Febiofest 2016: Dáma v dodávce aneb nesuďte člověka stále jen podle vzhledu!?

20.04.2016 09:18

CineStar Anděl – Praha

17. – 25. 3. 2016

 

Osvědčeným oknem za humna naší zemičky a její kulhající současné kinematografie je a vždy byla sekce Febiofestu - Panoráma světového filmu. Samozřejmě, že všechny naše filmy nemohou být takové jako ty zařazené do této sekce.I v jejich případě proběhl náročný výběr, ale když nic jiného, mohly by bdělému filmaři, ochotnému vnímat světové trendy, naznačit, kudy by měla vést cestička k návratům do zlatých dob československé nové vlny. Třeba…  

 

Letošní – téměř velikonoční - nadílka pražské části Febiofestu obsahovala filmy evokující, bohužel stále přetrvávající a čím dál víc traumatizující ozvuky válečných dramat (Maryland, Madam Kuráž, Nekonečná řeka, Démon či notně nezvyklou ´roadmovie´ za pomstou nacistům napříč Severní Amerikou - Vzpomeň si,viz. náš článek https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/febiofest-2016%3a-%c2%b4vzpomen-si%c2%b4-%e2%80%a6-aneb-jednou-prijde-soudny-den%2c-ale-jak-pro-koho/).

 

Představil se tu ale i film, jenž nabídl představu dystopické budoucnosti (Humr). Nechyběly snímky mapující události skutečné, ale absurditou překonávající fikci (Jack, Orel Eddie, Karbala). V neposlední řadě jsme se mohli vidět i filmy vztahové (Nemravné léto, Sufražetka, Příběh lásky a temnoty). K nim se řadí i film, který jsme na www.www-kulturaok-eu.cz na Febiofestu stihli zhlédnout nazvaný Dáma v dodávce.

Dáma v dodávce

Příběh podivného přátelství ´víceméně podle skutečných událostí´, založený na proslulé hře britského dramatika Alana Bennetta, před jehož dům v londýnském Camdenu, kde se přímo i natáčelo, se v 70. letech nastěhovala v dodávce excentrická, vulgární, tvrdohlavá, nemožná a okouzlující důchodkyně - a zůstala tam 15 let. Jeden (zcela rozdvojený) Alan tento příběh žije a druhý s lakonickým komentářem vypráví, přičemž centrem pro oba je ona dáma s dodávkou odmítající se hnout, ve fantastickém podání Maggie Smithové, která ji hrála již na divadle. Filmový Alan postupně objevuje její minulost a ona se stává součástí jeho života. (z tiskových materiálů)

 

Kdo by ji v této zemi neznal…

Maggie Smith. Nepřehlédnutelná, nezapomenutelná a tak vrcholně specifická, že není asi nikoho, kdo by ji neznal. Možná ne hned podle jména, ale její podoba je nezapomenutelná. Stejně jako její herecké umění. A hlavně, hrála v sérii o Harry Potterovi. A to stačí k nesmrtelnosti. Řeč je o Maggie Smith, či chcete-li profesorce Mc Gonagallovou z potterovské ságy, ale také o dalším nepřehlédnutelném seriálu, tentokrát televizním, už také kultovním Panství Downton, které naštěstí poctilo i naše televizní obrazovky. A to mluvíme pouze o těch úplně nejvýraznějších postavách z poslední doby, které zasáhly českou kotlinu a její diváky. A jak. Uvážíme-li například, že Maggie Smith je dnes 81 let, tak když zápasila ve filmu s profesorem Snapem (hrál ho Alan Rickman), tak jí bylo už 76 let. A kdo si na scénu vzpomíná, uzná, že to bylo něco. Zákonitě se tak stala - až do té doby - ale zdá se, že dodnes úplně nejstarší ženou, která kdy natáčela bojovou scénu…

 

Šarm a síla ji neopustily ani v osmdesáti letech

Ale zpět k nezapomenutelné Dámě v dodávce. Šarm a síla ve filmu, jenž stojí a padá (při vší úctě k výkonu protihráče Alexe Jenningse) s Maggie Smith, rozhodně neopustily ani loni, když v 80(!) letech natáčela tenhle svůj - zatím poslední distribuovaný film Dámu v dodávce.

 

 

Nezaměnitelné oči, nezaměnitelná gesta, nezaměnitelný šarm

Maggie Smith se zjevnou chutí hraje bezdomovkyni z vlastní vůle. Páchne, má všechny atributy těch, jichž se u nás v parcích a tramvajích přímo štítíme pro jejich špínu a odpudivost. Ale Maggie nám ve filmu dokazuje, že vzdor naší logické, přirozené a do jisté míry i pochopitelné předpojatosti, to jsou pořád ještě lidé.

