Experimentální textil studentů ateliéru textilní tvorby UMPRUM aneb budeme dál hledat látky magický...

07.07.2016 14:09

Galerie Kuzebauch - Happy Materials/Design

2. 6. - 28. 8. 2016

 

Na výstavě nepříliš obvyklých prací 9 studentek a jednoho studenta  ateliéru textilní tvorby, na souborné výstavě Experimentální textil, jsme si prohlédli výsledky jejich dlouhodobého projektu. K jednotlivým exponátům jsou k dispozici vysvětlující texty.  Hranice klasického pojetí textilu posouvají dál a hledají nové cesty zpracování různých materiálů, které nahrazují či sofistikovaně doplňují textil.  

 

´Nově´ objevená vlákna a materiály (gore-tex, sympatex, moira, nanovlákenné textilie nanospider, ) dodají textiliím přidanou hodnotu, ať už se jedná o textilie oděvní, bytové či jiné, jejichž funkce je stejně praktická jako estetická. Novou situaci je třeba zohlednit a vytvářit desény, které nebudou pouze originální, nápadité, esteticky hodnotné a navržené s odbornými znalostmi, ale také atraktivní pro výzkumná pracoviště a pro inovativní textilní výrobce, kteří operativně reagují zájem trhu.

(MgA. Jitka Škopová)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hlavní myšlenkou prací je využití toho, co nás obklopuje. Zjišťujeme vlastnosti materiálů, které tvoří svět okolo nás. Vnímáme jejich tvrdost i ohebnost, poddajnost, křehkost i stálost. Klademe si otázky: získáváme, nebo dobýváme? Od nejstarších dob zanecháváme stopu tam, kde jsme vymýtili les nebo založili lom. Překonáváme překážky. Vymýšlíme nástroje. Pracujeme sami, ale postupem času je nás stále více ve složitých systémech. Postupně snad budeme chápat, že příroda není nepřítel, kterého je třeba dobývat. Potřebujeme ji. A potřebujeme-li to, co nabízí, získávejme to s rozmyslem, nedobývejme.

Kurátorka: MgA. Jitka Škopová

vedoucí Ateliéru textilní tvorby, Katedra užitého umění UMPRUM

 

 

 

 

 

Vystavující studenti - umělci

  1. Kristýna Dúhová – Silikon, Sůl
  2. Kateřina Haderková – Květy
  3. Eliška Hlaváčková – Vady dřeva, Dýně
  4. Alžběta Hnízdilová – Smůla
  5. Amálie Koppová – Aktivní uhlí
  6. Lucie Miklóšová – Raincoat
  7. Pavla Nosková – Rašelina
  8. Alžběta Prouzová – Platan
  9. Ondřej Trnka – Vyhoření vlákna
  10. Mirka Vokounová – Vodní blecha

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerii Kuzebauch

 v pražském Břevnově založila v roce 2012 společnost Happy Materials. Nachází se v nově zrekonstruovaných prostorách krámů v domě z 1.  republiky, kde zároveň sídlí i knihovna materiálů matériO. Program galerie Kuzebauch je propojen s činností knihovny, zaměřuje se na výstavy materiálů nebo děl designérů, výtvarníků a umělců, kteří novátorským způsobem pracují s materiálem.

 

S galerií spolupracují výtvarníci napříč obory. Nebrání se žádné zajímavé spolupráci ani s nejmladší generací nastupujících výtvarníků. Přehlídku ateliérového skla mladší a střední generace (pro roky 2013–2014) pro Galerii Kuzebauch připravil kurátor Petr Nový z Muzea skla v Jablonci nad Nisou.

 

169 00 Praha 6 - Břevnov

Říčanova 19/753 (tram č. 22/stanice Říčanova)

Máme otevřeno:  kromě pondělí a úterý  10.00 -  17.00 hodin ve všední dny nebo po domluvě

 

Vstup: volný

Tel:: 776 550 870

www.galeriekuzebauch.com

www.vsup.cz

 

Hodnocení:  89 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková