Febiofest 2018: Kde je Kyra? aneb když malá chybička v čísle způsobí nenapravitelnou katastrofu…

04.05.2018 12:52

 Mezinárodní filmový festival Praha - Febiofest oslavil 25 let!

MADE IN USA

Ačkoliv je hollywoodská filmová produkce asi nejznámější na světě,

vzniká vedle ní každý rok mnoho nezávislých amerických filmů,

vytvořených mimo velká studia,

které díky své svobodě a důrazu na autorství přinášejí jiný pohled na současnou Ameriku.

Reagují na aktuální problémy s častokrát nekompromisní naléhavostí a svérázným vizuálním stylem.

Ukazují krajinu rozdělovanou nejen prezidentem a politikou,

ale i sociálními rozdíly, sexismem, předsudky a xenofobií.

V letošním žánrově pestrém výběru

 se nabízí pohled na druhou stranu hollywoodské mince,

na které najdete místo komiksových hrdinů,

zachraňujících planetu nadpřirozenými schopnostmi,

hrdiny skutečného amerického života,

kteří i přes svoji

znevýhodněnou pozici a nedostatky

následují svoje sny, vášně a touhu po autenticitě,

aby zachránili alespoň jeden jediný život.

Ten svůj.

 

Kde je Kyra?

Nezaměstnaná Kyra pečuje o nemocnou matku a obě musejí vyžít z její penze. Situace se stále zhoršuje  a po matčině smrti se hrdinka vydává na tajemnou a nebezpečnou cestu,  která by ji mohla stát život. Režisér Andrew Dosunmu poukazuje na odcizenost velkoměst, ekonomickou krizi a ztrátu nadějí v moderním světě.  Film, přes značně stylizovanou kameru Bradforda Younga, nabízí unikátní zobrazení chudoby i morálního propadu.  (oficiální anotace)

 

Proč jsme si na www.www-kulturaok-eu.cz vybrali americký film Kde je Kyra? No, kvůli nám oblíbené a léta sledované americké herečce Michelle Pfeiffer, která zde představuje milovanou dceru, pečující o svou starou matku.

 

Celý snímek se odehrává v neustálém, zcela nepříjemném, přítmí. Snímek je umístěn především do domova Kyry, kam Kyra přichází domů večer, již znavena neustálým hledáním místa.  A po smrti matky, kdy Kyra musí platit nájem, vyvstává před ní problém, kde má na něj vzít peníze? Penze matčina je určena matce, a ta již tu není. Kyra si však poradí, přitom často pochybí, a tak se dostane na cestu, která již nevede zpět… což platí i pro jejího partnera (hraje Kiefer Sutherland)…a proto na závěr snímku se musíme ptát, kde je Kyra?! A z nekonečného přítmí ve snímku nikdy nevyjdeme ...

 

 

 

 

 

 

 

Titul: Kde je Kyra? / Where Is Kyra?

Země původu: USA

Rok výroby: 2017

Režisér: Andrew Dosunmu

Kamera: Bradford Young

Střih: Oriana Soddu

Hudba: Philip Miller

Producent: David Hinojosa, Rhea Scott, Christine Vachon

Distributor: Great Point Media

Scénář: Andrew Dosunmu, Darci Picoult

Hrají: Michelle Pfeiffer, Kiefer Sutherland

Stopáž: 99 minut

Původní znění: anglicky

Titulky: české

Žánr: psychologické drama

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení:  69 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková, www.febiofest.cz

 

Michelle Pfeiffer (* 29. 4. 1958 Santa Ana, Kalifornia, USA)

Krásná stálice hollywoodského nebe se narodila Donně a Dickovi Pfeifferovým jako jedno ze čtyř jejich dětí

 

  • má 3 sourozence Lori, Dedee a Ricka
  • v dětství jí byly bližší klučičí kolektivy, ale jinak jako každá dívka trpěla v pubertě komplexy ohledně vzhledu
  • Mám křivou pusu a nos jako kačer Donald,“ myslela si nešťastná Michelle Pfeiffer

 

Její komplexy byly však úplně zbytečné, už za pár let, kdy se rozhodla stát herečkou (po zkušenostech s prací v supermarketu), vyhrála Miss Orange County. Začala brát kurzy herectví, přestěhovala se do Hollywoodu, chodila na konkurzy a postupně se objevovala v malých rolích např. v seriálu „DELTA HOUSE“.