A že netušíme, jak jejich osudy mohou být někdy spletité. Příběh Maggie Smith, v roli její postavy, tedy rozhodně vůbec, ale vůbec přímočarý nebyl. Určitě se to nedá zobecnit na všechny bezdomovce. Všichni nebyli původně někým, jako v případě postavy ztvárňované Maggie Smith, a to dokonce přímo  Někým s velkým písmenem ´N´ na počátku, aby se jako ona hrou zlovolného osudu stali něčím úplně jiným.

Ji to, co ji srazilo, zranilo, dohnalo k tomu, že se zařekla vůči všemu, co milovala. Rozhodně většina bezdomovců - u nás i Británii - neprožila tak omylný šok, se kterým se nikdy nevypořádala a raději se za živa odebrala z původního života do života jiného.

 

Přešla tak nějak do ilegality

Postava ztvárněná famózně Maggie Smith se uchýlila zcela dobrovolně do nové identity, do identity, která jí umožnila unikat všemu, co si jen myslela, i všemu, co se opravdu stalo.

 

Dáma v dodávce je krásný lidský film

Film o úžasné síle osobnosti, jenž má charisma, ač je úplně na dně, která je svá, ač se jí všichni straní a štítí, ač se všichni kolem ní farizejsky na venek tváří chápavě a soucitně. Ale umí si života užívat. Protihráčem jí je neuvěřitelně trpný starý mládenec (Alex Jennings) se všemi svými chybami, se svými pochybami a hlavně svým tajeným soukromým životem. Zprvu je to jen zvídavý spisovatel, který ji studuje jako objekt. Jako námět. Ale později, postupem časuji v rozporu se svým postavením, se svou kariérou a svým vychováním ji přijímá jako takovou prazvláštní, ale opravdovou přítelkyni.

 

Patnáct let se jí věnuje

Přesto, že to sám i jeho alter ego nechápou, 15 let té podivné té vlezlé, svébytné a přece úžasně moudré a lidské bezdomovkyni pomáhá. Ne pro laciné gesto k ukojení jeho svědomí, ale proto, že je tak osobitá. A také proto, že o ní chystá a skutečně nakonec i napíše knihu a pak dokonce i divadelní hru. A jak jsme viděli na Febiofestu, vznikl o ní dokonce i film.

 

Postava Dámy v dodávce je totiž autentická

Ta dáma skutečně v Anglii 70. let žila. Autorská licence s posmrtně zjištěnými fakty vydaly v rukou spisovatele na román. Úspěšný.A divadelní hru.Ještě úspěšnější. Postava ztvárněná Maggie Smith měla totiž kliku, že dodávku zaparkovala v lepší čtvrti, londýnském Camdenu a rovnou před domem předního britského dramatika Alana Bennetta. Není jistě bez zajímavosti, že Maggie Smith už tu roli ztvárňuje pár let na jevišti. A zájem o hru nebo o Maggie neutuchá. Film je přenesením a exteriérovým rozšířením její vrcholné herecké divadelní kreace.

 

Dobře, že film vznikl

Zejména pro naše publikum je film Dáma v dodávce nezbytný. Nebýt něj, zůstávala by jedna z největších britských hereček současnosti, Meggie Smith, pro naše publikum, zaškatulkována jako ´ta profesorka z bradavické školy´. A to by byla škoda. Byla totiž - a budiž jí sláva na výsostech - zatím stále ještě je - velkou herečkou nepřekonatelné anglické herecké školy. A takovou je třeba si ji zachovat pro budoucnost., jako přímo vzorovou ukázku starého dobrého anglického herectví, jehož Meggi Smith je a zůstane nesporně navždy - první dámou moderní doby.  

Titul: Dáma v dodávce / The Lady in the Van / The Lady in the Van 

Země: Velká Británie

Rok výroby: 2015

Režie: Nicholas Hytner

Hrají: Maggie Smith, Alex Jennings, Jim Broadbent, Frances De La Tour, Roger Allam

Scénář: Alan Bennet

Kamera: Andrew Dunn

Střih: Tariq Anwar

Hudba: George Fenton

Producent: Kevin Loader, Nicholas Hytner, Damian Jones

Distributor: Falcon a.s.

Kopie: Falcon a.s.

Délka filmu: 104 minut

Formát filmu: 2k digital

Původní znění: anglicky

Titulky: české

 

Ocenění a nominace:

Zlaté glóby 2016 – Nominace (Nejlepší herečka v hlavní roli – komedie nebo muzikál)

 

Trailer k filmu:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=0r97PVp3n2Y#t=5

 

Hodnocení:  100 %

Richard Koníček

Foto: © Ing. Olga Koníčková, www.febiofest.cz