Expozice KAISERPANORAMA - historický stereoskop aneb jak to bylo, když ještě nebylo kino

29.12.2021 17:42

 

Expozice KAISERPANORAMA - historický stereoskop

Stálá expozice

Malovaný dům         

Třebíč

 

           

V létě letošního roku jsme navštívili Třebíč. Další z měst, které jsme chtěli poznat blíže, než jen „z rychlíku“. Přijeli jsme proto autobusem. A týden, který jsme poznávání tohoto kulturně a historicky až neuvěřitelně bohatého města, znamenal celotýdenní, každodenní, bohatý poznávací program, a stejně nejsme přesvědčeni, že jsme objevili a nějakým způsobem poznali vše, co Třebíč nabízí.

 

 

Již dvakrát jsme se na stránkách www.www-kulturaok-eu.cz vrátili a ještě řadukrát se časem vrátíme do Třebíče. A rádi. První dva naše návraty, byly – jak jinak – na výstavy, které mají svůj konečný termín a které jsme samozřejmě nepřehlédli a nevynechali. Jedna z nich byla v samém centru města, na - v době naší návštěvy totálně rozkopaném - ale po celou dobu aktivně rekonstruovaném náměstí, jež má pro Pražáka milé jméno – Karlovo náměstí.

Perlou tohoto náměstí je ale především téměř gotický dům, zvaný Malovaný dům. Zmiňovali jsme se oněm již v našem článku o výstavě, kterou jsme v jeho nitru tehdy navštívili. Dnes se ale do tohoto domu ještě vrátíme, protože krom měnící se velké výstavy, je v něm ukryta i malá, ale velice zajímavá expozice, která je stálá a jmenuje se – Kaiserpanorama.

 

 

Kaiserpanorama – předchůdce kinematografu

 

Kaiserpanorama, název netřeba překládat, je historický stereoskop. Tohle slovo raději přeložíme, když řekneme, že stereoskop je optický přístroj, umožňující plastické a perspektivní vidění plochých fotografií. Používal se v době, kdy jiné stejně fungující technologie ještě nebyly a sloužil ke hromadnému předvádění stereoskopických fotografií, čili diapozitivů, nanesených na skleněné desky. Počátky provozu třebíčského stereoskopu, Kaiserpanorama, sahají do prvních let 20. století.

 

  

Kde se vzal, tu se vzal?

 

Jak jsme se dozvěděli, příběh tohoto unikátního přístroje je třeba odvíjet – jako vše pozitivní – od zájmu správných lidiček na správném místě ve správnou chvíli.

Kaiserpanorama bylo ve sbírkách Muzea Vysočiny Třebíč a bylo v troskách. Ale bylo. A tím správným mužem na správném místě ve správnou chvíli byl ředitel muzea ing. Jaroslav Martínek. Toho unikátní přístroj v tak žalostném stavu nenechal chladným a dal ho zrestaurovat. A nebyla to žádná legrace, naši předkové byli koumáci, takže zrestaurování přístroje dnes, trvalo pracovníkům muzea plné dva roky.  A také pár bezesných nocí při dumání jak a co. Dílo se zdařilo. Byl to však teprve začátek. První krok a podmínka pro kroky další.  Za ty dva roky se totiž podařilo dát do kupy „pouze“ kostru budoucího fungujícího přístroje.

 

 

Kaiserpanorama aneb 3D před jeden a půl stoletím

 

Přístroj musel nejen být a stát, ale především ukazovat. A zase se objevil další muž na správném místě a ve správnou chvíli. Tentokrát jím byl ochotný odborník zajímající se o historickou stereografii, sám ovšem především vynikající 3D fotograf, a neúnavný cestovatel Matěj Boháč, známý svými STEREOGRAFIEmi z Indie a cest do Himalájí.

A stereofotografie, kterou se zabývá, sice kalendářně a historicky existuje již od 1. poloviny 19. století, ale upadla v zapomnění. Její technické kouzlo, tajuplnost a romantické polozapoměnní  prý Matěje Boháče přitahovalo tak mocně, že se rozhodl stereografii přivést znovu mezi nás. A on byl také tím, kdo nakonec zcela originálním způsobem vyřešil to, co chybělo z původní zobrazovací technologie.

 

 

Cíl dosažen

 

Výsledkem celé té námahy lidí a spolupráce Muzea Vysočiny Třebíč a Městského kulturního střediska Třebíč se stala expozice v přízemí zmíněného Malovaného domu.

A proč zrovna Třebíč? Protože od 20. století patřila k těm nemnoha městům u nás, v nichž byl stereoskop provozován. Naposledy před šedesáti lety a právě v renesančním skvostu Karlova náměstí. A to rozhodlo a interaktivní expozice vznikla. Náklady na realizaci projektu činily zhruba 200 tisíc korun a podělily se o ně obě partnerské organizace – Muzeum Vysočiny Třebíč a MKS Třebíč.

 

Text s použitím tiskových materiálů připravil: Richard Koníček 

Foto: Richard Koníček (4 x) a internet (4 x)  

 

 

Expozice KAISERPANORAMA - historický stereoskop

Stálá expozice

V expozici je k vidění exteriér přístroje sestaveného z poloviny původních desek, uvnitř přístroje je nainstalovaná moderní digitální technologie. Nahlédnutím přes okuláry půlkruhového lze spatřit promítající se fotografie.

Otevřeno denně, kromě pondělí, vždy od 10.00 do 12.00 a od 13.00 do16.00.

Kontakt

Galerie Malovaný dům

Karlovo náměstí 53, 674 01 Třebíč

tel.: +420 568 610 027

Vstupné: plná cena 35 Kč, snížená cena 25 Kč

Cena vstupného zahrnuje jak návštěvu expozice Kaiserpanorama, tak i aktuální výstavu v Galerii Malovaný dům.

Informace:  Jaroslav Martínek, Muzeum Vysočiny Třebíč, 603 508 497,  j.martinek@muzeumtr.cz

Jaromíra Hanáčková, MKS Třebíč, 725 491 500,  j.hanackova@mkstrebic.cz