Praha - Febiofest 2016: ´Šiška Deluxe´ aneb jsme přece tři kamarádi v globálním světě…

11.03.2016 13:14

Zhlédli jsme v předstihu na novinářské projekci první film v rámci Febiofestu 2016 ´Šiška Deluxe´, který vznikl v koprodukci třech zemí, Slovinska, České republiky a Makedonie.

 

Absurdní komedie se odehrává v lublaňské čtvrti Šiška. Chytrolín a rozumbrada Mile, který ještě ve svých 40 letech stále žije u své matky, jeho stejně staří kamarádi Fedr, kdysi skinhead a nyní rozvedený otec, a bývalý pankáč a sirotek Zekir.

Šance na změnu jejich katastrofálních životů má přijít se společným plánem na otevření pizzerie. Protože se však nedokážou přestat chovat jako břídilové, zákazníci se nehrnou. V tu chvíli se objeví tajemná Jana, která jim vnukne nápad nabízet společně s pizzou unikátní službu ´Šiška Deluxe´: Objednejte si pizzu a spolu s ní cokoliv, co vám udělá radost, a my to zařídíme! Podniku se okamžitě začne dařit a zdá se, že v Šišce jsou všichni díky pizze plnící sny šťastnější. Přinese Šiška Deluxe štěstí i samotným protagonistům?

(oficiální anotace)

 

Začínáme…

Tři kamarádi, Fedr, Mile a Zekir  se nám nejdříve představí…jak později zjistíme, potřebují reklamu…na co?

 

No, počkáme si. V každém případě tři kamarádi jsou ve středním věku a ve svízelné situaci. Nemají stálou práci. A když Fedrovi zemře teta, a jako bývalá švadlena mu ponechá jako dědictví svou již před 8 lety opuštěnou dílnu  - mají všichni zaděláno na problém. Potřebují práci a peníze, a tady se naskýtá úžasná příležitost…a tak si s nimi prožijeme nekonečnou  anabázi od prvního nápadu na pizzerii až po její zkolaudování. Všimneme si také, že úřední šiml funguje všude…ale jak ho překonat?

 

Ve filmovém příběhu (ne příliš pravděpodobném však) se prolínají ještě životní příběhy těchto hlavních protagonistů, z nichž naštěstí hrůza nejde, ale život jim připraví mnohé těžkosti… musíme říci, že ve snímku nechybí vtipy, některé již malé již přemoudřelé děti to dokážou („vy rodiče, vy nejste blbí, ale vy jste nevyzrálí!“), a tak hlavním hrdinům začínáme držet palce.

 

Jenže alkohol je špatný rádce

Když Fedr, který dokáže sehnat všechno, doplatil již před 3 lety na svůj alkoholismus, musí se vyrovnávat velmi těžce se ztrátou milované ženy i dcerky. A tak ještě těžce snáší, že jim třem nefunguje pizzerie, protože alkoholem posilněný personál příliš zákazníky neláká…firma krachuje, a tak si dají inzerát, že přijmou  krizového manažera….a bezdomovkyně Jana to dokáže s nimi natolik, že se vše…no, co, že se vše začne dařit….navrhne přejmenovat firmu na Šiška Deluxe, což obnáší, že každý ze tří partnerů pizzerie uplatní své schopnosti….nebudeme prozrazovat, jaké…ani jak to dopadne. A že reklama pro dobrý rozjezd firmy ale chybět také nesmí, bystře pochopíme také… ale záleží na tom, jaká je to reklama…!?

 

Ale v promítacím sále jsme vydrželi všichni až dokonce, což o něčem svědčí, svědčí to i o vynikajících hereckých výkonech, jak dětských herců, tak i všech herců, a že humoru není nikdy dost, i když se mnohdy zdá být černý…jen vydržet, jako to s nekonečnou trpělivostí a láskou spolu vydrželi Fedr, Zekir a Mile…a za odměnu najdou každý i svou lásku...

 

Ocenění a nominace:  Film Festival Cottbus 2015 - Cena diváků

Pocta: Jan Cvitkovič

Titul:  Šiška Deluxe

Režie:  Jan Cvitković

Země:  Slovinsko, Česká republika, Makedonie

Hrají:  Žiga Födransperg, David Furlan, Marko Miladinović, Petre Arsovski, Jana Prepeluh, Aleksandar Rusić

Scénář: Jan Cvitkovič

Kamera: Jure Černec

Střih: Dafne Jemeršič

Hudba: Aleksander Pešut - Schatzi

Producent: Andrej Štritof, Aleš Pavlin, Ondřej Zima

Distributor: A-Company Czech s.r.o.

Kopie: A-Company Czech s.r.o.

Rok výroby:  2015

Délka filmu:  110 minut

Formát filmu:  2k digital

Původní znění: slovinsky

Titulky:  české

 

https://www.youtube.com/watch?v=SlTsFC5Da0I&feature=player_embedded#t=0

 

Hodnocení:  79 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: Febiofest