Febiofest 2018: Planeta Česko aneb když vlaštovky nové technologie přelstít dokážou…

16.04.2018 15:33


Mezinárodní filmový festival Praha - Febiofest slaví 25 let!

 

 

 

 

 

 

Generace

Letošní nově nazvaná sekce Generace představuje tituly, z kterých si vyberou dospívající diváci i rodiny s dětmi.

Snímky se tematicky zabývají vlivem a následky života na sociálních sítích, jak je člověk vnímán mezi svými kamarády, jaký obraz skrz tyto platformy o sobě vytváří, a jak nebezpečné může být ono „sdílení.“

Ve výběru nalezneme též filmy o propadnutí světu populární kultury,

o snaze zapadnout do nové party, mezi nové kamarády,

ale také o tom, jak se kamarádství může zvrhnout v nechtěné těhotenství.

Pro ty nejmenší jsou zde naopak aktuální animované produkce nebo dokumentární film Planeta Česko,

odhalující skrytou rozmanitost přírody za naším domem.

 

 

Planeta Česko/Divočina začíná za vašimi dveřmi...

Dokumentární barevný snímek režiséra a kameramana Mariána Poláka (41 let) dokazuje, že nemusíme jezdit do exotických zemí, abychom mohli žasnout nad divy přírody.  Často je totiž máme přímo před očima, stačí se jen pořádně rozhlédnout. Pak uvidíme třeba vlaštovky, které dokážou otevřít dveře na fotobuňku. Právě režisérova schopnost objevovat nevšední detaily dělá ze snímku Planeta Česko přírodopisný dokument světového formátu.

 

Planeta Česko je celovečerní přírodovědný film, kde po vzoru Zázračné planety BBC si  autor všímá české přírody takovým vzrušujícím způsobem, že si jako diváci uvědomíme, jak je naše země krásná, přestože z našeho hlediska ji ani snad za exotickou nepovažujeme (pro cizince, zejména ze zemí Asie, jsme však zemí naopak exotickou). Snímek s komentářem, který namluvil herec Kryštof Hádek, (který nejen že čte osobní komentář Mariána Poláka, ale i občas mluví i za někoho jiného, koho na plátně vidíme či slyšíme), je tak po celou svou dobu vskutku napínavou podívanou pro dospělé i děti.

 

 

 

 

 

Zhlédneme například příběh louží, které nabídnou tak domov jiným živočichům, které tu žijí po staletí...takže si snad uvědomíme, kam vede naše touha všechno na planetě Zemi zabetonovat...?!

Marián Polák díky nejmodernějším technologiím nám tak mohl ukázat a předvést život a příběhy pro nás nejobyčejnějších živočichů Česka víc než 40 druhů volně žijících zvířat jako např. sysla, užovky, vážky, tesaříka…kdy si mnozí z nás mohou vzpomenout na své dětství a setkání s nimi.  Jistě nás zaujme příběh vlaštovek na nádraží, jež dokážou přelstít fotobuňku tak, aby se jim otevřely dveře k jejich hnízdům s ptáčátky, umístěných uvnitř vestibulu nádraží stanice, atp.  

 

Titul: Planeta Česko / Wilder Than Wilderness / Planeta Česko

Země původu: Česká republika

Rok výroby: 2017

Režisér: Marián Polák

Kamera: Jiří Petr, Marián Polák

Střih: Tomáš Doruška

Hudba: Kriatian Koll, Jarda Svoboda

Kopie: Aerofilms s.r.o.

Producent: Radim Procházka

Distributor: Aerofilms s.r.o.

 

 

 

 

 

 

 

Hrají: Sysel obecný, Datlík tříprstý, Užovka podplamatá, Chřástal polní, Vážka čtyřskvrnná, Tesařík alpský, Vlaštovka obecná, Listonoh letní, Kulíšek nejmenší…

 

Stopáž: 81 minut

Původní znění: česky

Titulky: anglické

Premiéra: 22. 3. 2018

 

Hodnocení:  100 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková, www.febiofest.cz

 

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=5kgclbAf2Kk