Externí zastínění oken je účinnější...aneb pořiďme si stín

14.05.2013 15:45

Externí zastínění oken je účinnější...aneb pořiďme si stín

 

Léto nás vždy upozorňuje, že už bychom se měli konečně postarat, aby se v případě velkých veder náš dům či byt neměnil v saunu. A totéž platí, máme-li balkon nebo terasu s posezením. I zde je dobré pořídit si stín…

 

Zastínění oken nás chrání před intenzivním slunečním zářením, prachem i hlukem z ulice. Stínění považujeme za významné u obytného domu, kde jsme uplatnili moderní materiály jako sklo či kovy a použili velkoplošné průhledné prvky. Zde má přímé slunce na vnitřní prostředí větší vliv než v případě domu z klasického materiálu jako kámen, cihla. Zde se setkáváme spíše s menšími okny…

 

Nejvíc tepla pouštíme do domu okny. Lze je chránit buď zvenku nebo zevnitř domu. Většího účinu dosáhneme instalací externího stínění zvenku. Současně můžeme ušetřit, neboť kvalitní stínící prvky zachycují přímé sluneční záření, chrání okno před jeho škodlivými účinky a lze tak ovlivnit teplotu v interiéru, čímž snížíme náklady na klimatizaci a chlazení.

 

Vybíráme z více druhů stínící techniky: rolety, markýzy, žaluzie, okenice, slunolamy. Oblíbili jsme si i exteriérové stínící prvky jako např. venkovní žaluzie a rolety. Umístěním předokenních rolet zajistíme kromě ochrany interiéru proti slunečnímu záření i bezpečnostní funkci proti vloupání. Předokenní rolety montujeme jak do novostaveb, tak do starších domů. V případě nového domu skryjeme předokenní roletu v hliníkovém či styroporovém zásobníku, jenž umístíme v překladu (s čímž musí počítat i výrobce zdicích systémů, který má pak speciálně upravené překlady). Říká se jim rolety zaomítací, či nadokenní. Máme-li starší dům, pak exteriérové žaluzie montujeme na okna a dveře dodatečně. Samotnou roletu vybíráme v zabudovaném pouzdře s vedením. Kromě hliníku a plastu používáme dřevo severského smrku nebo borovice, jež se vyznačuje vyšší hustotou, pravidelnější strukturou a lepší tvarovou i objemovou stabilitou.

 

Předokenní rolety standardně ovládáme ručně popruhem nebo klikou, přičemž je lze mít zcela zatažené nebo propouštět malými mezerami lamel menší množství slunečního svitu. Volíme-li elektronický pohon, elektromotor ovládáme dálkově. Pak máme ke každému oknu v domě přiřazeno číslo, jímž se po stisku na dálkovém ovladači roleta stáhne nebo vytáhne. Inteligentnější systémy pomocí čidel ovládají rolety zcela automaticky, i tehdy, když nejsme právě doma. Automatika zaručí, že se v létě nevrátíme do rozpáleného domu. Chceme-li snížit náklady, volíme pohon na solární zařízení.

 

Za možnou konkurenci předokenních rolet považujeme tkaniny screen a soltin. Jde o speciální materiály pro exteriérové a interiérové použití, jimiž částečně propouštíme sluneční záření jako přes klasický závěs. Považujeme je za pevný materiál s vysokou odolností vůči povětrnosti. Až o 90 % snížíme účinky tepelného záření a zabráníme přehřátí interiéru. Screen tvoří skelná vlákna, obalená probarveným PVC, jež jsou po utkání spečena v peci. Soltin je látka tkaná z polystyrénových vláken, na něž se za tepla nanesla vrstva PVC.

 

Vybereme-li venkovní zastínění formou markýzy, jež současně chrání i před deštěm, pak volíme buď markýzy korbové (pevné), jež nezasuneme, a nebo je vysouváme. Existují tři typy: otevřené, polokazetové a kazetové. Markýzy se skládají z nosné konstrukce, plachty a výklopných či vysouvacích ramen sloužících k optimálnímu napínání textilní látky. Markýzy lze montovat na stěnu, strop ale také třeba na krokev. Vysouvání ramen, a tím i látky, provádíme ručně, klikou, nebo pomocí motoru, s dálkovým ovládáním. Může být doplněno o světelné a větrné čidlo. Výrazně také zvýšíme komfort ovládání markýzy pomocí světelného čidla, které samo zatáhne markýzu při setmění. Větrným čidlem zase zamezíme poškození markýzy při sílícím větru, neboť automaticky dává motoru pokyn k zatažení. Výrazně se tím prodlužuje životnost použité látky. Markýzy považujeme za vítaný architektonický doplněk, který si lze nechat vyrobit i na míru, případně si vybereme i materiál.

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: internet