 

Dá se říct, že její kariéra začala opravdu propadákem, jak má být, POMÁDOU 2. Ale o co slabší je film, o to krásněji vypadá představitelka hlavní role. Všimli si jí producenti, ale např. režisér Brian de Palma jí zprvu kvůli Pomádě do své ZJIZVENÉ TVÁŘE odmítal a rozhodl se jí obsadit až po tom, co ji viděl ve skutečnosti.

 

  • 1985 získala hlavní roli v JESTŘÁBÍ ŽENĚ. Romantická fantasy o prokletí a lásce, kde se krásná Isabeau v noci mění v jestřába, byla role pro křehkou Michelle jako stvořená.
  • po pár nevýznamných filmech se objevila jako Sukie Ridgemont v hororové komedii ČARODĚJKY Z EASTWICKU, spolu s už opravdovými hvězdami Jackem Nicholsonem, Susan Sarandon a Cher. Od této chvíle přichází období její největší slávy a největších úspěchů.

 

  • 1988 ji obsadil Jonathan Demme do krimi komedie MANŽELSTVÍ S MAFIÍ. Role manželky gangstera jí vynesla první nominaci na Zlatý glóbus. Hned na to se objevila jako Madame de Tourvel v jedné z nejzdařilejších filmových adaptací NEBEZPEČNÝCH ZNÁMOSTÍ Choderlos de Laclose a její výkon v tomto historickém dramatu byl oceněn nominací na Oscara. Do třetice odlišných žánrů v roce 1988 si zahrála majitelku restaurace v TEQUILA SUNRISE, s Melem Gibsonem a Kurtem Russelem. Film nebyl pro její kariéru nijak důležitý, snad jen jako pikantnost, byl to druhý film, ve kterém Michelle podstoupila scénu ´bez´.

 

Další nominaci na Oscara získala za roli barové zpěvačky ve filmu BÁJEČNÍ BAKEROVI HOŠI, písničky, které se tu objevily, sama nazpívala. Snímek RUSKÝ DŮM, kde hrála po boku Seana Conneryho nebyl nijak úspěšný, ale i tak byla za roli v něm nominovaná na Zlatý glóbus.

  • 1991 si podruhé zahrála s Al Pacinem, a to ve velice příjemné romantické komedii Frankie a Johnny (opět nominace na Golden globe). Ústřední melodií filmu je nádherný Svit luny Clauda Debussyho. V roce 1993 další nominace na Oscara za film POLE LASKY, odehrávající se v době zavraždění JFK.

 

V roce 1992 už na ní čekala záporná postava Kočičí ženy a roztržité zakomplexované sekretářky SelinyKyle v jednom, v Burtnově pokračování Batmana, BATMAN SE VRACÍ. O rok později vyměňuje kožený černý oděv za historický kostým v dramatu Martina Scorseseho VĚK NEVINNOSTI, kde se jako hraběnka Olšanská připlete do idylického vztahu mladých snoubenců. Ve VLKOVI se po dlouhé době před kamerou objevila s Jackem Nicholsonem. V roce 2001 ztvárnila právničku Ritu v dramatu JMENUJI SE SAM, kde byla ale trochu zastíněna výkonem Seana Penna, ale jen malinko.

 

  • je šťastně vdaná za scénáristu a producenta Davida Kellyho, má syna Johna Henryho a adoptovanou holčičku Claudii Rose

 

Častokrát byla umístěna mezi padesátku nejkrásnějších lidí světa, pyšní se titulem nejlépe oblékaná hollywoodská herečka, a její obličej je odborníky považován za dokonale souměrný.

 

https://www.youtube.com/watch?v=Vj3DSZKarNU