnost byla opět vyšší než rok před tím.

 

Zmínil se také o náročném a mimořádném projektu, dvanáctihodinovém filmu, který se promítal jako souběžná část programu v dislokovaném kině Ponrepo. Jak nás Fero Fenič informoval, byl se tam - horečka nehorečka - osobně podívat. A s povděkem, úctou i překvapením zjistil, že celý film sledovalo od počátku až do konce 35 - jak řekl doslova - ´filmových fanatiků´. A jak se mu na vlastní oči zdálo, nebylo to jen kvůli servisu, který kino nabídlo (káva, čaj) těmto filmovým maratoncům, ale opravdu kvůli filmu jako takovému.

 

Pak si vzal opět slovo Kamil Spáčil a dodal, že nic na festivalu samozřejmě není definitivní, že sami moc dobře vědí, co se nepovedlo, jak chtěli, a že to vezmou v potaz pro další ročník. Stejně jako konstantní fakt, nepochopitelnou, leč tradiční nevstřícnost MČ Prahy 5 vůči festivalu.

 

Fero Fenič ho doplnil, že to ale rozhodně nevzdají, protože umístění festivalu na Smíchov, považují za ideální, neboť se festival koná téměř v centru města, s dokonalou dopravní obslužností a vynikajícím zázemím, jaké nemá většina podobných festivalů po světě. 

 

Pak už následovalo jen vzájemné děkování. Pořadatelů novinářům, novinářům a pořadatelům. A z úst Fera Feniče zaznělo velmi uznalé a příjemné: „Bez novinářů by nebyl festival.“

 

K čemuž dodáváme za www.www-kulturaok-eu.cz, že bez Febiofestu bychom my, novináři, nemohli zase ve svých mediích nabídnout čtenářům tak dokonalý průřez světovou filmografií.

 

Takže díky a těšíme se na filmový maraton zase za rok… Febiofest 2019: 21. - 29. 3. 2019

 

 

A to nejlepší nakonec!

 

Závěrečná zpráva od pořadatelů Febiofestu 2018!

25. ročník Febiofestu navštívilo téměř 70 tisíc diváků

 

Jubilejní ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest opět potvrdil, že zájem o českou i světovou kinematografii u nás stále trvá. I po 25 letech, kdy festival nabízí to nejzajímavější nejen z aktuální filmové produkce, jej stále navštěvují desítky tisíc diváků.

 

Letošní ročník kromě pražské části, která se uskutečnila od 15. - 23. 3. 2018, nabídl v průběhu března a dubna program v dalších 16 městech po celé republice v rámci tzv. festivalových ozvěn. Celkem se tak Febiofestu zúčastnilo více než 67 tisíc návštěvníků z celé republiky. Těm bylo promítnuto na 170 filmů z 56 zemí světa. Z nich bylo 136 filmů nedistribučních a 34 těch, které mohou v kinech vidět i běžní diváci.

 

Z celkového počtu bylo 143 filmů uvedeno v české premiéře.  

 

V rámci 64 projekčních dnů proběhlo v Praze na 492 projekcí a v regionech potom další 103.

 

Celkem se tedy v rámci festivalu promítalo téměř šestsetkrát.

 

Febiofest představil celkem 232 hostů, z toho 58 zahraničních, 24 českých a 13 hostů se zúčastnilo festivalu v rámci sekce Industry.

 

Proběhlo přes 120 diskuzí s tvůrci, lektorských úvodů nebo speciálních představení filmů.

 

 

Vítězem festivalu se v rámci sekce Nová Evropa stal snímek francouzského režiséra Xaviera Legranda Střídavá péče (Custody), který distribuuje Artcam Films.

 

 

Cenu Amnesty International Febiofest Award získal snímek Vnitřní  život (Insyriated) režiséra Philippa Van Leeuwa, který vznikl v koprodukci Belgie, Francie a Libanonu.

 

Ceny Kristián si letos odnesli francouzská herečka Catherine Deneuve, francouzsko-arménský šansoniér a herec Charles Aznavour, francouzští režiséři Arnaud Desplechin a Leos Carax a česká herečka Daniela Kolářová.

 

Vítězi soutěže I ty jsi filmařem se stali Adam Karásek a Ondřej Smejkal.

 

Febiofest v rámci 25. ročníku uvedl ve světové premiéře české filmy Do větru režisérky Sofie Šustkové a Neptun režisérky Adély Babanové.

 

Zahajovacím filmem byl snímek Večírek režisérky SallyPotter a zakončovacím Souboj pohlaví režisérů Valerie Farisa Jonathana Daytona.

 

Mezi nejoblíbenější snímky festivalu patřily filmy Dej mi své jméno, Song to Song, Večírek, Podle skutečné události, Neposlušnost, Easy, Dřevorubec, Svůdce, Pod jedním stromem nebo Neznámý voják.

 

 

 

Partnerskou charitativní organizací festivalu byl letos Nadační fond Kapka naděje, jehož zástupce převzal na zakončovacím večeru šek na téměř 20 000 Kč jako výtěžek z prodaných festivalových vstupenek a 605 000 Kč jako výtěžek z prodeje vstupenek na koncert Karel Svoboda 80, který se ve spolupráci s Febiofestem konal ve Španělském sále Pražského hradu.

 

Ve spolupráci s festivalem vzniklo také nové CD Evy Pilarové s názvem Pilarka a přátelé, kde se jako hosté objevili například Karel Gott, Aleš Cibulka či Jan Onder.

 

 

 

 

Doprovodný festivalový program nabídl celkem 24 akcí zahrnujících workshopy, semináře, divadelní představení, výstavy či speciální večery. V rámci festivalového stanu na Václavském náměstí bylo promítnuto dalších 64 filmů nad rámec festivalové nabídky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Febiofest společně s jabloneckou Českou mincovnou poctili v letošním roce ražbou pamětní medaile jednoho z nejvýznamnějších českých herců Jiřího Kodeta. Zlatou medaili převzala jeho manželka, paní Soňa Kodetová spolu s dcerou Bárou Kodetovou.

 

Festival zakončil 22. dubna speciální vzpomínkový večer k poctě zesnulého režiséra Miloše Formana projekcí jeho oscarového snímku Amadeus, doplněné vystoupením Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK v Obecním domě.

 

Letošní novinkou budou letní festivalové ozvěny v 10 městech po celé republice, kdy se festival vydá na roadshow, dvoudenní akce festivalového letního kina.

 

„Letošní ročník opět překonal ročník předchozí hned v několika ohledech.

Byl sice náročný, ale znovu jsme si potvrdili,

že českého diváka filmy stále baví a že stojí za to připravit pestrou nabídku českých i zahraničních snímků,

pozvat zajímavé hosty a dát příležitost začínajícím filmařům představit svoji práci širokému publiku.

Už nyní začínáme pracovat na dalším ročníku a těšíme se znovu příští rok v březnu,“

dodal ředitel festivalu Kamil Spáčil s tím,

že příští rok se festival uskuteční v termínu 21. - 29. 3. 2019.

 

Febiofest 2019: 21. - 29. 3. 2019

 

 

 

Hodnocení:  100 %

Richard Koníček

Foto: © Ing. Olga Koníčková, www.febiofest.cz

 

 

 

www.febiofest.cz

www.facebook.com/febiofest

www.youtube.com/user/ifffebiofest

www.instagram.com/febiofest

https://twitter.com/febiofest