Fabricio Lara - THRESHOLD OF A DAWN aneb emoce, které neřeší hranice, kontinenty, jazyk diváka, ale působí - mocně a všude

01.07.2022 13:48

 

 

 

Fabricio Lara

THRESHOLD OF A DAWN

22. 6. – 17. 7. 2022

Knupp gallery

 

 

„Vážení přátelé, sběratelé, po nejistém týdnu čekání na obrazy, nakonec vítězíme a mohu tak ohlásit vernisáž výstavy obrazů Threshold Of a Dawn - od předního bolivijského malíře Fabricio Lara“

Ing. Aleš Knupp - Knupp gallery / Prague

 

 

Takhle nadšená – a více než dobrá – vítězoslavná zpráva dorazila na náš redakční e-mail. Fabricio Lara znovu v Praze!

Jeden z nejpozoruhodnějších malířů současnosti, vynikající tvůrce z daleké Jižní Ameriky a pro nás, středoevropany, dosud stále ještě značně exotické Bolivie, zase vystavuje v Praze! Událost, která by měla být zaregistrována všemi, kdo se o výtvarné umění zajímají profesně, všemi, kdo sami tvoří a všemi, kteří se tak jako my na www.www-kulturaok-eu.cz, rádi kocháme před stojany s vynikajícími obrazy.

Konečně, po tříleté odmlce, způsobené jak pandemií, tak vším, co nám současnost metá pod nohy, na cestě k něčemu pozitivnímu, zase v Praze vystavuje Faabricio Lara!

Díky úsilí a kontaktům ing. Knuppa z delikátní a fajnové Knupp gallery.

A pak se divte, tomu jásavému e-mailu, který nám dorazil do redakce…

 

 

Nová kolekce figurální malby srší energií a životem plným života

 

Když jsme před třemi lety – také v Knupp Gallery – spatřily vyzařující obrazy Fabricia Lary, žhnoucí sluncem jeho země, vitalitou jeho národa a dávnými odkazy na nejvyspělejší andské civilizace, prosycené - za španělské kolonizace – i duchem renesance, ale i temnou stránkou brutální conguisty, ožili jsme.

To vše, lze v podtextu zářivých obrazů hýřících okouzlujícími barvami a svobodomyslnými, povznášejícími náměty, vytušit. Ale divák nemusí být znalcem. Ani malířství, ani dějin, ani historie Bolivie a dokonce ani obrazů Fabricia Lary. I tak jimi bude lapen, uhranut a opojen. Vymykají se totiž všemu, co nabízí běžná evropská malířská klasika a přece nás středoevropany oslovují a poutají.

Tohle vše jsme už totiž pocítili tehdy, před třemi lety, při našem prvním setkání s autorovými obrazy, a to vše, můžeme jen s radostí zopakovat i při našem druhém setkání s Larovými obrazy. Svět, i my, se za ta tři léta až přespříliš změnil, ale práce a náměty tohoto autora - nikoli. Ale neopakuje se, jen si zachová svůj styl a malířský rukopis a plynně tím navazuje na tu svoji někdejší, veleúspěšnou, výstavu z r. 2019.

Kdo měl to štěstí a výstavu tehdy navštívil, ten se rád přijde podívat znovu, tak jako my. A kdo snad minulou výstavu neviděl, má nyní skvělou příležitost to napravit.   

 

 

THRESHOLD OF A DAWN – Na prahu úsvitu

 

Dost však našich diváckých a tudíž subjektivních pocitů, nechme raději zaznít slova odborná, která byla připravena pro novou Larovu pražskou výstavu, tolik nadějně nazvanou THRESHOLD OF A DAWN, čili Na prahu úsvitu.

Kéž by šlo o prorocký název a reálnou vyhlídku. Po covidu, válečné vřavě na prahu Evropy a energetických hrátkách s ohněm, bychom už rádi viděli to příslovečné světlo na konci těchto tunelů, a ocitli se konečně Na prahu úsvitu - THRESHOLD OF A DAWN. A tak se začtěme do kurátorské zprávy, kterou připravila Patricia Mariaca, vizuální umělkyně, La Paz, Bolívie.  

 

 

·         Prodejní autorská výstava figurálních obrazů od bolivijského malíře Fabricia Lary volně navazuje na autorovu úspěšnou výstavu v naší galerii z roku 2019 „Light Presences“. Autor nyní představuje kolekci nových pláten vyznačujících se bohatou pastelovou barevností, typickou pro jihoamerickou tvorbu. Larovy obrazy jsou protkány zobrazením oslavy života lidskou figurou stejně jako např. koňmi, býky, ptáky a další faunou.

·         Bolívijský malíř Fabricio Lara dokumentuje závazek umělce prostřednictvím základních struktur malby. Vytváří obrazové principy, jako je kompozice, rovnováha a barva, způsob života bezmezně věnovaný umění.

·         Jeho poslání,  jakožto malíře, se v něm zrodilo v Oruro city, když se stal dědicem štětců svého otce Gustava Lary a jeho strýce Raúla Lary. Jeho život byl vždy spojován se střízlivými pigmenty krajiny Altiplano a barevnými tradičními slavnostmi, jedinečnými protiklady, které ve výsledku vytváří obraz charakterizovaný "juxtaposing" pocity, pocházejícími z období předků ve spojení se syntetickými barvami, které představují současný svět, ve kterém se pohybujeme.

 

 

·         Schopnost Lary přenášet emoce je rozpoznána v několika zemích, jeho práce je součástí důležitých sbírek a byl oceněn řadou ocenění.

·         Jeho obrazy zvou diváky, aby se ponořili do iluzorních prostorů obývaných mytickými bytostmi, jako jsou červené koně a modří býci, průsvitní ptáci, světelné páry, přítomnost z nějaké vzdálené části vesmíru, která se náhle objeví v paletě zemských tónů.

·         Pro Fabricia ženy na koni v jeho kompozicích nejsou jen téma. Reprezentují filozofii a geny Aymara (jeden z jeho rodných národních kmenů) a specifický způsob bytí. Maluje sílu Pacha Mama nebo Matky Země, která se vrací do současnosti a míchá se s neonovými světly, aby nám znovu ukázala cestu, která nás spojuje s přírodou.

·         Umělecká díla Fabricia Lary nám ukazují, jak vášeň pro malbu a techniku vede k univerzálnímu jazyku, který nás staví do jedinečného prostoru, prostoru jeho malby.

 

Text: Richard Koníček a Marie Kubíčková, DiS.

Foto: Marie Kubíčková, DiS. 

 

 

Fabricio Lara

THRESHOLD OF A DAWN

22. 6. – 17. 7. 2022

Knupp gallery

Revoluční 17 Praha 1

+420731152095

#knuppgallery

www.knuppgallery.com  

Vstup:

PO na objednání

ÚT - PÁ 10:30 - 19 hod  

SO 11 - 18 hod

 

 

Více k autorovi:

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/fabricio-lara-light-presences-pritomnost-svetla-aneb-cerveni-kone-a-modri-byci-ci-zeny-na-koni/