Febiofest 2018: Do větru/Into the Wind/ aneb jakou podobu má svoboda jako taková a jaké jsou její limity?

21.03.2018 16:26

Mezinárodní filmový festival Praha - Febiofest slaví 25 let!

Cinema Star Anděl - Praha

19. 3. 2018 - 19. 30 hodin

22. 3. 2018 – 14.30 hodin

23. 3. 2018 – 17.30 hodin

23. 3. 2018 – 17.30 hodin Praha/Černý Most

 

 

Sekce letošního Febiofestu - Central Park obsahuje

distribuční předpremiéry, české premiéry, komedie, historická dramata, melodramata, roadmovie,

a herecké hvězdy v hlavních rolích.

Najdeme zde velké množství kvalitních snímků s diváckým potenciálem.

Sekce je nazvaná podle známého ústředního parku v New Yorku.

Zde se potkávají lidé všech věků, profesí, zájmů, rodiny s dětmi, sportovci i romantické duše.

Obdobně by i tato sekce měla být otevřená všem divákům

a zaujmout nejen pravidelné návštěvníky festivalu,

ale i ty, kteří třeba na Febiofest zavítají zcela poprvé.

 

Na www.www-kulturaok-eu.czjsme zhlédli novinářskou projekci první české boat movie Do větru, přičemž jsme vůbec netušili, že se jedná o docela zajímavé milostné drama.

 

 

Sourozenci Matyáš a Natálka se jednoho dne z domova bez vysvětlení sbalí a odjedou do Řecka, kde se nechají zaměstnat jako posádka na jachtě. Iluzi dokonalé svobody, kterou v izolovaném světě zdánlivě prožívají, naruší příjezd Honzy, syna majitele lodi. Mořská roadmovie, která se na pozadí současné uprchlické krize snaží najít odpověď na to, co dnes vlastně znamená svoboda, je celovečerní debut české režisérky Sofie Šustkové (oficiální anotace).

 

Vyplouváme…

Nejdříve se seznámíme s mladým Vladimírem Polívkou v hlavní roli Honzy, který si telefonicky domlouvá letní plavbu na otcově jachtě až na řecký ostrov Lesbos, aby si tam pořídil dokumentární snímek.

 

 

V přístavu na jachtu, kde posádku jachty tvoří mladí lidé, sourozenci Matyáš a Natálie, nastoupí jednoho letního dne  fotograf a dokumentarista Honza (Vladimír Polívka), syn majitele jachty.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jde tedy o příběh tří mladých lidí, kteří jsou vydáni na pospas rozmarům nejen moře, ale i svých vlastních povah. Po celou dobu snímku se nedozvíme, proč Matyáš (v roli skippera a jachtaře) a Natálie o svém domově a rodičích nechtějí mluvit (kteří vůbec nemají ponětí, kam  Matyáš a Natálie odešli), i když  Natálie i po své matce v skrytu teskní….

Honza svým impozantním zjevem a jednáním však naruší iluzi dokonalého soužití sourozenců, skamarádí se s něžnou Natálií, a poté  vyplouvají tak na povrch nepříliš pěkné momenty a skutečnosti, které ukážou jejich bezstarostnost v jiném světle. Matyáš není vůbec dokonalý, spíše nevyzpytatelný …dokáže ublížit i Honzovi, příliš žárlivosti visí ve vzduchu …ale proč tomu tak je?! A kdy a proč Natálie, introvertní a bratrovi tak oddaná sestra, sáhne po svých po houslích a hraje…a  proč stále na ně hraje, když to jen Matyáše zlostí…?! Sami uvidíme, když snímek zhlédneme…není sice akční, ale plyne tak, jak plyne, v rytmu léta, moře, slunce prožitku …

 

 

 

A tak se na závěr dozvíme či nedozvíme nic o touhách a obavách současné mladé generace,  jež díky své nerozhodnosti svou vytouženou svobodu …vlastně proměňuje jen v beznadějnou iluzi…kdy si smysl života představovala jen v bezstarostném si užívání si pomyslné svobody…

 

 

Výkony všech tří herců jsou vynikající, zvláště ty, které se točily v tak stísněném, vratkém  a omezeném prostoru jachty na širém moři (netočilo se totiž na greenscreenu v ateliéru, ale skutečně na moři, jak si to z důvodu autentičnosti přála režisérka filmu Sofie Šustková. ).

 

Scény, které se odehrávaly na ostrůvcích Severních Sporad, kdy jachta zakotvila, se často gradují natolik, že se jako diváci často bojíme o ty své hrdiny… protože stále platí přísloví: jiná země jiný mrav, a svoboda má své formy specifické podle národností… nelze totiž implantovat  vlastní  ideál svobody na zvyky a tradice místních lidí…atp.

 

 

Závěr snímku je nečekaný, ale příhodný… dotýká se tématu migrantů, kteří na chatrných bárkách, i za cenu ohrožení svých životů, plují po témže moři, v iluzi, že jimi vytoužený azyl, ve zcela cizích zemích a mezi naprosto cizími lidmi jim přinese jejich svobodu…

 

Více popíšeme v dalším článku, který se bude týkat tiskové besedy s Jenovéfou Bokovou (Natálie) a Maytášem Řezníčkem (Matyáš).

 

Titul:  Do větru / Into the Wind /

Země: Česká republika

Rok výroby: 2018

Režisér: Sofie Šustková

Kamera: Jan Pivoňka

Střih: Michal Reich

Kopie: A-Company Czech s.r.o.

Producent: Lucie Gorovoj, Michal Nýdrle

Distributor: A-Company Czech s.r.o.,

Scénář: Sofie Šustková

 

 

 

Hrají: Jenovéfa Boková, Vladimír Polívka, Matyáš Řezníček

 

Délka:  75 minut

Původní znění: česky

Titulky: anglické

Distributor: A-Company Czech s.r.o.

 

trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=P40O04k-FXo


Záznam z besedy s tvůrci filmu:

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/febiofest-2018-beseda-do-vetru-aneb-cele-nataceni-byla-jedna-vesela-historka-ale-nektere-z-nich-nejdou-publikovat/

 

Projekce

 

19. 3. 2018 19.30 hodin/CineStar Praha Anděl, #12

22. 3. 2018 14.30 hodin/CineStar Praha Anděl, #12

23. 3. 2018 17.00 hodin/CineStar Praha Anděl, #12

23. 3. 2018 17.30 hodin/CineStar Praha Černý most, #3

 6. 4. 2018 17.30 hodin/CineStar Pardubice #4

 9. 4. 2018 18.30 hodin/Kino Vatra Vsetín

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková, www.febiofest.cz

 

www.a-company.cz

www.thecartel.cz

www.dovetru.com