Febiofest 2018: Mark Gatiss aneb baví mě dělat více věcí najednou…

20.03.2018 21:14

 

Mezinárodní filmový festival Praha - Febiofest slaví 25 let!

Jubilejní 25. ročník mezinárodní přehlídky Febiofest

se koná od 15. do 23. 3. 2018 v pražských kinech

CineStar Anděl, Černý Most a Ponrepo.

 

 

Hotel Boscolo/salon Tosca - Praha

17. 3. 2018

 

 

 

 

 

Na tiskové konferenci, kterou uspořádalo vedení MFF Praha – Febiofest 2018, jsme se v Hotelu Boscolo setkali s hostem festivalu -  sympatickým britským režisérem, scenáristou, producentem a hercem, kterým nebyl nikdo jiný než Mark Gatiss, který se do Prahy prý moc těšil...   Akci moderoval zkušený Pavel Sladký.

 

Baví mě dělat více věcí najednou…

Otázky od novinářů jen pršely a usměvavý Mark Gatiss na ně trpělivě odpovídal.  Vyslechli jsme si Gatissovy zajímavé názory, protože Gatiss dokáže vymyslet, napsat, zrežírovat film a ještě si v něm zahrát a zprodukovat ho.  Velmi aktivní Gatiss píše rád, rád hraje „baví mě dělat více věcí najednou“, ale vždy si udělá pro sebe přestávku, kdy nic nedělá, aby předešel  stressu.

 

 

Předního britského komika i scenáristu, Marka Gatisse, známe především jako spoluautora a výkonného producenta britského televizního seriálu Sherlock, který se stal hitem stanice BBC, kde po boku herců Benedicta Cumberbatche a Martina Freemana ztvárnil bratra titulního hrdiny Mycrofta Holmese.

 

 

Mark Gatiss je producent nového 8-dílného  televizního cyklu z produkce BBC Queers o životě homosexuálních menšin (1917 – 2017), který Mark Gatiss do Prahy na Febiofest také přivezl.

 

  • Mark Gatiss režíroval a věnoval se tomu případ od případu, aby to nebyl jen vztah dvou lidí, kteří u toho byli…
  • Mark  Gatiss poskytl prostor lidem, kteří pro televizi dosud nepsali - a tak dostali první šanci v televizi, kterou by jinak nedostali
  • Mark Gatiss připomněl, že již uplynulo 50 let dekriminalizace homosexuality v Anglii a ve Walesu,   ale také dodal, že se situace stále  mění, protože předsudky vůči homosexuálům i rasismus bují dále pod povrchem, přestože  V. Británie je známa svou vysokou mírou tolerance vůči homosexuálním menšinám. Dál  Mark Gatiss dodal, že má obavy,  že jakmile nastane nová vláda, že se může stát, že  zákon z roku 1957 zanikne

 

Poté Mark Gatiss také připomněl seriál Sherlocka Holmese, jednoho z nejvíce hraných postav ve světě. Natáčel se po 10 letech, kdy se na Holmese pozapomnělo, a tak BBC vstoupila sice na tenký led, v  novém  seriálu Sherlocka zmodernizovali a  slavného detektiva přenesli do 21. století, a tak stvořili Sherlocka Holmese pro novou generaci. Tvůrci projektu, Steven Moffat a Mark Gatiss, napsali dokonale promyšlenou poctu oblíbenému spisovateli, která ctí základního ducha jeho díla a zároveň je jeho moderní interpretací. Čerpali motivy ze známých klasických příběhů z viktoriánské doby, které invenčně adaptovali na podmínky současného globalizovaného světa.

 

Čtyřdílná série zaznamenala obrovský úspěch a získala celkem 9 televizních cen Emmy a 12 cen Britské filmové akademie (BAFTA).

 

 

A financování Sherlocka? Financování seriálu byla prý brnkačka.

 

Mark Gatiss dále hovořil o dalších světových postavách jako jsou  Tarzan a Drákula. Jinak pro své natáčení  Drákuly hledá novou, raději by našel neznámou hereckou tvář.

 

Mark Gatiss se za básníka nepovažuje, jen jednu báseň zplodil, a to ještě jen formou veršovánky (takže vydanou sbírku básní u něj nehledejme) odpověděl na článek jednoho kritika, který přirovnal Sherlocka Holmese k Jamesi Bondovi, protože se kritik chtěl svým článkem zviditelnit a vyvolat senzaci.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mark Gatiss (* 17. 10. 1966 Sedgefield, County Durham, Anglie)

Jako milovník sci-fi a Doctora Who stojí za scénáři několika dílů kultovního seriálu, který v roce 2005 zaznamenal v BBC úspěšný comeback. V některých si i zahrál.

Mark Gatiss také píše knihy a komiksy a je jedním z tvůrců slavné komediální skupiny Liga gentlemanů. Od poloviny 90. let 20. století v ní působil jako scenárista i představitel několika rolí.

 

  • scénáristicky a herecky zasáhl do seriálu Hercule Poirot, minisérie Crooked House, jeho scénáristická tvorba pro televizi zahrnuje také epizody seriálu Nighty Night
  • mezi další televizní adaptace patří Gatissova scénáristická práce na dokumentárním seriálu Dějiny hororu či Horror Europa
  • mimo jiné ztvárnil také herecké role  - Hra o Trůny - zástupce Železné banky v Braavosu Tycha Nestorise či jako Lorda Roberta Cecila v seriálu Střelný prach
  • je otevřený homosexuál           

 

 

 

 

Olga Koníčková (zdroj: wikipedia, www.febiofest.cz)

Foto: © Wenca NiKoníček

samanam@seznam.cz

www.facebook.com/wenca.nikonicek

www.gothichell.rajce.idnes.cz